Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Gebruiken Duitse wijnbouwers binnenkort ook drones ?

Gepost op 21/09/2015 om 09:41 door Carl in de rubriek algemeen.

Het hing al even in de lucht en het lijkt ook effectief van de grond te komen: het sproeien van gewasbeschermingsmiddelen met drones. In de Duitse Moezelstreek doet het Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum (DLR) al drie jaar onderzoek naar gewasbescherming met onbemande mini-helikopters die een welgekomen hulp zijn voor wijnboeren met wijnranken op steile heuvelflanken.


Landbouwmedium Boerenbusiness ziet het gebruik van drones in de Duitse Moezelstreek dankzij enkele proefprojecten snel ingang vinden in de wijnbouw. Na enkele geslaagde proefprojecten met onbemande helikopertjes is het nu aan de overheid van de deelstaat Rheinland-Pfalz om te beslissen of de wijnboeren de drones mogen inzetten. De drones zijn bij uitstek geschikt om steile heuvels met wijnranken te bespuiten, zo bleek uit de proefprojecten. “Het gebruik van drones is efficiënter en veiliger dan gewone helikopters”, aldus premier van het Rheinland-Pfalz Malu Dreyer.

In 2011 startte DLR met een praktijkonderzoeksproject ter waarde van 760.000 euro naar de inzetbaarheid van drones in de wijnbouw. Het gaat om een flink uit de kluiten gewassen drone die aangedreven wordt door een benzinemotor, waaraan twee vloeistoftankjes gemonteerd zijn en een spuitboom. Het Japanse Yamaha is momenteel de enige fabrikant die op grote schaal drones maakt die kunnen worden ingezet voor gewasbescherming. In Azië worden ze vooral voor de rijstteelt ingezet.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese