Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnfeesten Kemmel : terug een succes !

Gepost op 16/08/2013 om 19:17 door Carl in de rubriek algemeen.

Van onze eindredacteur ter plaatse : 15 Augustus : de wijnboeren op heuvelland stellen hun wijnen voor, het zijn wijnfeesten! De bevolking van dit klein wijndorp Kemmel , deden er alles aan om de bezoekers een fijne dag te bezorgen. De zon was van de partij -wie heeft dan geen lust om wijnen te degusteren?

'Janneke' het klein standbeeldje op het historisch marktpleintje, kreeg er zelf een aangepaste 'outfit' met een wijnglas in zijn linkerhand- de groene scheuten van een wijnstok in zijn ander hand.


Het is nog beter dan de vorige wijnfeesten !

Ward Six, de zoon en wijnbouwer van het wijngoed Monteberg , mag werkelijk de jaarlijkse architect worden genoemd. Steeds verandering en sleutelen voor een ideaal concept ,op dit prachtig domein van de feesten : Warandepark. Niet alleen een groene zone, ook het kasteel, dienstdoende als stadhuis, een vijver, een bos omliggende is een ideale plaats - de wijngaarden liggen er een 500 meter verder.

Het parkhekken ging reeds omstreeks 11.00 uur open - in tegenstelling van vorige jaren 13.00 uur. Iedereen kon er gratis binnen met zijn kinderen - een betere zuurstofkuur bestaat niet. Ook voor de kleintjes is er een luchtkasteel om er op te ravatten.


Standhouders

Voor de wijnliefhebbers, was er een prettige kassa (woonwagen) - waar een simpel gebaar van een aankoop van een glas met bijkomende bonnnetjes, de keuzes konden worden gemaakt voor een degustatie van de wijnen. De wijntentjes lagen dicht bij elkaar , met bijhorende tenten van culinaire standhouders.

Ze waren gul om te proeven : fruit, aardbeien, zelfgemaakte advokaat , confituur, potjesvlees, pralienen, warme hapjes. Geen verbrande uien-en worstenkramen , de geuren van de dichtgelegen wijngaarden bleven de beste geuren in de lucht bewaren. Naast een groot terras om ook een pint te drinken, waren er voldoende stoelen en banken om echt te kuieren. Merkwaardig waren de vele 'Nederlandse' en Franse bezoekers te horen, zodat zij van zelfs zeer ver dit spectakel kwamen bekijken.


De druivenrassen en de wijnbouwers

Negen wijnbouwers of eigenaars zijn aanwezig op de ijzerhoudende flanken van de Kemmelberg. Dit is nu de grootste wijnregio van België geworden. Enkele wijngaarden zijn te vinden in de onmiddelijke omgeving - de andere zijn te vinden op de verschillende flanken. Laten we het rijtje aflopen.

-Wijngoed Vidaigne : eigenaar Dokter Schotte (Vidaigneflank)

-Wijngoed Monteberg : oudste wijngaard, met de steeds goedgeluimde Jean-Pierre Six en zoon Edwart

-Wijngoed Klein Rijselhoek : Peter Vandamme

-Wijngoed D'Hellekapelle - De kauwackers : Michel Dehem en Carine Suffis zijn de eigenaars met daarbijhorend een restaurant.

-Wijngoed De Vallei : Jacques Gruson en Annie Wijffels

-Wijngoed Entre-deux-Monts (rode en zwarte berg ) Martin Bacquaert


-Wijngoed 'Koudekot' Peter Dael

-Wijngoed Klein Rijselhoek : Peter Vandamme

-Wijngoed Reyngaard : Jan Reynaert


-Wijngoed 'La Ferme Blue' wijnbouwer Johan Lécluse gelegen in Komen - is een AOC Vin de Pays de Jardin de Wallonie - was aanwezig op de wijnfeesten - wonen in Heuvelland.

-Wijngoed zilver Cruys : Fiip Delcroix

ZILVER CRUYS

Genaamd naar het monument voor de gesneuvelden tijdens de eerste gasaanval (wo1) die staat tegenover het domein. Wijngoed Zilver Cruys ligt pal op de frontlijn en de wijnranken staan op voormalige loopgraven.

Een kennismaking .......

Onze druivenrassen zijn: 13000 stokken op 3 ha.

In hoofdmate wijnstokken Chardonnay (6500)

Pinot Gris 1600

Bacchus (1800)

Pinot Meunier

Pinot Noir

En in een recente aanplant (0.55 ha)voor de productie van rode wijn (3 jaar)

Acolon en Cabernet Dorsa

De wijnstokken die de wijnbouwers op Heuvelland hebben aangeplant zijn o.a Chardonnay - Bachus en Sieger - Pinot Gris - Pinot Noir - Rondo - Regent- Muller Thurgau - Siegerebe - Kerner - Salaris - Dornfelder- Auxerrois - Siegerrebe en Johanieter. Allemaal Duitse rassen die goed gedijen in Luxemburg, België, en Jawel (!!) in Nederland. Meestal zijn het kruisingen zoals Muller-Thurgau en zekerlijk de beste stok, als we zijn vader en moeder vermelden : Riesling en Madeleine Royale.


Op de wijnfeesten kon men zowel mousserende , witte, rosé of rode wijnen proeven. Omstreeks 15.00 uur stonden telbare bezoekers en lange rijen aan de tentjes.

We stuurden onze jury op pad - eerdaags bezorgen we een algemeen beeld van de proeverijen.

* NOG MEER FOTO'S OP ONZE FOTOALBUM WIJNFEESTEN KEMMEL 2013 !

Deca Aug 2013 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese