Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Onder de Spaanse zon : SHERRY WINES (1)

Gepost op 06/07/2009 om 18:48 door Carl in de rubriek algemeen.

Oorsprong: Het productiegebied van de wijnen, ondersteund door de Herkomstbenaming.
Denominacion de Origin. Voor Jerez Sherry ligt dit in het uiterste zuiden van het Iberisch schiereiland. De zogenaamde 'driehoek van Jerez' wordt gevormd door Jerez de la Frontera, El Pureto de Santa Maria en Sanlucar de Barrameda.

Het Klimaat
In dit gebied heerst een typisch warm klimaat dat in belangrijke mate wordt beinvloed door de Atlantische Oceaan.
De westerwinden zorgen ervoor dat de wijnstokken de nodige vocht uit de zee krijgen die de hete zomers verzachten. Ze voorkomen ook dat de bladeren en andere organen de wijnstok aan te hoge temperaturen worden blootgesteld.

De wijnstok kan in zijn actieve periode een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C weerstaan. Deze landstreek geniet jaarlijks van 290 zonnige onbewolkte dagen onder een uiterst heldere hemel. De regenperiode valt grotendeels tussen oktober en mei engeeft een gemiddelde hoeveelheid regen van 600l/m2.
Op die manier kan de ondergrond een waterreserve opsparen die door de plant wordt benut in droge zomermaanden.Glasserie Essence

WIJNGAARD
De wijngaarden van de Jerez bvb beslaan een oppervlakte van ongeveer 10.500 Ha. Ze worden gekenmerkt door licht golvende open landschappen met een unieke witte grond, de 'anbariza'.

De 'albariza' grond is een witte , organische mergel ontstaan door de sedimentatie van een binnenzee die in het Oligaceen de landstreek bedekte. De bodem is rijk aan calciumcarbonaat, klei en silicium. De ' albariza' heeft de capaciteit grote hoeveelheden vocht vast te houden. De regen die in de winter valt wordt opgenomen en voedt in de droge maanden.


DE DRUIVENSOORTEN
Het Reglement van de Consejo Regulador of Raad van toezicht stelt dat drie witte druivensoorten geschikt zijn voor de vervaardiging van sherry : Palomino, Pedro Ximénez en Moscatel.

Palomino is een druivenras dat dankzij haar specifieke oenologische eigenschappen steeds meer aangeplant werd. Zij is dan ook het meest gebruikte ras bij het vervaardigen van sherry. Op zich is dit een bijzonderheid meer van dit wijngebied. Door haar grote aanpassingsvermogen aan de speciale teelt op de ' albariza' gronden , geeft zij hoge kwaliteitsproducten.

De varieteit Pedro Ximénez geeft een zoete hogwaardige wijn met een speciale fruitsmaak en aroma. De druiven worden aan de zon blootgesteld zodat ze een gedeelte van hun vocht verliezen.

Moscatel is een druivenras dat in de sherrysector wordt gebruikt voor de productie van de wijnen met dezelfde naam. De hier verbouwde Moscateldruif is zogenaamd '
' Chipiona ' . Bij voorkeur wordt deze druivenras geteeld in dichtbij de zee gelegen gebieden.

Zal vervolgen : De OOGST
*De eerste Classificatie van Sherry wijnen
*De rijping van Sherry

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese