Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Beste scheikundige champagne van de supermarkten is 'Oudinot' (Albert Heyn)

Gepost op 30/11/2016 om 11:24 door Carl in de rubriek algemeen.

Straks gaan we terug het nieuwe jaar inzetten met bruisende mousserende wijnen. Het zit in onze DNA, het Bourgondisch aftellen met bruisende wijnen. De supermarkten weten dit maar al te goed, hun eindresultaat goed af te stemmen met een groot gamma mousserende wijnen- Delhaize op kop met zelfs Vonkelwijn (Zuid-Afrikaanse benaming) of zelfs van Kroatië, Luxemburg, alle Crémants van Frankrijk. Sommige supermarkten bezitten een eigen 'Marque' die ze met een overeenkomst van een COOPERATIE (een handelsovereenkomst met vele wijnboeren die hun druiven afstaan) vastleggen. Meiter Champagne van Delhaize groep is daar een voorbeeld van. Maar daar hebben ze een ferme kater aan overgehouden, zo'n 10 jaar geleden met een slecht product op de markt te komen. De wonden zijn nooit geheeld geweest met een ander het jaar erop tegen te plaatsen/ de kwaliteit beter op te volgen. Maar ook vasthouden aan een merk die supermarkten hanteren, kunnen jaarlijkse verschillen tonen. Ze rekenen erop dat u werkelijk niet zit te sabberen en alle labo-testen gaat uitvoeren voor u zal bruisen met wijnen. Zijn dan scheikundige testen een goed voordeel? Test-Aankoop gaat alles vergelijken met labo en prijs kwaliteit . Wat u er van vindt zal wel overeenkomen want wij zeggen UITSTEKEND : het fenijn zit in de staart. Leest u verder en ontdek!

Belgen wereldkampioen in bruisende flessen.

Laat ons echt eerlijk zijn, Champagne blijft de wereldtopper van de beste mousserende wijnen. Maar de prijzen - taxen- btw maken de flessen duur, ook vele andere zaken spelen een rol bvb aankoop druiven per kg voor coöperaties die vastgelegd wordt en nu al 7 euro bedragen. Met één kg. druivenmost maakt men geen fles -de druivenplant én de verplichte reglementering van productie per ha liggen vast. Veel onkosten voor de eigenaars, maar wat stellen we vast ? In Spanje is dit slechts een goede euro voor druivenaankoop en liggen de lonen lager. Bij de meeste wijnboeren buiten de Champagne regio is dit zelf een extra product- hun stille wijnen houden ze meer van.

-De cijfers voor ons land liggen nog steeds rond de 9 miljoen aangekochte flessen in ons land - de rest van afhalen bij de wijnboer zelf is NIET geweten. En wie gaat niet naar Achan in Ronq,(Fr) de hypermarkt die goedkoper is - veel goedkoper, net over de grens. Komt daarbij dat het familiaal budget alles moet in verhouding blijven - Champagne om te beginnen - Cava & Prosecco (de grootste aangekochte flessen) tot 23 miljoen flessen, krijgen een vervolg. De Crémants (Luxemburg en bijna alle regio's in Frankrijk) en Vonkelwijnen (Zuid-Afrika benaming), Blanquette de Limoux (Zuid-Frankrijk), de Sprankling wines uit Amerika, Neuw Zeeland, Australie doen het ook schitterend.

De SUPERMARKT flessen.

Test-aankoop heeft ze onder handen genomen voor de Labo -testen. Coöperaties zijn nodig, want supermarkten kopen veel, zeer veel flessen tot meer dan 250.000 voor al hun winkels. Het kan dus niet bij 1 wijnboer maar tientallen, honderden die leverenvoor deze handelsovereenkomst. Dit is dus niet van 1 perceel, maar MOET wel van dezelfde regio zijn. De ene werkt goed, de andere heeft een mindere periode gekend. Dat is wel een minder goede zaak voor een flessendeal van uw vertrouwde wijnboer.
Meestal zal er ook 'Prestige' op zijn etiket staan. Lijkt mij toch een goede zaak.

Voor een goede fles Champagne, Crémant, Cava, Prosecco .....koop je het best van een gewone wijnboer en die staan NIET in de supermarkt. Wijnhandelaars hebben dus een deal met een wijnboer en zullen beter kwaliteit afleveren. Als ze het eerlijk afhandelen en vooraf proeven en goedkeuren met uitstekend blijvende kwaliteit. Toch is de verleiding groot om ook wereldmerken te verkopen. Toch vermelden we dat sommigen de grootste knowhow bezitten om u een bijzonder fles te beorgen, maar de prijs zal hoog zijn.


Koop beter Premier, Grand Cru !

Bij de Champagnes zijn ook verschillen waar een Premier of Grand Cru label is toegekend. Daar is veel, zeer veel over gehandeld. Inderdaad top regio's die een helling bezitten, zongericht, waar kalk-en fosiel tot 30 meter diep is aangetroffen, krijgen deze label en zal ALTIJD betere Champagnes opleveren. In ons archief, kan de buitengewone informatie hierover vinden. Hautvillers het wijndorp van Dom Perignon is bvb zo'n Grand Cru label. Verschillende wijnbouwers genieten dus van dit duur kwaliteits label, en hebben ze een mindere periode - iedereen zwijgt en kassa kassa. En soms heeft een gewone wijnboer iets verder betere Champagnes. Dus : een Cru zal normaal de beste Champagnes afleveren - 100 % zekerheid is dit niet.

De winnaars van de supermarkten volgens TEST-AANKOOP 2016


De rangschikking rekening houdend met alle testen z0nder proeven.


Oudinot Brut Champagne Albert Heijn 17,90 €
Nicolas Feuillatte Champagne Colruyt, Spar, Cora 19,89 €
Louis Daumont Champagne Carrefour 17.29 €

CAVA
Freixenet ELYSSIA 10,59 € Colruyt en vele andere

Crémant
Wolfberger (Alsace) Match, Cora, Makro 10,99 €

CAVA
Codornieu Delhaize, Makro 9,9 €

Crémant
Alsace Bennwihr Colruyt, Spar, Okay 6,76 €

Er zijn er nog meer .....maar komen in rangschikking lager te staan. Surf naar Test-Aankoop.


Het fenijn zit in de staart.


Het verschil is kwaliteit.

De testen van Tet-aankoop zijn dus labo-testen .

Alcohol
Met gaat dus over de alcohol opgegeven met een aanduiding op het etiket en daarna gemeten. Wat blijkt ? Dat zelfs het verschil van 1,5 graad onjuiste informatie is gevonden. Dit kan door nagisting, maar hoe MEER alcohol - hoe minder de kwaliteit van fruitigheid.

Suikergehalte
Daar is ook een verschil te merken, bij de BRUT versie - terug MEER suiker dan bij andere merken. Besluit : hoe minder suiker - hoe beter de kwaliteit. Meiter Champagne heeft dit jaar in verkoop MEER suiker. Daar is iets niet pluis, want men kan de kwaliteit verdoezelen indien de oogst niet goed was. We zeggen niet dat ze dit echt deden hiervoor, maar toch vreemd !

Totale zuurheid
Eveneens belangrijk, voor de finesse bepaling. Een Champagne moet fruitig zijn en geen zeer hoge aciditeit of hoge zuurgehalte die de wijn geen goede indruk bezorgt. Met gaat dus een hoge citrus- Champagne krijgen. Kan men opossen bij bvb een Chardonnay fles te kopen of Blanc-de blancs.

SulfietEveneens een belangrijke factor, die enigszins de smaak kan beinvloeden dan bij een Brut NATURE BIO. Het aantal gr/liter is dus belangrijk- die verschillen bij verschillende dranken. Hoe minder hoe beter.

Voila, uw zoektocht kan beginnen - wij wensen u, uw familie veel proefgenot en een prettig eindejaar.

DECA Nov '16

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese