Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijn in de keuken

Gepost op 10/04/2012 om 18:42 door Carl in de rubriek algemeen.

Een lekker gerecht, met een wijnsaus - laat ik jullie nu al watertanden ? Wat zou een varken - kalf of ossetong zijn , zonder de wijn(saus) van Madeira? Een coq au vin met een riesling wijntje, stukken van een konijn met een wijnsaus van een fruitige Beaujolais , Osobuco met Provence groenten en een Italiaanse wijn, mosselen 'Marinières' met een scheutje witte Entre-deux-Mers, of een Muscat sur lie of een Orvieto of Verdichio , rundersstoofvlees met een rode wijnsaus van een Boergondische fles.

De kookregels

Een goede fles om straks te degusteren, zal ook een goede smaak bezorgen voor uw gerecht. Omgekeerd, een goedkope fles voor de saus, is ook een vermufde saus. Een fles die reeds enkele dagen openstaat , is ook niet meer te gebruiken, de wijn zal geoxideerd voorkomen of een extra portie azijn bezorgen, dit kan de bedoeling niet zijn. Een fles met een kurksmaak evenmin, kortom waarom een goedkope wijn gebruiken, je krijgt toch de smaak van de wijn in de mond. We moeten eerlijk zijn, indien je straks een chateauneuf gaat openen met uw gerecht, met een scheutje wijn voor de saus, het zal wel lekker zijn. Algemeen zeggen we neem fruitige wijnen, geen wijnen met grote zuren of aciditeiten, zuren in balans .Zo eenvoudig

Wijnen bevatten alcohol , met contact van hitte verdampt de alcohol , zelf sneller dan water, daarom uw mosselpot slechts besprenkelen wanneer de mosselen up-to-date klaar zijn.

Uw vlees goed afbakken- dan kan het afblussen gebeuren met een scheutje wijn : de kortjes zullen losweken , de beste kruiden van peper en zout zullen uw saus met wijn een heerlijke smaak bezorgen.

Een witte saus, met sjalotten, limoensap, cayenne-peper , witte wijn , champignons en laat er een goede vaste vis goed in pruttelen - serveer met een aardappeltje met broccoli

- Bouillons voor wild, kip of vis doe er steeds een scheutje wijn erbij , wedden er van te genieten ?

Nagerecht

De peertjes komen eraan , wat dacht je van ze te pocheren in rode wijn - koud of warm met ijs ? Ook aardbeien met rode wijn lenen zich goed. Allemaal kleine kookkunstjes - wij wensen u veel succes toe !

DECA APRIL 2012 Copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese