Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (1) TOPPER

Gepost op 07/03/2010 om 12:06 door Carl in de rubriek algemeen.

Vergeef het ons, Duitsland nog niet te hebben kunnen behandelen als Europees wijngebied. We maken dit goed , met grote informatieve toppers, in verschillende delen , om te smullen van formaat .

Laat ons nu even, naar een 'Weingut' gaan voor een Prädikatswein te vinden in bvb in de Reingau , Pfals, Mittelrhein, Sachsen en zo verder. Tippen we een Trolinger of een Lemberger, Portugieser, Scheurebe ?


Gezelligheid is het reeds geworden, met de moderne mooie verpakking, en dit laat ons reeds verleiden zowel het smaakpalet als de ogen.



Wereldberoemde koks en wijnprofessionals prijzen deze wijnen aan om hun verscheidenheid. Fijne gerechten verdienen dan ook deze enige grootheden.

Door hun respect voor tweeduizend jaar wijnbouwtraditie, hun permanente zoektocht naar kwaliteit en hun aandacht voor een ecologisch verantwoorde wijnbouw en moderne vinificatietechnieken behoren Duitse wijnbouwers tot de beste in de wereld.

De meeste wijngaarden zijn aangeplant op hellingen of zelfs steile heuvels, beschermd dor wouden en bossen die de strenge wind tegenhouden.

Jullie zullen met mij eens zijn, de beste wijngaarden te vinden zijn , vlakbij een rivier, waarvan het water reflecteert en zo het klimaat tempert.

Duitsland is één van de noordelijkste wijnbouwlanden ter wereld , is dit niet reeds hun tweede 'Prädikat' ?

* Het groeizeizoen van de druiven is lang, wisselende perioden van regen en zonneschijn.
* Deze afwisseling laat de druiven toe langzaam te rijpen , zodat ze hun typische frisse en fruitige karakter kunnen ontikkelen en natuurlijk suikers en mineralen kunnen opbouwen. Die mineralen halen ze uit de bodem.
* Het contrast tussen de warme dagen en de koele nachten in de herfst geeft een fruitigheid aan de wijn die uniek is , we hebben al 'Prädikat' nummer drie.
* Koele klimaatswijnen zijn algemeen lager in alcohol, maar des te aromatischer en fruitiger - perfecte partners voor een uistekende harmonie met gerechten.
* Hun terroir bevat dan eveneens , andere gronden , met zilverachtige kalkschilfers dewelke de stokken mineralig opnemen - door zonneschijn s' avonds nogmaals warmte uitstralen, dat wij verder medailles uitdelen . Wijnstokken van 120 jaar oud, met 37 jarige rijpingen in de fles , de normaalste zaak van de wereld , én niet zo duur , als je zou denken.
Als dit niet lekker is , bvb met hun beroemde RIESLING .
De proef op de som , deden we , geniet mede ...!


We gaan straks naar AHR , Mosel , Nahe , Reinhessen , Pfalz , Mittelheim , de Duitse Lentetuin Hessische bergstrasse , Reingau , Baden, Saale - Unstrut , Saschen , Franken , Württemberg waar we gedetaileerd aromatisch bijzondere informatieve informatie zullen bezorgen.

De hoofdspelers van deze volgende rubrieken worden voor witte wijnen : Riesling , Silvaner , Rivaner ,Grauburgunder of de beroemde Pinot Gris , Weissburgunder ( Pinot Blanc ) , Kerner , Scheurebe .

Voor rode wijnen : Spätburgunder ( Pinot Noir ) , Dornfelder , Portugieser, Trolinger en Lemberger .

We nemen alvast goed het etiket in het oog, de stijlen (!!!!) rijpheid en kwaliteit . Wijntaal leren ... Top oogstjaren, wijnbouwers , leuk surfplezier met het wijntonnetje en duo wijnblog wijntijd.be met Frank ! ( klik op aanraders)






Vineuze groeten alvast ! Tot binnenkort met nr 2 De geboorteakte van een Duise terroirwijn .

Dank aan Arne's wijnen www.vanonckwijnen.nl

DECA Maart 2010 met dank aan de Duitse promotie voor Wijnbouw.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese