Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

In de mooiste natuur van Frankrijk, vinden wij de wijnen uit de Ardèche

Gepost op 10/04/2015 om 13:25 door Carl in de rubriek algemeen.

De Ardèche heeft alle factoren mee voor een goede wijnbouw: klimaat, zonneschijn, ondergrond, hellingen, etc. Toch zijn de wijnen van de Ardèche minder bekend als een aantal Côtes du Rhônes, de AOC's uit de regio.

De meeste in de Ardèche geproduceerde wijnen behoren dus tot de categorie 'Vin de Pays' (landwijn), in Franse vaktermen de IGP wijnen. Dat zal niet op het etiket voorkomen maar wel meer bepaald onder de benaming ' Vin des Côteaux de l'Ardèche'. (streekgebonden benaming voor de IGP -wijnen). De grote status van A.O.C bezitten ze niet. Dit betekent natuurlijk niet dat alle wijnen hier kwalitatief minderwaardig zijn, meer zelfs: als je de prijs/kwaliteit bekijkt kan je hier zeer mooie wijnen vinden, voor amper 3,4 of 5 tot 8 € !


Karakteristieken van de Ardèche als wijnregio: Er wordt veel meer rode dan witte wijn geproduceerd. De meest gebruikte druivenrassen zijn: Syrah, Grenache noir, Grenache blanc, Cinsault, Clairette, Marsanne, Viognier, Merlot, Mourvèdre, Carignan, Roussanne. Het zijn vaak krachtige en kruidige wijnen. Meestal zijn ze ook
mineralig. Viognier behoort tot één van de beste witte rassen ter wereld.

Natuurschoon

Wie voor het eerst deze regio bezoekt, zal er van gebeten zijn van de ongerepte natuur. Watervallen, rotsen, steile hellingen in een grijze massa en groen natuur. Zeker de 'George de l 'Ardèche' en de Pont d'Arc bij Vallon-port-d'Arc, naast het natuurpark Mont d 'Ardèche te bezoeken. Men zal ogen tekort komen om dit te bewonderen. Bekende dorpen zijn o.a Annonay, Aubens, Privas, Le Teil, Saint Péray. De culinaire hoogstandjes in de omgeving zijn dan ook wonderlijk te noemen. Maar er is nog meer te zien, en sportief kan men zich uitleven.

De beroemde bergengten van de Ardèche, paradijs voor kanoërs en kajakkers, de sfeervolle Ardèche dorpen waar de liefhebbers van oude gebouwen geheel aan hun trekken komen, de beroemde vulkanische locaties zoals mont Gerbier de Jonc, de waterval van Ray-Pic en de mont Mézenc, de wonderlijke wereld van de geheimzinnige grotten, de middeleeuwse kastelen die over de Rhône vallei waken, de ontelbare uitzichttorens voor prachtige vergezichten, en ook de vele markten waar lokale producenten hun smaakvolle producten uitstallen, maken van de Ardèche een streek die u zal blijven verbazen en verrassen... Een populaire vakantiebestemming onder de natuurliefhebbers, bijzonder geschikt om te ontspannen en voor de beoefening van buitenactiviteiten met zijn ongerepte gebieden, waar vele meren en rivieren, en drie kuuroorden te vinden zijn!

600 ha wijngronden.

Een zeer kleine wijnregio, in de grote wijnplas van de Rhône, maar toch zijn er mooie kelders en coöperaties te vinden.

l'Abbé Dubois, Cave d'Alba la Romaine, Dom. du Colombier, Cave Guy Fargé, Louis Latour (goed gekend in ons land), Mas d' intras , Dom. Jerome Mazel.

DECA April 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese