Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De ster van alle Spaanse druivenrassen : tempranillo

Gepost op 25/05/2015 om 10:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Tempranillo is de meest gekende blauwe druif in Spanje. De verbouwing in Spanje zou een 33.633 ha bedragen, ook een deel in Frankrijk in de Lanquedoc regio is hij terug te vinden. Er is veel positief geschreven voor deze wingerd of druivenstok omdat hij vroeg rijp is. Temprano betekend ook vroeg in de letterlijke vertaling. Handig wanneer men de druif vroeg kan behandelen om te laten gisten en uiteindelijk te bottelen als wijn. Maar er zijn nog andere kenmerken zodat we deze druif als een nobel druivensoort mogen aanschouwen. Aromatisch en een grote finesse, en dit maakt van hem een ster. Laten wij hem nog beter leren kennen.

Synoniemen

In sommige streken krijgt deze druif een andere naam: "Ull de Llebre" in Cataluña, "Cencibel" in Castilla La Mancha, "Tinto Fino", "Tinta del Pais" en "Tinta de Toro" in Castilla-León. Komt veel voor in Burgos, Rioja, Alava, Cuenca en Ciudad Real en is een belangrijke druif in de DO's Rioja, Costers del Segre, La Mancha, Penedès, Ribera del Duero, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas, Cigales, Toro, Extremadura en Madrid.

Ook als mengwijn

Naast de Mazuelo en de Garnacha is ze een van de basisdruiven voor de betere Riojawijnen. Ook in Navarra en Penedés, twee Noordspaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. In de Navarra wordt ze vaak wel vermengd met Sauvignon en Garnacha. De schil van deze druif is erg dik. 

Het resultaat is een fruitige wijn met weinig alcohol en tinten van kruiden en bovendien geschikt voor lagering.

In Vega Sicilia, Spanjes meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo die er koning is, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.

Klimathologisch

Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massiefplat is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedès, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol.


De druif

De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geblend op de markt gebracht.

Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. De Portugezen noemen hem tinta roriz of aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif te vinden in Argentinië , waar hij de naam tempranilla draagt.

Tempranillo in het glas

Leer hem kennen als donkerrode tot zelfs inktzwarte wijn, veel aroma's en parfums van vooral rijp fruit en klein fruit zoals aardbeien, framboos ook groene kruiden , de zwarte bessen zal men in de mond krijgen met veel fruitigheid. Ook zwarte pruim, kers en vanille. (lagering).
Tot in de finale zal het zoeken zijn naar zijn zuren - die zijn er als zachtaardig en fijn.


Deca Mei 2015Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese