Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste/beste persnieuws over wijnen van Wijnton.be - Extra veel nieuws ! ******

Gepost op 11/02/2015 om 12:31 door Carl in de rubriek algemeen.

De nieuwe James Bond film komt eraan, en zal vermoedelijk 'Spectre' heten. De drank in de film blijft steeds champagne Bollinger. Dit champagnehuis geniet steeds van de enorme boost hiervan.


Delhaize- supermarkt- groep doet het uitstekend sedert 1867 met de eerste winkel in ons land. Nu is de supermarkt groep de grootste wijnbottelaar van ons land met grote cijfers.

- 40 % van de wijnen worden gebotteld in de wijnkelders van Delhaize, 60 % in een fles van oorsprong.

- 19 miljoen liter/jaar (=30 miljoen flessen)

-250 referenties over de hele wereld.

- 66% gaat over Fransen wijnen.

-Opslag en ruimte gaat over 27000 m2 over 3 verdiepingen

-2 aankopers bezoeken de ganse wereld nemen en proeven : 4 a 5000 stalen.

-90 personen zijn gespecialiseerd in het bottelen van de wijn.

-120 professionnele wijnadviseurs krijgen bijscholing.

-6 tankwagens van 25.000 liters per dag van een equivalent van 36000 flessen vervoeren de reeds gebottelde wijnen.

CHAMPAGNE

Champagne Blend is een naam die wordt gebruikt voor mousserende wijnen gemaakt van één of meer van de klassieke druivensoorten gebruikt in de Champagne: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De meest voorkomende combinatie is veruit Pinot Noir en Chardonnay in ongeveer gelijke delen; Pinot Meunier komt pas echt alleen in het spel in het echte, pure-blooded Champagne .

In de Champagne zelf, de appellation wetten daadwerkelijk toestaan ​​zeven druivensoorten, niet alleen de beroemde drie. De overige vier zijn zo weinig gebruikt dat ze meestal worden vergeten, en zijn bijna nooit buiten de Champagne gebruikt. Voor de goede orde, ze zijn: Pinot Gris , Pinot Blanc , Petit Meslier en Arbane .


D-Vine wijn toestel.

Haast u voor de nieuwe uitvinding van een D-Vine wijn toestel aan te kopen, nu tijdelijk voor 499 €. De eerste 130 krijgen deze uitzonderlijke prijs, daarna gaat de prijs goed naar omhoog. Mooi zwart design, maar de gebruiksinstelling moet je wel goed lezen. Zo zijn de eerste klachten enorm hoog. Alle temperaturen van de gebruikte flacons of tubes van 10 cl moeten perfect ingesteld zijn. Ook is het noodzakelijk de witte of rode flacons te onderscheiden van verschillende temperaturen.

De peperdure flacons (vanaf 2 €) zijn verkrijgbaar van verschillende terroirs en wijnstreken. Het gebruik van het toestel ,kan je aanzien als een koffie- apparaat . Met dit verschil dat er geen water moet toegevoegd worden. De tubes zijn dus 100 % gevuld met wijn.

Luchtledig en een einddatum van gebruik is voorzien op de tubes of flacons . Het is wel aanbevolen dat het toestel met zijn stopcontact voortdurend elektriciteit ontvangt. Afzetten is een langdurig wachten tot alles 'piekfijn' is geregeld. Vergeet niet bij het afzetten het programma te 'saven', zodat het toestel niet alle programma's vergeet. Vervangen van tubes of andere volgorde van stijlen vragen een deskundig werkje. Het is dus een routine goed het toestel te leren kennen.


Nog enkele tips :

- instelling wijnglas en inhoud (10cl)

-regelmatig na gebruik van een tube of flacon, de spuitkop reinigen.

-niet bij andere warmtebronnen plaatsen.

Succes bij uw aankoop.


Wijnton.be bezit nu contacten met Belgen in het buitenland : Noorwegen & Zweden. Zij zullen ons berichten over de wijngaarden daar aanwezig ! Ja, die zijn er ! EXCLUSIEF !Naast Zuid-Afrika , Frankrijk, Chili, Oostenrijk, Amerika, Spanje, bezitten wij nu vrienden, die ons top zullen berichten over plaatselijke wijnen en wijngaarden van hun land.
Heden hebben wij een vriendschap van een familie, die zelf een wijngaard bezit, en alle activiteiten zal melden van het land zelf : NOORWEGEN.

De gebruikte druivenstokken aldaar zijn : Solaris, Baron (2015) en Rondo. Meer nieuws binnenkort.

Ziehier hun persnieuws April 2014 :

The 1-year old vineyard holds roughly 700 vines of which 600 are of the Solaris grape (white) and 100 of the Rondo grape (red).


Ondergaand foto uit Noorwegen

-Wijngaard gelegen in Fjärås 30 km van
Göteborg. Alle activiteiten zullen we volgen. Noorwegen bezit eveneens een Noorse wijnblog/site. (het nieuws vertalen we). Rekenen dat sommige dagen, weken, maanden de luchtvochtigheid 100 % bedraagt, zullen we onderzoeken, of ze er echt in slagen.

Beaume- de- Venise : we hebben het over de wijnregio in het zuiden van Frankrijk in het departement Vaucluse. Dit terroir pronkt al sedert 2005 als een cru in de AOC regio 'Beaume-de-Venise'. Hun specialiteiten zijn vooral witte wijnen met 2 appellaties van :

-Aromatische wijnen
-Zoete wijnen

Ontdek ze zeker eens als 'muskaatwijn' met dezelfde variëteit.
'Fonkelend goud en wonderbare exotische parfums, fruitig en mineraal in de mond, kruidig- & nagenieten van de oudste wijnstreek van Frankrijk. Een dessertje voor straks?


Nieuwe uitbreiding wijngaarden in het Maasvalley (LIMBURG)


Terug goed nieuws ! Zijn we echt niet het kleinste wijnland ter wereld, we zitten goed Luxemburg op de hielen. Mopje natuurlijk. Maar Limburg zal terug de oppervlakte van wijnbouw van Heuvelland W.VL. overnemen.

Provincie Limburg helpt de wijnbouwers

In samenwerking met het Provinciebestuur,die voor een reconversie van de streek met een 'Salk fonds' zal steunen - is het voorzien voor wijnbouw. De premie heeft een waarde van 400.000 EURO, die net zoveel gebruikt zal worden voor fietspaden, wegen, en wijngrond. De keuze van plaatsruimte is voorzien aan de waterbedding van de Maas van Lanaken tot Kinrooi en 100 ha bedragen.

Voor de prille lente 2015 start men alvast met 15 ha te beplanten of 67500 wijnstokken die evenveel flessen zullen opleveren binnen 10 jaar.

Meeswijk, Leut en Stokkem aan de Maasvallei profileren voor het eerst van de klaargemaakte wijngronden. Het zal lukken, met een microklimaat en steeds hogere waarden van weersomstandigheden. Voor de keuze van wijnstokken, kiest men voor de pinot blanc en pinot gris, net zoals een Duitse kruising van een cabernetdruif.

De nieuwe Limburgse wijnbouwers

Jonge afgestudeerde leerlingen van de plaatselijke wijnschool, zullen het wagen met een dure investering.

Wijngrond kopen : het is niet duidelijk voor ons, hoe de vriendschap met de Provincie en met de wijnbouwers zal aflopen voor een mooie gelegenheid.
Maar hiervoor bezit men nog geen plantmateriaal, de wijnstokken, machienes en gistingtanks en opslagplaats. Voor een spaarboek van 100.000 €, zal niet veel overblijven. Maar fondsen en hulp van familieleden, groepen kunnen veel helpen. bvb een cooperatie oprichten . Wel is duidelijk, dat de plaatselijke school, de afgestudeerde studenten niet zal vergeten. De nieuwe leerlingen kunnen er ook hun praktijk doorbrengen. Limburgers zijn sympathieke mensen, en daar heb ik persoonlijke grote toekomst voor de mogelijkheden die bestaan.

-Johan Jacobs (34 jaar), van het startend bedrijf 'wijndomein Thilesma' uit Dilsen, zal alvast 1300 stokken aanplanten. Zijn keuze van rassen viel ook op pinot blanc en 300 wijnstokken riesling.

-Brecht Vanhoof en Koen Quix Amicizia (Kinrooi) 23 & 29 jaar, zien hun activiteit van 750 wijnstokken aanplanten en de eerste productie rond 2019!

-Stefaan Serdons van het wijndomein Botseberg (leut), zal 2200 cabernetstokken aanplanten op 1/2 ha.

-Carlo Meykens (52 jaar), uit Meeswijk ziet het groter met een start van 8 ha pinots of 40.000 wijnstokken. Over de keuze van de wijnstokken blijft hij zwijgzaam. Jaarlijks wil hij er 3 ha bijpassen om uiteindelijk op 25 ha te belanden. Een groot domein dus.

Ik ben persoonlijk gelukkig, en laat dit de mooie toekomst worden voor deze harde stiel.

Wanneer binnen 5 jaar, de Limburgse bisto's, café's, tavernes, bars , retaurants een limburgse wijntje uit de maasvallei kunnen aanbieden- dan kunnen ze al beginnen denken aan wijnfeesten.
Vanuit West-Vlaanderen een echo naar Limburg : jazeker !

Van harte, en graag de opvolging ! Dank U Limburg.


Provincie Antwerpen : eerste wijngaard gaat zijn 2 de levensjaar in .


11 April 2014, kwam nieuws uit de provincie Antwerpen met de allereerste aanplanting van wijnstokken in het domein 'Oud Conynsberh' .

Dat dit voor mogelijkheid was bij de zandgronden van de Sinjoren heeft iedereen stom verbaast. Zij kozen voor pinot noir , de rode versie. Nog een 4-5 tal jaren afwachten. En konijnsberg ..... opgepast voor deze knaagdieren : druiven zijn lekkerder dan wortelen !


Nieuw wetenschappelijk boek


Wijn drinken is even gezond dan sporten.


Rode wijn

Breng je wekelijks keurig je uurtjes door in de sportschool om gezond en fit te blijven, blijkt nu uit onderzoek dat rode wijn net zo gezond is als een uur sporten.

Uit onderzoek dat is gedaan door de Universiteit van Alberta in Canada blijkt dat een glas rode wijn een net zo’n goede werking op je lichaam heeft als een uur sporten. Dit komt door het stofje resveratol dat in rode wijn zit. De positieve eigenschappen van dit stofje krijg je ook na een uur flink zweten in de sportschool.

Onderzoeker Jason Dyck leidde het onderzoek en volgens hem zorgt resveratol voor een verbetering van je fysieke gezondheid. Zo zou het je hartfunctie en je spierenkracht kunnen verbeteren. Daarnaast zou rode wijn ook de kans op dementie en kanker verkleinen.

Dit is natuurlijk heel fijn nieuws, vooral als je gek bent op rode wijn en iets minder op sporten. Hou natuurlijk wel in de gaten dat dit om één glas rode wijn gaat en niet een hele fles. Hoe lekker dat ook is, maar daar word je vooral een beetje dronken van.

Toch is het niet de eerste keer dat blijkt dat rode wijn goede invloed op je lichaam kan hebben, want wist je dat:

- Naast resveratol zit er in rode wijn ook het stofje tannine, wat eraan kan bijdragen dat je weerstand beter wordt en je minder snel verkouden bent.

- Als één glas wijn dan toch net te weinig is en je er twee drinkt, dat dit toch nog een gunstig effect heeft. Uit Italiaans onderzoek blijkt namelijk dat dit leidt tot toename van seksueel verlangen bij vrouwen.

- Rode wijn kan helpen bij overgewicht. Wetenschappers ontdekten dat het drinken van een glas tijdens het avondeten voorkomt dat er vet wordt opgeslagen.

- Tot slot heeft de alcohol in wijn een verdunnende werking wat zorgt voor een goede doorbloeding van alle organen.

Is de keuze rode wijn of sportschool makkelijk voor jou gemaakt of blijf je toch gewoon naar de sportschool gaan?


Andere studie : wijnen helpen tegen geheugenverlies.Helpt rode wijn tegen geheugenverlies?

Rode wijn

Een stofje in rode wijn, druiven en noten helpt mogelijk geheugenverlies voorkomen. Het gaat om resveratrol. Uit eerdere onderzoeken is gebleven dat deze chemische verbinding levensverlengend werkt en de strijd aangaat tegen overgewicht.

Nu blijkt dat resveratrol een positieve invloed heeft op de hippocampus. Dit hersengebied is betrokken bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen. Prikkels die interessant of belangrijk bevonden worden, zullen worden opgeslagen in de cortex. Daarnaast speelt de hippocampus een rol bij het ruimtelijke navigeren en oriënteren.

Resveratrol-pillen
Je kunt een glas wijn drinken, maar je kunt ook een resveratrol-pilletje slikken. De sterkste pillen bevatten even veel resveratrol als honderden glazen rode wijn. Deze pillen worden online aangeboden. De meeste resveratrol-pillen bestaan uit resveratrol dat geïsoleerd is uit de Japanse duizendknoop.

Mensen krijgen op een bepaald moment te maken met een afname van cognitieve capaciteiten. Wetenschappers zijn op zoek naar behandelmethoden om geheugenverlies bij ouderen te voorkomen. Resveratrol kan een mogelijke oplossing zijn.

'De resultaten van het onderzoek zijn verrassend', zegt onderzoeker Ashok Shetty. 'We gebruikten ratten voor ons experiment. De ratten die resveratrol toegediend kregen, konden tussen 22 en 25 maanden nog veel nieuwe herinneringen aanmaken. Bij de ratten die geen resveratrol gebruikten, ging het geheugen na 22 maanden hard achteruit. De toename van neuronen verliep twee keer zo snel bij de resveratrol-gebruikende ratten dan bij de ratten in de controlegroep.' De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Scientific Reports.


Nieuwe verkozen (wijn) Sommelière in W.VL.


Lisa De Clerck (23), medezaakvoerster van 't Jong Gerecht in Brugge, is verkozen tot beste sommelier- Sommelière van onze provincie W.VL. Proficiat !

Gezondheid : wijn kan vet verbranden


Niet dat je een excuus nodig hebt om vanavond een glaasje wijn te drinken, maar we geven er toch maar eentje: er is nieuw wetenschappelijk onderzoek opgedoken dat een positieve link legt tussen wijn en gewichtsverlies. Met andere woorden: wijn kan vet verbranden.


Wetenschappers van onder meer de Oregon State University konden aantonen dat donkerrode druiven invloed hebben op menselijke vet- en levercellen. Druivenextract remt de groei van vetcellen af en helpt de levercellen om het vet sneller te verbranden. Vooral ellaginezuur, een natuurlijk bestanddeel van druiven, blijkt hierbij een erg belangrijke rol te spelen.

Voor je de volgende fles cabernet, merlot of pinot noir opentrekt, moet je echter wel weten dat het niet specifiek bekend is hoeveel ellaginezuur er in welke rode wijn zit. In het onderzoek werd immers een geconcentreerd extract van het bestanddeel gebruikt; het equivalent van meer dan 200 gram druiven. De wetenschappers vermoeden wel dat het ellaginegehalte hoger is wanneer de wijn op eiken vaten gerijpt wordt.

Meer onderzoek is dus wel nodig: hoewel bewezen is dat rode wijn helpt om gewicht te verliezen, is niet zeker hoeveel wijn precies nodig is. Als je erg veel moet drinken om genoeg ellaginezuur op te nemen, zal de hoeveelheid suiker en alcohol het doel van gewichtverlies waarschijnlijk grotendeels teniet doen. Maar dat zal ons alvast niet tegenhouden om vanavond een glas uit te schenken.

Franse wijn niet meer populair in het buitenland


Franse wijnen en sterke dranken zijn steeds minder populair in het buitenland. Vorig jaar is de verkoop ervan met 2,8 procent gedaald, zowel in waarde als volume. Dat blijkt uit cijfers van de Franse wijnexporteurs.

In totaal werd in 2013 voor 10,8 miljard euro aan wijnen en sterke dranken uitgevoerd, zo meldt de Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux Français .

De belangrijkste uitvoermarkt blijft de VS, dat het wel nog goed doet, met een groei in 2014 van zelfs vier procent. Ook in Europa zijn de cijfers nog vrij oké: er waren goede cijfers voor de uitvoer naar Duitsland en Zweden, terwijl Spanje en Italië weer aansluiten met groei.

Het is vooral de uitvoer naar Oost-Europa en China die verantwoordelijk is voor de daling van de totale verkoop. Die naar Oost-Europa was erg slecht, als gevolg van de crisis in Oekraïne en de val de roebel. De uitvoer naar China kreeg dan weer zware klappen als gevolg van de strijd tegen corruptie die er wordt gevoerd. Zo viel de verkoop van cognac er terug met 4,6 procent in volume en 7,6 procent in waarde.

België, de op vijf na belangrijkste afzetmarkt voor Franse wijnen en sterke dranken, bleef dan weer stabiel in 2014. Er werd voor 596 miljoen euro naar ons land geëxporteerd.Alle rechten voorbehouden.
Alle teksten op wijnton.be zijn automatisch auteursrechtelijk beschermd!
Dit principe van bescherming van rechtswege geldt in alle landen die de Conventie van Bern van 9 september 1886 voor de bescherming van werken van letterkunde of kunst ondertekend hebben.

Deca copyright Feb. 2015 wijnton.be © © ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese