Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Fantastische lekkere schuimers waren er te vinden tijdens eindejaarsperiode ! Onze toppers (1)

Gepost op 12/01/2013 om 22:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Laat ons aperitieven voor het nieuwe jaar ! Vermoedelijk moet nu iedereen een maatje meer gaan kiezen tijdens de soldenperiode - eindejaar is smullen en nog tweemaal in korte tijd, wijnen horen erbij ! We mogen de schuld op wijnen niet steken, dat ons gewicht erbij is gekomen!

Laat ons op de eerste plaats echt felicitaties bezorgen, aan alle hardwekkende wijnbouwers, handelaars, en ook het personeel van supermarkten. Alles was er te vinden, en als dan nog buitenbeentjes te vinden vallen ......

We zijn eveneens gaan shoppen, zeg maar vroeg gaan aankopen, om toch iets lekkers van wijnen te vinden.
Niet alleen vonden we 'schandelig' lekkere Chilenen als schuimers, ook namen we nog eens de Cava's onder handen. Er is werkelijk veel 'overschot' voorhanden, slechte reputaties van slechte oogsten, van de Spanjaarden - zelfs ruzie's bij de bodegas om de naam 'Cava' op het etiket te plaatsen. We namen de proef op de som ! Van Champagnes tot onze eigen Vlaamse wijnvbouwers hebben we grote bof ! Gouden raad : steeds het etiket in de gaten te houden en wanneer we een 'VINTAGE' (oogstjaar) of reserva (lageringsduur)of gran reserva (extra rijpingsduur) vinden, is dit toch een voorrecht van super kwaliteit of niet ? Altijd 'BRUT' natuurlijk (meest droge en minst suiker)- wie 'non plus ultra' in zijn mandje kan leggen bezit een fles met de meest natuurlijke vorm zuiver zonder suiker en met de beste zuren !

Op verkenning

De fles die we aankochten was een Cavamerk 'Codorniu' en tevens de koning der Cava's - gekend als wereldtop van de familie RAVENTOS. Met hun concurent FREIXENET rekenen ze af , om niet-lokale rassen zoals Chardonnay te gebruiken, eveneens cuvées die nu al viersterren beroemdheid bezitten met het druivenras 'Pinot Noir'. Ze hebben ook hun 'NON PLUS ULTRA' en met dit bewijzen ze de zuiverheid aan te tonen , maar zeer belangrijk het bewijs te leveren wat de druivenstokken zuiver hebben bezorgt : fouten worden door kenners direct gevonden! Vele Champagneboeren durven dit niet ! Uiteraard zijn er andere, altijd de betere schuimers ! Spijtig voor de 'REINA MARIA CHRISTINA' niet te vinden, ook al een cuvée van de Codornieu-groep. Vermoedelijk houden ze dit echt vast voor hun grote cliënteel in Spanje. Volg ons mede, welke rassen die ze gebruiken voor een OOGSTJAAR als grote millésieme !

Codorniu Brut 'vintage 2010' Cava (Spanje)

Druivenrassen: Macabeu, Xarel.lo, Parellada

Terroir en geboorteplaats : San Sadurni d' Annoia - het hart van de Cava-industrie in Catalonë.

Alc : 11,5 %

Methode taditionelle (tweede gisting op de fles)

Kleur : bleekgeel met gouden schitteringen- korte romige witte moussevorming met gist & broodgeuren - stevige persistentie bubbelvestival van milimeters kleine bubbels die zeer krachtig zijn (turbosnel) - kransvorming in het glas - fijne glycerinetranen.

Geuren: duidelijke parfum van geel pitfruit met oude wijn (accenten) in een exotisch geheel met vooral tea , vlier, citrus en grotendeels vegetale verschijnselen .

Smaken: aanzet van een zeer geselecteerde zachte fruitmand met mengeling van geel fruit , sappig mondgevoel , peperkoek (dit bewijst de VINTAGE) met navolging van een citrusgevulde zuuraciditeit van appels , groene perzik, stekelbes, rabarbermoes - en wat we dachten de eeuwige altijddurende verschil tegenover Champagne : een zoete abrikoos die ter voorschijn komt - kleine tannine - halflange afdronk.

Score : 18/20 Indrukwekkend goed !

Deca Dec 2012 copyricht WIJNTON.BE eigendomsrecht .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese