Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Veel potentieel van goede wijnen te vinden op het Domaine Viticole Cep D' Or

Gepost op 20/01/2014 om 14:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is al een drietal jaren , dat wij alle domeinen ter plaatse langs de Moezel in Luxemburg bezoeken,in de gaten houden. Net zoals alle andere domaines zoals Jean Schink-Hoffeld (Machtum) , Poll Fabaire , Domaines de Vinsmoselle , Edmond Fontaine & Bernard Massard , de concurentie is bikkelhard- voor ons zijn de beste wijnen te plukken. We zochten de waarheid achter hun specialiteiten - de blindproef bevestigde de vaststelling. De Crémants de Luxemburg zijn stukken beter dan de doorsnee Cava's.


Geschiedenis

Twee duizend jaar geleden is men reeds begonnen op de hellingen van de Luxemburgse Moezel , met zijn vruchtbare terrassen , wijndruiven aan te planten. De ligging en de bodemsoort - een smalle strook van kalk - en mergelbodem tussen Stadsbredimus en Grevenmacher bieden de beste ideale natuurlijke condities om wijndruiven aan te planten. Maar ook het drielandenpunt 'Schengen' bezitten ook zeer goede kwaliteiten. Door de rijke afwisseling van smaken en aroma's rijpt de wijn nog vele jaren in de kelder van een wiujnliefhebber, en dit is voor ons natuurlijk belangrijk. Het Moezellandschap met zijn mooie dorpjes en prachtige wijngaarden weerspiegelt de creativiteit en het aanpassingsveermogen van tweehond generaties die het uitzien van dit gebied bepaals hebben.

Druivenrassen


We vinden er de Elbling (droog, verfrissend, licht zuurgehalte) een dagelijkse wijn , Rivaner (Müller-Thurgau) een mooi boeket met delicate fijne smaak, vooral muskaat . Auxerrois een Luxemburgse Moezel specialiteit , fruitig , elegant en een genot voor een afdronk is een ander ras. Pinot Blanc met zijn zuurgraad is een spartelvis specialiteit - Pinot Gris is dan meer expressief , vollere aroma's , ronder , kruidiger. Riesling blijft een wereldspeler met finesses, fruit en nog eens fruit , een symfonie van ontelbare geuren, kleuren en aroma's. Chardonnay is een late nieuwigheid die op eiken vaten het wondergoed ontwikkeld met gebrande aroma's. Hun dessertwijn Gewurztraminer is karakteristiek met zijn talenten een exotisch verhaal. Slechts één rode (blauwe) ras is de Pinot Noir. Licht fruitig , waar kers, aardbei en framboos Bourgondische trekken krijgen. De niet-mousserende wijnen ervaren we als 'nobele soorten' , vooral citrus en neigingen naar exotische vruchten zijn kenmerkend. Hun kwaliteitslabel 'Moselle Luxembourgeoise Appellation d' Origine Contrôlée is een keurmerk met klasse.


Mousserende wijnen

De Crémants 'Brut' en ' Millésimé' zijn een selectie van Pinot Blanc , Auxerrois en Riesling. Het geel fruit , de zuren , de karakters , een specialiteit die toch Cava's doen blozen. Mineralig hebben ze een voetje voor , hun selectie is beter en er is altijd kwaliteit.

Andere methodes

Wijnbouwers kennen hun stiel en durven experimenteren zo stellen we vast dat Auxerrois vergist worden als ' Auxerrois sur lie' waardoor een malolactische ferment ontstaat. Pinot Blanc krijgt meestal een ' Pinot Blanc vieilli en barrique ' (gerijpt in eiken vaten) . Rosé is een variatie van Elbling , Pinot Noir en Chardonnay eveneens met een rijping 'en barrique' ! Een volbloed mooie kleuren , paradijs van geuren.

Voorstelling van het wijngoed Cep D' Or

Een merkwaardige bouwstructuur (nieuw) , waar de werkplaatsen de grondbasis krijgen , de commerciele plaatsen bevinden zich op het eerste verdiep. (bereikbaar via de trap of lift) Het panoramaterras krijgt dan een uitzonderlijke dimentie met zicht op de Moezel en panoramische hoogte in open lucht. Een klantvriendelijke vinotheek omte kuieren met zeer goede aanduiding en informatie bij de flessen. Een polyvalente zaal voor feesten of slechte weersomstandigheden sieren het domain. Een aparte wijnbar om gewoon te consumeren , doopten ze de naam : TIRE - BOUCHON. Daarnaast is er nog een wijnkelder met oudere gelagerde wijnen. Steeds ervaarden we een 'welkomsdrink' en een professionele ondersteuning van onze vragen. Een reuze verschil met Cave Bernard Massard , waar geen gratis druivensap te proeven valt , dure cuvée's en een protocol met hoge standing.

Eigenaars van het domaine Cep D' Or is de familie Visque , die hun wijntraditie in 1762 leerden in Loraine (Fr) Loirestreek. Dit om uiteindelijk naar Stadtbredimus te verhuizen. Hun domaine is gebouwd op 18 ha , waarvan 12 in eigen bezit op het terrein 'Hettermillen' in 1995 op de bodem van Stadtbredimus. Ceo , directeur en oenoloog is de Heer Jean-Marie Vesque . Een vakantietrip die men lang zal onthouden.

Deca copyricht eigendoms rechten Januari 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese