Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Covid - 19 gezondheidsmaatregelingen brengt champagne regio nog meer dalende cijfers

Gepost op 08/05/2020 om 09:53 door in de rubriek algemeen.

2020 - Het moest terug een magisch jaar worden voor de champagne industrie - en dan kwam begin maart CORONA epidemie uit CHINA - besmettingen overal ….in de wereld alle wijnbouwers moesten hun kelders sluiten. Drastische maatregelen en de eerste feestdagen die volgden waren er geen voor feest te vieren. President Macron sprak zij oorlogstaal voor de onzichtbare vijand - de wijnbouwers Franse horeca sloten hun deuren. Reims - Epernay en de statige wijnregio's liepen leeg geen publiek meer te zien - verkoop viel stil.

BREXIT ook nefast voor de Fransen

- Voor de maand februari 2020 geven de statistieken van de verzending van champagne-wijn een volume aan van 14,7 miljoen flessen, een daling van 11,4% in vergelijking met februari 2019. Terwijl Frankrijk steeg met 1,1 %, de export daalt: de Europese Unie laat een significante daling zien van 28,4% en de landen van de rest van de wereld met 13,4%.

Zoals verwacht, is de daling in de Europese Unie mede het gevolg van een maand februari 2019, toen de voorzorgszendingen goede vorderingen hadden gemaakt in de richting van het Verenigd Koninkrijk in afwachting van een mogelijke Brexit. De volumes die in februari 2020 naar de Europese Unie zijn verzonden, blijven echter lager dan die in februari 2018. Wat betreft landen in de rest van de wereld, in februari, begonnen de effecten van de Covid 19-epidemie de handel te beïnvloeden, vooral met sommige Aziatische landen.

Sinds januari, waren al de zendingen met 4,7% gedaald tot 32,5 miljoen flessen. De thuiszendingen daalden met 5,0% tot 25,1 miljoen flessen. Terwijl Frankrijk zijn volumes handhaaft, stegen die van landen in de rest van de wereld met 6,1% en die van de Europese Unie met 24,0%. De coöperatieve zendingen, met 3,1 miljoen flessen, daalden 2,6% met ongelijkheden tussen de markten sinds Frankrijk daalde met 9,9%, de rest van de wereld met 3,0% en de Unie Europees bedrijf zet groei van 18,1% voort. De verzendingen van wijnbouwers daalden met 4,3% tot 4,3 miljoen flessen. Frankrijk, dat het grootste deel van hun volumes vertegenwoordigt, daalt met 3,1%, de landen van de rest van de wereld dalen met 28,6%, terwijl de Europese Unie met 4,9% vooruitgang boekt.

In totaal is Frankrijk, dat 43% van de zendingen weegt, met 2% gedaald tot 14,0 miljoen flessen. De export daalt met ongelijkheden volgens de zones: de Europese Unie (-19,1%) vertegenwoordigt 23,1% van de zendingen tot 7,5 miljoen flessen en de landen van de rest van de wereld groeien met 4 , 4%, vertegenwoordigt 34,0% van de zendingen met 11,0 miljoen flessen. Deze groei in landen in de rest van de wereld, vooral waargenomen in januari, houdt gedeeltelijk verband met voorzorgszendingen naar de Verenigde Staten, in afwachting van een door de Amerikaanse regering besloten project voor toeslagen op Franse wijnen.

Op jaarbasis zijn de verzendingen met 2,6% gedaald tot 296,0 miljoen flessen.

COOPERATIES EN BELGISCHE SUPERMARKTEN KOCHTEN VOORRAAD

- Het huismerk van LIDL met de cooperatie Champagne de Senneval koos eieren voor grof geld en kon al hun cliënten een deal bezorgen voor PASEN aan 9,99 euro waar ook iedereen toiletpapier aan het hamsteren was.
-Delhaize volgde met hun huismerk en wie mee hamsterde is de winnaar - verwachtende dat nu de stock zo groot zal zijn in FRANKRIJK dat de iedereen zijn prijzen gaat verlagen. Duval Leroy is daar een zeer goed voorbeeld van op de Belgische markt bijzonder actief te zijn. Ze begrijpen het nog altijd niet in CHAMPAGNE na de zware crisis waar de CAVA wereldberoemd is geworden. Cava is overal ingeburgerd en de Cathalanen konden niet meer volgen. Ze pasten hun prijzen aan tot 20 % en sluw zit iedereen met een oorlogskas. Helaas we kennen het verhaal nooit zijn 5 goede CAVA flessen in omloop geweest en kiest een Belg nog als start aperitief met champagne - de rest aan te vullen met goedkopere spaanse of Italiaanse schuimers. Ten andere de PROCECCO kreeg nu ook een boost en komt zelfs op dezelfde niveau van Cava in ons land. Een hint voor ons nieuw verhaal.

Vineuze groeten
Carl Devriese ENOLOGIST MEI 2020

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese