Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

BELGOVINO : topper voor kwaliteit en aangeboden wijnen.

Gepost op 12/05/2015 om 12:26 door Carl in de rubriek algemeen.

10 Mei - Het Koloniënpaleis in Tervuren, was de wondermooie locatie voor de organisatie van Belgovino - een organisatie van het wijntijdschrift 'Vino Magazine' en sponsors.


Terecht de geschikte plaats voor de Belgische wijnbouwers in ons land en buitenland die een prachtige degustatie verzorgden. Het aantal deelnemers was groot in verscheidenheid, zodat ieder wijnliefhebber zijn gading kon terugvinden. Mijn besluit is duidelijk : zeer hoge kwaliteiten waren er te vinden, nergens geen zwakheden. Gefeliciteerd voor de organisatie, deelnemers , medewerkers.

Locatie

Het Koloniënpaleis herbergde het koloniale gedeelte van de Wereldtentoonstelling van 1897 en daarna het eerste Congomuseum.

Het wordt nu gebruikt door enkele wetenschappelijke diensten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, voor culturele activiteiten en feestelijkheden.
Achter het Koloniënpaleis bevindt zich het gebinte van Georges Hobé wat oorspronkelijk opgesteld was in de Wereldtentoonstelling van 1897.
Voor het ogenblik is er een mogelijkheid voor verschillende events en feesten in te richten .

Het Koloniënpaleis werd opgetrokken in neoclassicistische stijl. In 1897 werden achteraan twee vleugels aangebouwd in Art Nouveau-stijl, die rond 1950 vervangen werden door de huidige gebouwen in baksteen.

Voor de binneninrichting gaf koning Leopold II carte blanche aan een handvolle veelbelovende jonge Art Nouveau-kunstenaars zoals Henry Van de Velde, Paul Hankar en Georges Hobé. Rondom het domein is een gigantisch natuurpark aanwezig met 3 vijvers, waar vele aanwezigen kuieren in dit natuurgebied.


Lijst van exposanten :

-Ry d'Argent (Belgique)
-Domaine de Mellement (Belgique)
-Château Bon Baron ( Belgique)
-Domaine du Chenoy (Belgique)
-Altydgedacht (Afrique du Sud)
-Almenkerk (Afrique du Sud)
-BCN Gin - Aguadavida (Espagne)
-Bodegas de Moya ( Espagne)
-Agape - Clos de la Dame Verte (Bordeaux)

-Domaine de la Bougrie ( Loire)
-Château Closiot ( Sauternes et Graves)
-Domaine Hauts du Clos ( Provence)
-Domaines Degroote
-Domaine Lalande
-Domaine La Grange (Languedoc)
-Château La Gontarde (Côtes du Rhône)
-Château Lagrange Les Tours (Bordeaux)

-Château La Marzelle (Saint Emilion)
-Château Lion Perruchon ( Bordeaux)
-Château de Lussac ( Saint Emilion)
-Domaine Mas Nuy (Languedoc)
-Château de Minière (Loire)
-Château Pabus - L'Esprit Couvent (Bordeaux)
-Domaine Rollan de By (Médoc)

Les Saveurs d'Antan: Kaas


Een proeverij met alle kwaliteiten.

Onze wijnbouwers in ons land, doen het uitstekend, zekerlijk voor Ry d'Argent , Bon Baron , Domaine de Mellement en Chenoy, die aanwezig waren, maar via handelaars ook Entre-deux-monts uit Heuvelland konden wij proeven. Hun oogstjaren zijn hoogstaand, net zoals hun aanplanting van druivenrassen.

Pinot Gris zal volgens mij o.a voor de witte wijnen in ons land een hoogstaand wijn bezorgen, dit is al zeker.

Voor de rode rassen zoals Pinot Noir, kan het uitstekend , maar de testen van het kasteel 'Bon Baron' met rassen zoals gamaret/garanoir bewijzen al de grote toekomst . Zekerlijk uitkijken naar deze flessen- haal ze binnen. Vele wijnbouwers gebruiken resistente hybriden, maar de jonge druivenplanten moeten nog bewijzen. Persoonlijk, volg ik het wijngoed Zilver Cruys uit Boezinge (Heuvelland) , waar ook andere testen gebeuren, en eveneens met succes.

Buitenland

Spanje : Bodega de Moya heeft mij verrast als succesvolle Belgische ondernemer. Yves Laurijnssens die zijn familie meenam in zijn wijnpassie tot in Valencia. De autochtone bobaldruif die in zonnige oorden, krachtige wijnen produceren. Een beschrijving van dit druivenras, zullen wij zekerlijk, nog nader behandelen. Mooi de namen van de cuvée's Justina , Maria en Sofia. Druivenrassen zoals merlot, cabernet en syrah - wat dacht je ?

Bordeaux

Oogstjaren 2009 , 2010 - wonderlijk ! Wat wij in ons glas kregen, van de Belgische aanwezigheden is terug grandioos te noemen. Pluk ze echt voor uw kelder. Neem de vermelde domeinen in acht. Vrij gemakkelijk te vinden bij de handelaars.
Medoc : Domaines Rollan de By , beheren 7 kastelen op 180 ha, waarvan 4 Crus Bourgeois. Gelegen in Begadon . Parker is steeds gul met zijn cijfers, maar wij geven hem gelijk. Noteer eveneens Chateau Haut Condissas, Tour Secran, Greysac, La Clare, Monthil , La Rose de By


Saint-Emilion

Château La Marzelle (Saint Emilion),
Château de Lussac ( Saint Emilion), aanvaardbare prijsvorken. Vooral de tuinkruiden en salie, viel mij op , naast de vele goede eigenschappen. Het blijft een grote wijn.

Loire

Wij zijn dit in ons proefgedrag verloren, maar kijk en vergelijk een glas witte wijn met hun sauvignon blanc. Finesses die vooral visliefhebbers kunnen bekoren. Hun ander toegelaten druivenras chenin , blijft een koppig ras voor pittige tasters. Domaine de la Bougrie in het hart van Anjou, voeg ik nog toe met een grondgebied van 65 ha. Ik vond er namelijk een chardonnay die wereldklasse uitstraalde. Noteer : Champ-sur-layon , en vergeet niet de rosés te proeven.

Rhône

Magisch ! De voorbije oogstjaren bewijzen terug hun krachten. Grenache, Syrah, mourvédre , een goed kruidig volmondig glas wijn.

Gefeliciteerd aan de ploeg VINO MAGAZINE - medewerkers. Deze organisatie is werkelijk 'subliem' - uitkijken naar volgend jaar.

Het is hun voorrecht de totale beschrijving in het tijdschrift te melden - wij zullen berichten wanneer dit wijntijdschrift er komt. Zo kan men nogmaals genieten van BELGOVINO .


EXTRAATJE : wij kochten ook aan, o.a een mousserende wijn van Chateau Petit Vincent Brut . De druivenrassen aanwezig zijn cabernet franc, 95 % en sauvignon blanc 5 % - met een lage rendement van 55 hl/ha . Of dit lekker zal zijn ? De cuvée heet 'EN BULLES' . De fles is afkomstig van een 10 tal km van St Emilion en 7 km van Pomerol . (Lussac) Het is een volledige biologische fles ! Proefnota volgt binnenkort.

-Cuvée Bent Van Looy : ja , deze bezitten wij. Proefnota volgt !

Foto : als de TOP Maitre er aanwezig is , dan is het altijd goed !

Deca , van harte !

Mei 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese