Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zoete wijnen

Gepost op 05/02/2010 om 18:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Laten wij nu ook eens, onze Dames , juffers een goede tasting aanbrengen, Heren laat deze edele zoete wijnen niet overslaan, en zekerlijk zal 'Sauternes' rap op de lippen liggen, proef mede.

Een dessertwijn met intensieve, geconcentreerde aroma's en een stabiel zuur als klassieker, ze kunnen tot zestig jaar en ouder worden, zonder verlieskracht.

Het begint allemaal met een late fruitplukking en edele rotting, die ontstaat uit de schimmel 'botrytis cinerea' , hierbij worden sap en suiker bij een gelijktijdige verdamping van het water geconcentreerd in de druiven.

De druiven blijven tot kleine verschrommelde rozijnen hangen, om er dan geplukt te worden. In de regio Sauternes in het zuiderlijkste deel van de Graves (Bordeaux) worden ze tot edele wijnen verwerkt.

Het is een zéér arbeidsintensieve werkkracht, omdat alles met de hand moet gebeuren, en meerdere rondes geselecteerd. De opbrengst is er zéér gering , en dat zal de prijs natuurlijk bepalen.

Voor de regio Sauternes zijn slechts drie druiven toegelaten : sémillion , sauvignon blanc en muscadet.


Ook iets zuiderlijker naar de Middellandse Zee richting Roussillon , en Banuyls-sur-Mer, Cerbere, Collioure en Port-Vendres mag men niet vergeten voor de beroemde Vin Doux. Deze wijnen van Grenache, Syrah en Carignan luiken met hun intensieve geur op portwijnen. De Grand Cru versie moet dan ook ten minste op 75 % Grenache bestaan en dertig maanden op hout rijpen.

Ook in de regio Rhône is er iets bijzonder lekkers te vinden, zoals 'Beaumes de Venise' en kan je echt een Muscat de Beaume de Venise in het glas brengen, dan kan het echt een glas ' Pays des Dentelles ' worden , met uitermate finesse.

*Vergeet eveneens Elzas niet, met hun 'Vendages Tartives' bij hun pouriture noble en hun selecties bij de 'Grains Nobles Grand Cru' , een inmense schitterende honingglas mag je verwachten.Ook Duitsland en Oostenrijk zijn zoete wijnen bekend, en mag Riesling hiervoor in aanmerking komen, het is en zal bijzonder lekker worden.

Laat de patisserie, taarten, crèmes en mousses maar komen , Grietje !

DECA Nov '09

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese