Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De lente in de Loire - hun terroir & wijnen . Een overzicht !

Gepost op 15/04/2015 om 09:56 door Carl in de rubriek algemeen.

De specificiteit en de gevarieerdheid van de wijnen uit de Loire zijn het resultaat van het klimaat en de aard van de bodems. De vijf belangrijkste druivenrassen (Sauvignon blanc, Chenin, Cabernet franc, Gamay en Touraine en Pinot noir) zijn in het hele gebied aanwezig. De wijngaarden spreiden zich uit over de gevarieerde landschappen: grintachtige terrassen in de wijngaarden van Chinon en Bourgueil, hellingen en vlaktes in de Touraine, heuvelachtige gebieden in de Giennois of heuvels in de Sancerrois... De rode wijnen met hun diepe kleuren en de fruitige aroma's, de witte wijnen met subtiele en intense geuren, de verse en lichte rosé's, om de licht mousserende wijnen die worden gewaardeerd door liefhebbers die van finesses houden.

Geografisch


Het Loiredal is het grootste wijngebied in Frankrijk dat 600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.

Omdat het Loiredal een van de noordelijkste wijngebieden is, zijn de oogstjaren erg belangrijk. De wijnen bevatten een lager alcoholgehalte en frissere zuren dan in warmere gebieden. In het Loiredal worden veel verschillende rode, witte, rosé- en mousserende wijnen geproduceerd.

Het Loiredal omvat een aantal kleinere wijndistricten en kan in vier grote delen ingedeeld worden:
Boven-Loire
Touraine
Anjou-Saumur
Pays Nantais (Région Ouest)

Het Loiregebied huisvest 63 appellations en loopt van de westelijke gneisgronden van Muscadet in Pays Nantais bij de Atlantische kust tot de oostelijke mergelgebieden van Sancerre in de Boven-Loire. Pays Nantais is het grootste wittewijngebied van Frankrijk. Anjou is de streek van de Chenin blanc. In de Boven-Loire wordt voornamelijk sauvignon blanc en pinot noir geproduceerd. In het Loiregebied worden veel "natuurlijke" wijnen geproduceerd, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en kunstmeststoffen. Er wordt met de hand geoogst en de voorkeur gegeven aan de natuurlijke gisten in plaats van de fabrieksgisten.

Witte wijnen uit het Loiredal wordt niet de hoge kwaliteit van de grote witte Bourgogne-wijnen toegedicht.

Belangrijkste druivenrassen toegelaten in deze regio
Blauwe druiven

Cabernet franc
Côt (malbec)
Gamay
Pinot d'aunis
Pineau noir

Witte druiven

Chenin blanc
Melon de Bourgogne
Menu pineau
Romorantin
Sauvignon blancNiet te missen

-Sancerre en zijn wijngaarden
-Chinon, de stad van Rabelais, het ford en haar gerenomeerde wijn
-L'Abbaye Royale de Fontevraud
-Les Machines de l'Ile
-La Loire, werelderfgoed van de UNESCO
-De kastelen van de Val de Loire, Chambord en Chenonceau
-De vele championkwekerijen van wereldfaam in grotten.

Loire, de langste rivier van Frankrijk


De Loire is met een lengte van ruim 1.000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardeche, het zuidoosten van Frankrijk. Via Orlians, Tours en Nantes stroomt de Loire naar de Golf van Biscaye, waar hij uitmondt in zee. De Loire wijnstreek strekt zich uit in de vallei aan weerszijden van de rivier, van Orlians tot Nantes. De Loirevallei staat vooral bekend om de frisse en fruitige, overwegend witte wijnen, die erg goed gekoeld gedronken kunnen worden.


Het klimaat

De wijngaarden in de Loire beslaan een enorm uitgestrekt gebied. Er kan dan ook niet van een eenduidig klimaat gesproken worden. In Pouilly-Fumé en Sancerre heerst bijvoorbeeld een continentaal klimaat, terwijl de Muscadet meer invloed van zee heeft.
Merkwaardige druivenrassen en hun kenmerken.

In de Loire worden zowel inheemse Loiredruiven als Franse druivenrassen verbouwd. De oudste inheemse Loiredruif is de blauwe pineau d'Aunis of de chenin noir. Deze druif stond hier al aangeplant in de 10e eeuw. Van de pineau d'Aunis worden aromatische roséwijnen gemaakt. De witte variant, de chenin blanc, is een van de belangrijkste witte druiven in de Loire. De chenin blanc is een zeer aromatische druif, die wijnen oplevert met een redelijk hoge zuurgraad. De druif wordt gebruikt voor droge wijnen, mousserende wijnen en heerlijke zoete wijnen.

De sauvignon blanc is ook een echte Loiredruif, hoewel dit druivenras ook veel in het zuidwesten van Frankrijk staat aangeplant. De sauvignon blanc levert heerlijke droge wijnen, van de geurige Touraine Sauvignon tot de verfijnde Pouilly-Fumé. De druif heeft kenmerkende aroma's van asperges en kruisbessen. De blauwe pinot noir wordt veel gebruikt in rode wijnen uit Sancerre en de Touraine, het centrale deel van de Loirestreek. Andere blauwe druivenrassen die worden verbouwd in de Loire zijn de cabernet franc en gamay.

Populaire streken en wijnen


Pouilly-Fumé en Sancerre

De Loire telt een groot aantal belangrijke wijnregio's. De bekendste appellations in Midden-Frankrijk zijn de wijnstreken rond de Pouilly-Fumé en Sancerre. Pouilly-Fumé ligt op de rechteroever van de rivier, Sancerre ligt er schuin tegenover, aan de overkant. Beide gebieden leveren kwaliteitswijnen van sauvignon blanc. De Pouilly-Fumé ontleent zijn naam aan het licht rokerige (fumé) karakter van de wijnen. De bodem in Sancerre bezit meer kalk en mineralen, dat terugkomt in het frisse en elegante karakter van de wijnen. Sancerre maakt ook rode wijnen en rosés van pinot noir, bekend van de rode wijnen uit de Bourgogne. De rode Sancerres hebben daarom vaak iets weg van een lichte rode Bourgogne.
Touraine

Verreweg de grootste hoeveelheid wijn wordt gemaakt in de populaire appellation Touraine. Touraine ligt 200 kilomter ten westen van Sancerre. Het wijnbouwgebied ligt rondom de stad Tours, langs de rivieren Loire en de Cher. De regels staan de producenten hier toe wijnen te maken op basis van één druivenras, dat apart op het etiket mag worden vermeld. Verplicht is dat echter niet. Toegestane druiven zijn onder andere sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay voor witte wijnen en gamay, cabernet franc, malbec (hier cot genoemd) en pinot noir voor rode wijnen. Bekende wijnen zijn de witte Sauvignon de Touraine en de rode Gamay de Touraine. De wijnen uit deze streek zijn aromatisch en licht van smaak.


Chinon en Bourgueil

De rode wijnen uit de gebieden Chinon en Bourgueil, ten zuidwesten van Tours, zijn daartegen heel stevig en vol van smaak. Deze wijnen worden gemaakt van de cabernet franc-druif. Wijnen uit Bourgueil zijn iets eleganter dan die uit Chinon. Vouvray, dat enkele kilometers ten oosten van Tours ligt, produceert mooie kwaliteitswijnen van chenin blanc. De druif wordt verwerkt in een heerlijke zoete wijn, de Vouvray. Deze wijnen kunnen tot wel tientallen jaren bewaard worden.
Anjou-Saumur

Verder naar het westen ligt de wijnregio Anjou-Saumur. Verspreid door de hele Anjoustreek liggen de wijngaarden met de appellation Anjou. De streek is bekend om zijn Rosé d'Anjou, maar tegenwoordig zijn ook de rode wijnen van belang. De wijnen worden gemaakt van cabernet franc en cabernet sauvignon. Een bijzondere rosé is de Anjou Gamay, gemaakt van alleen gamay-druiven. De beste rode wijnen van de Anjou komen uit Saumur-Champigny. De wijnen zijn hier soepel van karakter met veel cassisfruit. Ze kunnen goed jong gedronken worden, eventueel licht gekoeld.

Uit Anjou komen ook de beste zoete wijnen van de hele Loirestreek. Vooral de zoete wijnen van de Coteaux du Layon zijn van topkwaliteit. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke oever van de Loire, aan de zijrivier de Layon. In het najaar is het vaak mistig in dit gebied. Daardoor ontstaat het fenomeen van edele rotting. Door edele rotting wordt de schil van de druiven poreus, waardoor ze vocht verliezen. Het suikergehalte in de druiven neemt toe. De druiven leveren dan een zoete wijn op.

Saumur staat bekend om de mousserende wijnen, die vooral geproduceerd worden in het dorpje St.-Hilaire-St.-Florent. Deze mousserende wijnen worden gemaakt op dezelfde manier als champagne. In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden deze wijnen ook gewoon verkocht als champagne. Later, met de invoering van het systeem van de Appellation Contrôlée, mocht alleen champagne nog zo genoemd worden.
Muscadet

Aan de monding van de Loire worden de beste viswijnen van de streek gemaakt: Muscadet, Muscadet de Sèvre et Maine en Gros Plant. De Muscadet de Sèvre et Maine is hiervan het bekendst. Deze sprankelend frisse, bijna zilte wijn wordt geproduceerd ten zuiden van de stad Nantes, van melon de bourgogne-druiven. De wijn smaakt heerlijk met oesters of mosselen. De Gros Plant is een eenvoudige, frisse witte wijn, licht en droog en gemakkelijk drinkbaar.

Veel Muscadet wordt gemaakt sur lie. Dat betekent dat de wijn wordt gebotteld vanaf het vat waarop hij heeft gegist. Op de bodem van het vat bevinden zich dan nog de dode gistcellen, de lie. Door deze manier van bottelen houdt de wijn een lichte koolzuurtinteling, zichtbaar in het glas als kleine belletjes. De wijn wordt hierdoor net iets frisser en sappiger van karakter. De Sur lie wijnen mogen pas worden gebotteld na 1 april volgend op de oogst.


Culinair

Wij denken dat het duidelijk is geworden, dat deze finesse wijnen ook delicatessen vragen voor een menu. Het zijn uitstekende aperitieven, maar ook visgerechten zullen hier opperbest fungeren. Asperges, broccoli, ...... in een fijn botersausje, witte saus, of eiergerechten kunnen hier opperbest. Gros plant daarentegen zijn schaaldieren een unieke begeleiding van mossels tot oesters. Bij de wijnen van de Loire zijn vooral de citrus-pompelmoeszuren van kracht. Sommigen wijnen bevatten veel meniralen, koel dus uitsluitend met de gegevens op het etiket voorzien. Kazen zijn eveneens vertrouwd met Loire wijnen. Wij wensen u allen een fijn genot met de Loire wijnen.


Deca April 2015 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese