Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Aperitieven met Bourgogne ALIGOTE .

Gepost op 11/04/2016 om 19:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Aligoté is een witte druivensoort die voortkomt uit een kruising van de Pinot Blanc en de Gouais Blanc. Deze variëteit werd waarschijnlijk in 1780 voor het eerst genoemd door Dupré de Saint-Maur en wel onder de naam Plant de Trois, een oud synoniem die refereert aan het feit dat de takken gewoonlijk drie trossen druiven dragen. Een document uit 1807 van de Côte d'Or suggereerde om deze druif niet te planten, maar omhoog te leiden. De huidige naam komt vermoedelijk van de naam Gôt, een oud synoniem van de Gouais Blanc. De druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in noordoost Frankrijk.

Gebieden

Behalve in Frankrijk (2.000 hectare) komt deze druif veel voor in de Oekraïne (ruim 9.500 ha), Roemenië (7.000 ha), Moldavië ( bijna 16.000 ha). Algemeen is het een Oost-Europese druivenplant op grote schaal aangeplant. In Europa komt deze variëteit praktisch niet voor.

De allochtone witte druif.

Aligoté heeft een redelijk hoge opbrengst. De betere kwaliteit, Aligoté Bouzeron, kent een maximum van 45 hectoliter per hectare, terwijl de wat mindere kwaliteit Bourgogne Aligoté een opbrengst kent die groter is, namelijk 60 tot 65 hectoliter per ha. Het wordt makkelijk aangetast door echte meeldauw. De Aligoté loopt vroeg uit en is een druif die dus ook vroeg geoogst kan worden. Het nadeel van het eerste is dat de kans op nachtvorst groot is Het voordeel van het tweede is dat de oogst over een langere periode gespreid kan worden. De wijnen smaken fris met een redelijk hoge zuurgraad. Wijnen van deze druif worden ook gebruikt om te mengen met crème de cassis, waarvan het resultaat kir heet, of om het te mengen met likeur. De prijs van deze wijn is vergelijkenderwijs gunstig, het geen betekent onder de 10 euro.

Wat mag je verwachten van deze druif ?

Frisse levendige bourgognewijn met frisse bloemige aroma's en wit fruit. lekker om te drinken en te aperitieven. Ontdek de frisse tonen van aciditeiten of zuren. Groene stekelbes, appeltjes en citrus zijn een normale voortkomende kenmerken.

Culinair : vis-schaaldieren, aperitief.

DECA April 2016


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese