Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Spaanse wijnen krijgen op wereldvlak grote aandacht . Verliest Frankrijk zijn faam ?

Gepost op 03/03/2016 om 19:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is al een drietal jaar, dat ik deze voorspelling deed, Frankrijk zal de nek-aan-nekrace verliezen op gebied van wijnen. Consumenten ontdekken steeds meer de kwaliteit, maar ook de prijsvorken van sommige kastelen in Frankrijk swingen de pan uit. Ook voor geregelde rendementen per ha is er een verschil. Een derde speler is zekerlijk Italie, die ik niet onderschat. Vreemde toestanden als men nu uit vertrouwbare bronnen kan vaststellen dat ook bulkwijnen en wijndozen zeer populair op de markt komen. Zeer populaire supermarkten zoals Delhaize en Colruyt bezitten gigantische hoogtechnologische bottellijnen die het jaar rond flessen vullen. Willen de wijnliefhebbers nu andere smaken ?


Bronnen van zekerheid

Ik bazeer mij op vertrouwbare Engelse bronnen, waar eveneens het hart van de wijneconomie liggen. Dat weten de duurste champagnehuizen ook, ze zijn nu al aanwezig met een aanplanting van 50 ha wijngrond aan de krijtflanken van Engeland. Engelsen zijn grote gebruikers van wijnen. Niet in het hart van Europa (Brussel), maar Londen is een belagrijke speler van Wine and spirits.

-Spanish Wine Market Observatory noteerde een topjaar 2015 van 2,3 biljoen liters wijn, daar waar Frankrijk nu afkloppen op 2 biljoen liters. Maar de economische waarde blijft in Frankrijk met een verschil van 2.6 billion euros voor Spanje, ($2.8 billion), 8 billion euros voor Frankrijk of in dollars ($8.7 billion). Vooral de mousserende wijnen, versterkte wijnen maken hiervan deel uit. Toekomstgericht kan ook Spanje met hun Cava's Internationaal en Sherry hoge toppen scheren. Daar is nu reeds voorzien van grote reklames.

Onze redactie noteerde :

'The situation is frustrating, but we know what we have to do to catch up,' Rafael del Rey, the head of the Spanish Wine Market Observatory, told the Independent. Spanje wil de toekomst verzekeren met een 10 jarenplan en daar hebben ze goede redenen voor. 'Spanish wines can compete with some of the best wines in the world,' said Eric Lagarde of M. Touton Selection, which distributes wine in the U.S. 'And for the most part they are great value - especially right now with a stronger dollar.' De vertaling is niet moeilijk te achterhalen, in de VS krijgen ze grote hoogachting als de beste wijnen ter wereld die nu in Spanje zijn - de huidige toestand van de Euro tegenover de Dollar. Een ander probleem gaat nu stellen dat ook Fransen masaal aan de Spaanse flessen zitten. Hypermarkten kunnen dit voordelig aanbieden, de Fransen lusten dit. Het chauvinisme kalft dus af : kastelen zoals Cheval Blanc Petrus ....waar de wijnen niet meer betaalbaar zijn en ook de honderden Chinezen die kastelen kopen en geen Franse erenaam meer krijgen. Tja , het kan verkeren !

Welke zijn nu de best verkochte regio's in Spanje, en zullen wij ook niet de dupe worden ? Ja !

Ribera del Duero, Rioja, and Priorat, maar ook Rueda komt op de proppen met indrukwekkende goede wijnen.
De prijzen zullen ook omhoog schieten voor het aanbod. En toch....de verdorie goede wijndozen in 3 of 5 liter verpakking en die minder taxen en btw verkrijgen. Laat het u smaken !DECA Maart ©
Carl Devriese eindredactie .


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese