Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

14 Februari Valentijn - wij vulden onze rekken.

Gepost op 07/02/2017 om 08:08 door Carl in de rubriek algemeen.

VALENTIJN zonder wijn? Ook de wijnindustrie kan u zalig helpen voor een schitterende dag. Het zou nogal een blunder van formaat zijn, deze dag niet in onze agenda te plaatsen. Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met een zoen en geschenk. Een mooi gebaar, waar de achtergrond samenvalt met een feestdag van twee Christelijke martelaren met de naam Sint-Valentijn. Verschillende bronnen spreken over, uit de 3 de eeuw ter dood gebrachte priester uit Rome.

Een ander bron spreekt over een bisschop van Terni. Andere legendes spreken over een vruchtbaarheidsfeest en de God van de natuur. Wat zeker was, dit destijds een belangrijk feest was voor Romeinen. Ongehuwde jonge vrouwen en mannen werden aan elkaar gekoppeld. Een vreemde zaak, dit op heden in het jaar 2015 nog steeds actueel is gevierd. Meer nog, een ganse handel hieronder is ontstaan. De reclamefolders in uw brievenbus zullen dit duidelijk weergeven.


Valentijnsdag wereldwijd

Europa

In Groot-Brittanië is het een echt traditie.

In Frankrijk wordt Valentijnsdag 'Saint Valentin' genoemd en wordt op dezelfde manier gevierd als alle andere westerse landen.

In Spanje wordt Valentijnsdag 'San Valentin' genoemd en wordt op dezelfde manier gevierd als in Groot-Brittanië, behalve in Catalonië, daar worden er allerlei festiveiten georganiseerd, zoals het geven van rozen en boeken.

In Portugal wordt het 'Dias dos Namorados' (Vriend/vriendin voor deze dag).

In Roemenië is de traditionele liefdes dag op 24 Februari en wordt Dragobete genoemd. In Turkije wordt het Sevgililer Günü genoemd als : schatjesdag of schatteboutdag of minaardag .

In Slovenië worden er door sommige beweerd dat op 14 februari de bloemen en planten beginnen te groeien. De dag wordt gevierd als de eerste dag waarbij er op het land wordt gewerkt.

In Denemarken en Noorwegen wordt het Valentinsdag genoemd en wordt het hetzelfde gevierd als in ons land .

In Zweden wordt het Alla hjärtans dag (alle harten dag) en in Finland wordt het Ystävänpäivä (vriendendag).

In Estland wordt het Sõbrapäev genoemd (tevens vriendendag).

Azië

Singapore, China en Zuid-Korea zijn de landen waar de mensen het meeste geld uit geven aan Valentijnsdag.

In China is het gewoon dat de man chocolade, bloemen of beide geven aan de vrouw waarvan ze van houden. In Zuid-Korea geven vrouwen chocolade aan mannen op 14 Februari en geven mannen snoep (geen chocolade) aan vrouwen op 14 Maart (Zwarte Dag). Singles die niks hebben gekregen op 14 Februari of 14 Maart gaan naar een Chinees restaurant en eten zwarte noodles. Elke 14e van de maand is een liefdes geralateerde dag .


Centraal en Zuid-Amerika

In 2009 in Venezuela, de huidige president (Hugo Chavez) schorsde Valentijnsdag omdat de dag erna het referendum plaatsvond. In plaats van Valentijnsdag was de dag na het referendum: 'de week van de liefde'. In Brazilië, Valentijnsdag wordt 'Dia dos Namorados' genoemd (zelfde als in Portugal) en wordt op 12 Juni gevierd. In Colombia wordt het 20 September gevierd en in de rest van Zuid-Amerika wordt het gewoon op 14 Februari gevierd.

Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië is het in 2008 verboden om Valentijnsdag te vieren omdat het on-Islamtische (vakantie)dag is. Alle winkeliers moesten alle rode items verwijderen uit hun winkel. Door deze regel vormden er zich allerlei illegale winkels met rozen en inpakpapier.

Feestwijnen voor Valentijn

Moeilijke zaak voor ons te bepalen, heden in digitale tijden - welk hebbedingetje ontbreekt, of terug naar de oertijd van bloemen en parfums. Een heildronk met een glas wijn, komt hier goed van pas.

wijnen zullen nooit ontgoochelen. Zekerlijk niet voor de mousserende wijnen : Champagne, Crémant, en ga zo maar verder altijd fonkelende ogen meebrengt. Leuk zijn eveneens de rosé's hiervan. Wil je het echt duidelijk maken, kan dit met de rode versie van de beroemde cru uit Beaujolais : St Amour. Het druivenras met aarbeigeuren is altijd gamay. De Spaanse versie bestaat eveneens 'Sanct Valentin'. Ons oordeel hiervan is gelijkmatig van kwaliteit. Voor een hartelijke Cava, veriezen wij het druivenras TREPAT !

Wij wensen u een prettige Valentijn.

FEB '17 Deca
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese