Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Spanje

Gepost op 30/07/2010 om 09:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Spanje is het land met de grootste oppervlakte wijngaarden ter wereld, met een totaal van 1,13 miljoen ha, ongeveer 100.000 ha meer dan Frankrijk, de 2 de in de ranglijst.

Nietemin produceert Frankrijk 52,7 miljoen hl wijn en Spanje slechts 32,3 miljoen hl.

Het rendement per ha in Spanje ligt bijgevolg bijna op de helft dan dat van Frankrijk 57,7hl/ha en 30,5 hl/ha.

Dit feit verklaart al veel over de Spaanse wijngaarden.

Ze zijn weinig geïndustraliseerd, zijn anders aangeplant dan de Franse, en meestal ouder. De oogst kan er in de overgrote meerderheid van de gevallen enkel manueel gedaan worden, door de typische ' en vaso' plantmethode.

Bovendien gaapt er in Spanje nog steeds een grote kloof tussen, de 'vicultor' of de 'druivenboer' , diegene die de wijngaarden heeft, bewerkt en oogst, en de 'bodeguero', de wijnmaker, die de wijn maakt met de druiven die hem worden aangeleverd door de viticultor.

Kwaliteitscontrole was dan ook zeer moeilijk op deze manier. Grote coöperatieves domineerden het wijnlandschap in de meeste appellaties.

Sinds begin jaren 90 kwam er echter een golf van vernieuwing op gang, nog aangemoedigd door de subsidies van de Europese Gemmenschap. Het resultaat is dan ook zeer snel gekomen.

Het potentieel is immers gigantisch : schitterende oude wijnstokken, zeer geschikte klimaten en micro-klimaten, en vele nieuwe druivensoorten die een afwisseling vormen voor de eenheidsworst die de nieuwe wereld aanbiedt.

De nieuwe generaties wijnmakers heeft dit allemaal vrij snel ingezien. In amper 10 jaar is het Spaanse wijnlandschap geheel veranderd.


De meeste vooruitgang van Spanjes huidige topwijnen zijn zelf nog niet te vinden in Spaanse wijngidsen van midden jaren 90.

Deze vooruitgang is werkelijk spectaculair te noemen. De voornaamste vernieuwing is dan ook het dichten van de bovengenoemde kloof tussen wijnbouwer en wijnmaker.

Vandaag zijn de goede wijnmakers er meer dan ooit overtuigd dat hun plaats in de wijngaard is. De nieuwe
lichting oenologen is dan ook meer in de wijngaard te vinden dan in hun bodega: terroir is ook een belangrijk begrip geworden, toch tenminste voor de kwaliteitsbewuste wijnmaker.


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese