Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een gouden tip voor een culinaire avond : Georgië en zijn wijnen (1)

Gepost op 04/12/2013 om 16:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Neem dit aan, de wijnen van Georgië zijn indrukwekkend en subliem. Ze bezitten een eigen stijl zowel Europees als Balkan en dit is echt eens te proeven, zekerlijk voor het verschil dat duidelijk is . De wereld staat niet stil - ze hebben buitengewone papieren. We moeten echt een zevental jaar teruggaan , toen ik dit voor het eerst proefde en zwaar onder de indruk was van kwaliteiten die ze hebben. Dank terug aan François en Britt dit voor het eerst in België realiseerden.


We konden dit verder via een Georgische Dame , wonende in Oostende thuis proeven, met de aangepaste gerechten. Naast een korte voorstelling en film van dit land is dit mij altijd zeer hoog aangeschreven geweest in mijn 30 jarige tastersloopbaan. Georgie het eerste land van oorsprong van wijnen ! Georgische wijnen zijn niet goedkoop, maar dit komt door duane-en taksen die beide landen aanrekenen.Georgië op de kaart

Georgië moeten we terugvinden als één van de Balkanlanden aan de Zwarte Zee, tussen Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeijan op een 45 ° noorderbreedte van de aardbol. Het land heeft een eigen cultuur, levenswijze , waarbij wij dit proberen voor volgende thema's te bezorgen. Bijbelgeschriften van de Katholieke wereld , bevestigen het wijngebruik in het jaar ( o of nul ) - Christus moet zekerlijk deze wijnen gedegusteerd hebben : een rode Saparavi of een ent van een Rkatsiteli-druivenstok. Een zeer groot wijnland met 100.000 ha en vreemde locale stokken zoals : Tsinandali, Kindzmarouli, Kvanchkara en bovengaande rassen. Europese rassen zijn er niet . Ze bezitten 'Winewy's' die vooral in het midden , west- en oost Georgië zijn gelegen : Terjola , Racha-Lechkumi, Kvareli, en Kakheti zijn de beste wijngebieden met granietrotsen, massif Caucase, kalk , oorsteen , lava .... Vreemd genoeg een bries van de Zwarte Zee willen de druivenstokken niet weten, zodat in de onmiddelijke omgeving geen wijnbouw is .


Onze voorstelling : Winery Khareba

Bezit één van de grootste producties van 1000 ha in 4 verschillende regio's en een bedrijf van 150 tal stalen tanks. Behoren tot de modernste van het land. Eveneens zijn er oorsprongsbenamingen naar Europees model en dit bezit deze winery ook . Zij maken dus gebruik van de Appellation Origin . Een 4000 tal 'barrels' of houten vaten vullen hun lageringszaal, want Georgische wijnen zijn zeer lang te bewaren. Van Sprarkling wines of mousserende wijnen geen tekort , net zoals witte, rosé en rode stille wijnen. De kelder is zeer net ingericht voor dagelijks bezoek van toeristen en bezit een lengte van 7,7 km lang. Dagelijks tollen een 80 tal electrische wagens om de uitvoer te regelen de wereld rond.

Welke Wijnen ?


Witte wijnen

Krakhuna
Tsitska
Tsolikouri
Aladasturi

Rkatsiteli
Mtsvane
Kisi
Khikhvi


Rode wijnen

Otskhanuri Sapere
Usakhelouri
Saepravi


Deze Georgische wijnen zijn beloond geweest in Concours Mondial, Decanter , Hong Kong International , Franse en Engelse en internationale compititions.

KHAREBA WINERY
Davit Agmashenebeli Alley
0131 Tbilisi Georgia
Binnenkort met de Wijnton.be proeverij

Deca eigendomsrechten Okt 2013 nadruk verboden. ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese