Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zo fijn ....en lekker de wijnen uit Hageland (België)

Gepost op 03/08/2011 om 18:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Als de zon de rijen en rijen wijnstokken op de Hagelandse heuvels verwarmt, vergeet je even ons grijze landje.

Het moet de meest noordelijke wijngebied van Europa zijn , met 1500 uren zonneschijn , gemiddelde jaartemperatuur van 11 ° C voor een prachtige witte druiventeelt - op de Hagelandse wijnflanken : ijzenzandsteen zand en leem - op Vlaams Brabants grondgebied naast de groene gordel van Brussel Leuven. Een passioneel beroep van profesionele wijnbouwers met reeds prestigieuze prijzen.Welkom hobbyisten , wijnliefhebbers

Met de slogan : holle wegen , volle glazen ontvingen we van de voorzitster Toerisme Vlaams Brabant een kleurrijke brochure voor een barstenvolle natuurwandeling of een hemelse proeverij met tientallen wijnbouwers. Sinds 1970 floriëerd de opleving van de wijnbouw - bezitten ze een Vlaams gecontroleerde oorsprongsbenaming (A.O.C.) en werden ze opgenomen bij de vereniging van de Belgische wijnbouwers.
De stokken

Chardonnay (Meerdaal ) de grootste wijngaard , voor het produceren van schuimers , eveneens Müller Thurgau en Kerner zijn de belangrijkste druivenstokken. Een kleinschaligheid van Dornfelder vinden we terug voor rood - waarmee ook rosé kan gemaakt worden.Wijnbouwers

Paul Vleminckx , Danïel Vandervaeren ( Houwaarteberg) , wijngoed Liemau, Bruno Cools (Aarschot) Jos Vanlaer (Assent ) met als cuvées : Uylenbergher - Ten Bunder, Hagegoud , Elzenbosch , Chartreuzeberg - kluisberg , Tempelberg , Dox bezorgen de meest bloemige klatergouden wijnen met prachtige lichtkruidigheden perziksap , citrus- en pompelmoussesappen. Vergeten we niet het (tarwe)bier uit Hoegaarden!

Met stalen ros - te paard - fiets of vespaWondermooie uitstappen - eetcafé's - fietscafés - wijnbars - oergezellige tavernes staan jullie op te wachten , een wijn- of fietskaart is echt beleven. Het kasteel van Horst (foto) mag dan ook niet ontbreken. Wezemaal , Scherpenheuvel , Diest en overal zijn de wijnen verkrijgbaar.
Ode voor de Hagelande wijn

Lais schreef voor deze vruchtbare bodem een prachtsong , een onvergetelijke belevenis zal uw bezoek worden !


Ach vrienden hebt geen zorgen,
al hebben wij nu geen geld.

De waard zal ons wel borgen ,
zo heeft hij mij verteld.

We zullen hem laten schenken
en vrolijk zullen we zijn.

Kom laat ons vanavond blijven,
o wijn, weest welkom wijn !

Lais

Wijndorpen :Oud Heverlee - Houwaart - Holsbeek - Assent - Lubbeek - Bekkevoort - Assent - Sint-Pieters-Rode , Geetbets - Tienen .
Met dank : Provincie Vlaams Brabant - Monique Swinnen , wijnbouwers en bewoners Hageland .
DECA Juli 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese