Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het cultuurleven van wijnbouwers

Gepost op 23/02/2013 om 23:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Bijna in alle wijnregio's bestaan er verenigingen die wijnbouwers samenbrengen, met als doel hun wijnregio rijkelijk in feestvreugde te plaatsen. Ook in ons land bestaat dit , en natuurlijk is Frankrijk de bakermat van tradities die samengaan met wijnfeesten. Zeer beroemd zijn de Confréries of des Chevaliers du TASTEVIN in Bourgogne (Clos - Vougeot) , Saint Emilion, Chablis, Beaune, Rhône, Jura en Elzas. De doelstelling is meestal samen met hun patroonheilige de bescherming te vragen voor de aankomende oogsten, de oogst zelf te vieren, of voor een liefdadig doel de wijnen openbaar te verkopen. Hospices de Beaune is één van de opmerkelijkste (1851) , waar de verkoop per piece van 228 liter onder de hamer gaan van de percelen. De opbrengst gaat dan gedeeltelijk naar een ziekenhuis waar arme mensen financieel worden geholpen voor hun genezingen.

In Meusault is er een andere spanning te vinden om de 'PAULIE' prijs te winnen in de vereniging voor één van de drie 'GLORIEUSES' ! De bekroonden zien dan hun wijnflessen veranderen in vloeibaar goud : zeer dure verkoopsprijs ! Normaal gezien hebben dan ook de bewoners ook van het wijndorp bijkomende feesten.

Het is feest !

Alle groeperingen hebben hun reglementen om lid te worden van het bestuur. De gewone leden kunnen dan ook toetreden als 'gezel' en maken deel uit van het feestprogramma die jaarlijks plaatsgrijpt. Hun feestelijke gewaden (meestal rood) worden dan , samen met hun feesthoed of muts en sierraden uit de kas gehaald. Het belangrijkste voorwerp van alle rituelen is hun zilveren wijnschaaltje (tasteduvin) om de heildronk van het proeven te bevestigen. Een kleurrijke stoet, hun vaandel , muziekkorps en allerhande maken hun wijndorp tot de gezelligste van het jaar.

Feest in het dorp

De confréries zijn meestal goed in kas , naast een goedgevulde spaarboek bezitten ze meestal ook een eigen kelder die goed gevuld is met jaarlijkse oogstflessen. Achter tralies en vele veiligheidsmaatregelen liggen de flessen oneindig lang te knorren. Zelden of nooit w<orden ze aangeraakt of geopend. Sommige kelders zijn dan ook 200-300-400 jaar oud. Een persoonlijk banket voor de vereniging , wijnfeesten voor de bezoekers zijn de afsluiters van een feestelijk gewoel. Normaal gezien zijn dan alle Caves of kelders open en met een éénmalige kostprijs kan men rijkelijk genieten van alle kelders - die dan open worden gehouden door familieleden enz... Vele wijnbouwers organiseren ook hapjesfestijn met een orkestje naast hun clubvereniging en dat maakt alles supergezellig. Ik moet jullie niet vertellen dat de mogelijkheid bestaat dat men ' TALENTEN van één dag ' te bespeuren vallen die zo uitbundig zijn , dat buikvliezen door humor kunnen scheuren. Daarnaast zijn kleine kinderen zo mooi in outfit, samen met speelse taferelen en zangwedstrijden dat eeuwige fotoshoots de souveniers van een wijnfeest altijd blijven. Het is een gouden tip - ter plaatse een hotel te rezerveren en doe het altijd zeer snel !


Enkele zeer goede Elzas tips voor feestelijkheden

Confrérie Saint -Etienne is één van de oudste van Frankrijk , die op internationaal niveau zeer boeiende degustaties verzorgt . Hier zijn de geeerde kwaliteitslabels te verkrijgen alsook hun bijzondere 'SIGILLE' -zegels. De plaatselijke kelder is de oudste van de streek uit 1834 om 600.000 flessen te bezoeken .

Confrérie Haut-Koeningsbourg - Confrérie Bienheureux Frankenstein, Confrérie Scherwiller, Les Amis de Kaefferkoph of Confrérie de Quatre Bans zijn de bijzonderste om meerdere dagen met hun gezeldschap te vieren .


Onze AGENDA zal ook dit jaar alle feestelijkheden in de buurlanden vermelden !

DECA eigendomsrecht Feb. 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese