Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bardolino : krokante druifvarieteiten zoals corvina, molinaria, rondinella en corvinone .

Gepost op 11/09/2015 om 16:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Bardolino, is een Italiaans wijn uit het noorden van Italie rond Veneto of Venetia . Het noorden van Italie leveren trouwens buitengewone goede wijnen af. Voor de witte winliefhebbers is er nog een betere gamma voorhanden.


Bardolino is een stad op de oostelijke oever van het Gardameer in de provincie Verona in Italië. Een stad die nu heden een 10.000 zielen telt . San Nicolò is de beschermheilige van Bardolino. Bardolino ligt ongeveer 130 km ten westen van Venetië

Bardolino grenst aan de volgende dorpjes: Affi, Cavaion Veronese, Costermano, Garda, Lazise, Manerba del Garda, Moniga del Garda, Padenghe sul Garda en Pastrengo.


Omgeving en toerisme

Wie de naam Bardolino hoort denkt ongetwijfeld onmiddellijk aan de heerlijke, iets prikkelende wijn die uit deze streek komt. Een zeer geliefde wijn, die men dan ook overal in Bardolino kan proeven en kopen.

Dat de Bardolino ook een heel oude wijn is blijkt uit overblijfselen uit de Romeinse tijd. Maar er zijn zelfs resten uit de prehistorie gevonden die naar nog veel oudere wijnbouw wijzen !

Bardolino zelf is niet erg groot, maar zeer geliefd onder toeristen. Flaneren langs de kust over de gezellige boulevard, de Passeggiata Lungolago, is een zeer aangename bezigheid. Aan de noordkant vinden we een lang strandbad en ook voor watersporters zijn er alle faciliteiten.

In Bardolino vinden we twee belangrijke kerken. De San Zeno is misschien niet de mooiste van de twee, maar is wel een van de oudste kerken van Italië en stamt uit de 9e eeuw. De San Severo is in de 12e eeuw gebouwd en hier kunnen we prachtige fresco's uit die tijd bewonderen.

De wijnen

Bardolino is een ongecompliceerde frisse fruitige droge rode wijn met een robijnrode kleur die uit de omgeving van de gelijknamige stad komt. De belangrijkste druiven zijn Corvina (35-65%) en Rondinella (10-40%), maar er mag ook nog tot 20% van een combinatie van Molinara, Rossignol, Barbera, Sangiovese, Marzemino, Merlot of Cabernet Sauvignon druiven aan toegevoegd worden indien dit niet meer dan 10% per specifieke druivensoort is. Eventueel mag ook nog tot 10% van de Corvina vervangen worden door de Corvinone druif.

Deze wijn is over het algemeen niet bekend om de kwaliteit omdat er zeer veel rommel op de markt is. Een goede Bardolino (of Superiore) is echter heerlijk en kan goed gecombineerd worden met lichte gerechten (zoals pasta, wit vlees en salades) en anti-pasti. Het is aan te raden om een Bardolino licht gekoeld te serveren (15-17%).

Een iets specialere versie van de Bardolino bestaat ook en dit is de Superiore. Deze moet 12 maanden rijpen voordat deze op de markt gebracht mag worden en is over het algemeen iets complexer dan de gewone of Classico variant.

Andere varianten van Bardolino zijn de Chiaretto (Classico) (een zeer prettige rosé), Chiaretto Spumante (licht mousserende rosé) en Bardolino Novello (Classico). Op de Chiaretto na worden deze haast niet verkocht buiten Italië. Deze wijnen hebben verder dezelfde samenstelling als de Bardolino (Classico).

Bardolino Superiore heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering, de hoogste in Italië. De andere Bardolino varianten vallen allemaal onder de DOC (Denominazione di Origine Controllata) kwalificering, de op één na hoogste.

Goede wijnhuizen

De drie tophuizen, voor Bardolino zijn zekerlijk : Lenotti, Tommassi Zenato en Guerrieri Rizzardi, maar jaarlijks komen er verschillende bij.

Deca Sept 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese