Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zomertijd rosétijd !

Gepost op 05/05/2011 om 17:49 door Carl in de rubriek algemeen.

De zon is er terug, een hemels vocht wacht dan ook onder de parasol , tafel of stoelen - wacht dacht je van een fris gekoelde jonge rosé ? Zalmkleurige - roze - rood gekleurde met verse aroma's van vers fruit , een verfijnde mond die meteen naar de volgende slok vraagt.

Frankrijk , Spanje zijn uitstekende landen om een goede rosé aan te bieden, naast natuurlijk andere landen .

Beroemde rosé's zijn zekerlijk : Côte- de- Provence - Côte- du- Roussilon - Bordeaux - Vacqueyras - Costières de Nimes ook Tavel. Voor Spanje : Rioja - Catalunya .
Rosé de Saignée

Kan je een rosé de saignée aankopen , dan zijn de druiven gekneusd ( dus niet geperst) geweest , en daarna hebben ze liggen weken in het vat. Van die mengeling tapt men het sap af voor de gisting. De beroemde naam komt hiervan ' saigner ' of bloeden !
De intensiteit van het kleur hangt af van de duur van het weken ( 8-16 uur ). Altijd een bijzondere rosé .


Tip : koop altijd een rosé dewelke niet rechtstaand in vakken staat met fel zonlicht of kunstmatig licht. Een jonge rosé is aangeraden. Bruine kleuren of tinten raden wij niet aan . Rosés zijn niet lang te bewaren. Voor uw barbecue -feest heb je de meeste voordelen een party-box aan te kopen - uren lang plezier en weinig werk met lege flessen .

*Er bestaan ook kruidige rosé's met bvb Grenache , Cinsault en Syrah . Altijd goed voor zomerschotels , vlees op de barbecue , salades , wit vlees .

Rosé uit de Lanquedoc , of zuid Frankrijk hebben meestal een ander volksnaam ' Le Gris ' - prettig toch voor deze zaligmaker ?

*Rosado is een vrij algemene term voor Spaanse rosé

* Ook vin-de-table hebben goede rosé wijnen.


En nog dit .....

Rosé wijn kan in principe gemaakt worden door rode en witte wijn met elkaar te vermengen, al is dit verboden binnen de Europese Unie . Deze wijn heeft wel een kleur van rosé , maar nooit de fruitige en frisse smaak die een echte rose kenmerkt .Onze reuze Tip rosé :
- Echt eens een rosé uit de JURA ONTDEKKEN !

ofwel : A.C. Collioure ( kleine wijnstreek in het zuiden van Frankrijk) Gemaakt met Syrah - Grenache Noir

* Côte-de- Ventoux - Vin de pays de l' Hérault - Corsicaanse rose met Grenache - zijn eveneens schitterende Bag in Box wijnen ( 3-5 liter)
Prettige ontdekkingen ! Reeds eens de kleuren bekeken van een rosé wijn ?

-Zalmroze , bliljant intens roze - zalmgrijs - dakpannenrood- fuchsia (bloemen)

Veel snoepgenot

DECA
Eigendomsrechten Mei 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese