Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Beste Belgische wijn 2012 komt uit Limburg

Gepost op 22/09/2012 om 22:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Met nog een stralend nazomer periode, kozen 41 professionele proevers in de hoofdzetel van hun vereniging te Brugge : beste mousserende en stille wijnen (rood & wit). Woensdag 19 september was de spanning groot tussen de 76 stalen, spuuwemmers en de juryleden ' Vlaamse Sommeliers ' die ook de Franstalige wijnbouw in België onder handen namen. Reeds acht jaar is dit een traditie, de aandacht in het buitenland te verkrijgen is aardig meegenomen. Wijnbouw in België gaat stijgend in opmars, steeds nieuwe wijngaarden en dit kunnen we als verassend vaststellen.

Alles voorhanden
Wijnbouw in ons land is goed mogelijk, ons klimaat laat het toe met een geselecteerde keuze van wijnstokken (meestal Luxemburgse - Duitse rassen) , ook gëinte onderstammen met onbekende enten lukken aardig. De meest voorkomende , ook in Nederland is Rivaner (Müller Thurgau) , Kerner, Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois, Elbling, Chardonnay, Riesling dit voor witte wijnen. Rode wijnen zoals Pinot Noir hebben een kans, Dornfelder en zelfs zou ik durven de Oostenrijker Saint Laurent aanplanten. Deze laatste doet het zelf al met een succes (5 jaar) in Luxemburg - dit kon ik zelf waarnemen. In Leuven kan men de 'schoolbanken' op , voor de stiel van wijnbouwer aan te leren. Er is een verantwoordelijkheid van Minister van landbouw (wijnbouw) , alle regelingen en erkenningen kunnen daar verkregen worden (oorsprongsbenamingen). Rest nog de goede gronden - kuststreek zal wel nooit in aanmerking komen. Heuvels , Ardennen en langs de Maas zijn er al nieuwe aanplantingen. Een groothandel gespecialiseerd in Belgische wijnen is een unieke bedrijvigheid.


De wedstrijd

Een 'verkeerde signaal' en uitspraak na de bekendmaking ging de perswereld rond : dat wij nooit een wijnland zoals Frankrijk zullen worden - kwaad bloed heeft mij getroffen. Klopt in oppervlakte - kwaliteit is al bewezen met 'Goud' bij de grote Concours de Bruxelles (Meerdaal) , zilver voor Entre-deux-Monts (Heuvelland) , de vele prijzen voor de Limburgse wijnkasteel 'Genoels' - wijngoed Monteberg (Heuvelland) kreeg zelf in het verleden, een Oscar in de jaarlijkse WIJNKOOPGIDS van de Heer Frank Van Der Auwera, voor de beste 300 wijnen in België vertegenwoordigd. De vele financiële inspanningen, werkkracht en inzet van onze jonge (nieuwe) wijnbouwers is deze uitspraak niet waard ! Zijn de gewonnen cuvée(s) dan een tweede wijn ? Schenk gerust met veel wijngenot onze wijnen. Laat ons groeien : Luxemburg is de 6 de kleinste wijnnatie (1289 ha) waarvan 1234 in productie - 18 wijnfeesten - 40 flessen per inwoner zelf te souperen - 66 % gaat naar export naar België ! Wijngoed Monteberg (Vlaanderen) en Entre-deux Monts (Vlaanderen) bezitten reeds elk 7 ha wijngrond. De nieuwe winnaar van 2012 verkozen bezit 5000 wijnstokken.

De prijzen
*Mousserende wijnen van een ' PINOT ' Brut gaat naar het domein Aldeneyk uit Maaseik, en sleepte ook de tweede prijs binnen voor witte wijnen.

*Grote winnaar was een witte Chardonnay 2011 'Cuvée Hoenshof' van Professor Ghislain Houben en tevens zijn rode wijn. De Limburger uit Borgloon is voor het eerst 'inzender' van zijn jonge wijngaard.

*Brons gaat terug naar Heuvelland met het wijndomein Entre-deux-Monts - Heer Martin Bacqaert heeft met zijn Pinot Gris al eerder bewezen in Westouter goede wijnen te maken. Het is voor ons niet duidelijk of er ook inzendingen waren van het wijngoed Monteberg en /of er nog voldoende flessen waren bij Jean-Pierre en Ward Six.

Felicitaties en grote schouderklopjes voor alle deelnemers.

Mag het een hartewens worden, alle flessen een goede eindbestemming om het even welke inzender . Wijnton.be zal u verder informeren, mogelijks met eigen proefnota's en dit ook publiceren.


Foto's uit onze eigen wijnbouw !

DECA sept 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese