Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het grote bezoek van een wijnexpert in ROESELARE

Gepost op 02/04/2010 om 20:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Het kan geen toeval zijn dat West-Vlaanderen me op 29 mei met open armen ontvangt, want deze regio van gedreven wijndrinkers en soms al even uitmuntende wijnkelders.

Ik weet niet of het momenteel ook in uw provincie het geval is, maar wij Antwerpenaren horen de laatste maanden constant helikopters boven onze hoofden en daken wieken.

Ze brengen namelijk ons gedrag in kaart: ze produceren met inforood aan de lopende band kleurkaarten waarop we achteraf kunnen zien hoe goed/slecht onze huizen geïsoleerd zijn, waar er al dan niet sprake van geluidsoverlast is , et cetera .

Welnu , als morgen bij iemand het slimme rijpt om dezelfde checkup- vanuit-het-luchtruim te doen inzake goedgevulde , rijke, bazingwekkende wijnkelders, dan ben ik er zeker van dat gans West-Vlaanderen op de map bloedrood kleurt. En de andere provincies met vlag en wiimpel klopt.

Want neem het aan van een Scheldezoon : 1 op de 2 keer als ik met een West-Vlaming over wijn praat, wordt ik van mijn sokken geblazen door hun enthousiasme en flessenvoorraad. Misschien is het wel omdat jullie geografisch tegen wijnnatie Frankrijk gelijmd liggen, maar het Texas van Vlaanderen blijkt nog altijd een goudmijn op het vlak van flessenstocks, zowel dure exclusieve grand crus als goedkope , amusante wijnen voor alledag.

Wat me bovendien steeds opvalt is dat Antwerpsenaren en West-Vlaanderen minstens één ding gemeen hebben : ze willen ongezouten hun mening geven over wat ze drinken. Of correcter , ze ventileren hoe dan ook hun mening, zelf als er niet om gevraagd wordt. Dat bindt ons, koppigaards.

Want ik ben wel Sinjoor van geboorte, maar wereldburger in mijn kelder. Voor mij telt niet het etiket, de reputatie, de geschiedenis, het prijskaartje, de marketing of de herkomst van een wijn, maar wél zijn prestatie in het proefglas. Op mijn facebook-pagina- waarop ik u tussen haakjes graag uitnodig-schreef ik als credo : wijn is een vloeibare dialoog.

En ik heb het gevoel dat ik die stelling straks op West-Vlaamse bodem voor 200 % kan bewijzen. Want hoe verschillend mensen ook zijn qua afkomst, dialect, inkomen, sociale klasse, geslacht, leeftijd, voor-of afkeuren, één ding bindt hen vaak en maakt hun tongen (én harten) los: een goed glas authentieke wijn.

Misschien wel de grootste misverstand uit de geschiedenis is in mijn ogen dan ook de Latijnse uitspraak ' de gustibus non est disputandum' , over smaken valt niet te redetwisten. Integendeel, smaken en wijn prikkelen juist de gesprekken, op voorwaarde dat ze niet uitmonden in een puur persoonlijk willens-nillens-gevecht, maar in een openhartelijke dialoog. En vooral ook: waarom het voor u, voor haar, voor hem , zo lekker smaakt. Of integendeel tegensteekt.

Conclusie ? Wat ik presies ga uitspoken tijdens mijn verblijf in Roeselare, daar broed ik nog op . Het zal een spanningveld tussen : 'Oude' en 'Nieuwe' wereld, de botsing tussen hoge en lage alcoholpercentages, over bewaren of niet (kunnen) bewaren en zeker ook over het onderscheid tussen écht proeven en vals snobisme.

Maar van één ding kan u nu al zeker zijn : ik kom geen 'klassieke ' lezing geven of ex cathedra wat jongleren met facs & figures en boekenwijsheden.

Hopenlijk kan ik u wel overtuigen van iets wat de brandstof vomt onder mijn auteurschap. Dat naast de 'p' van professioneel proeven absoluut ook de 'P' van plezier present moet zijn. En natuurlijk de ' P ' van er samen over te praten.'k én doar goeste vwoaeren!Frank Van der Auwera

( noot van Wijnton.be proficiat voor de eerste woorden van onze Westvlamse taele )

Frank , hartelijk dank , in naam van de WIJNTON.BE familie , de West -Vlaamse kloeke tasters ! Welkom in Roeselare op 29 mei 2010 !


DIAMANT WINE EVENING MET FRANK VAN DER AUWERA 29 MEI TE ROESELARE ! Alle verdere instructies volgen .....snel beslissen !
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese