Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

JURA (Fr) zo uniek......!

Gepost op 14/05/2009 om 18:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Jura en de tijd van Louis Pasteur, geboren in France-Comtois, speelde een sleutelrol in het ontstaan van de moderne oenologie. Hij was onder meer de eerste die het geheim van de werking van gistcellen tijdens de alcoholische gisting ontcijferde.

Het departement, met hoofdstad ARBOIS is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk, vijfduizend jaar oud. Zelf rond de 6 de eeuw voor Chr. zijn er sporen gevonden van handel.

De grote wijnen van Arbois, L' Etoile en Chateau- Chalon worden al duizend maal beschreven door schrijvers.
Ligging: Het oosten van Frankrijk, tussen de Bourgondische Côte-D'or en Zwitserland.

Oenologie: De phylloxera, die de wijnranken vernietigde, heeft de 20.000 ha aan wijngaarden aan het einde van vorige eeuw slechts 2050 ha overgehouden. Het enthousiasme van de overgebleven wijnboeren is nu duidelijk voelbaar.

- Een bezoek aan het unieke beroemde wijn-museum in Arbois mag zekerlijk niet ontbreken. In een glazen kast, kan je alles waarnemen hoe ' aaltjes ' de druivenstokken wortels opvreten diep in de grond. Er was géén bestrijden aan, tot men een oplossing vond: het enten van druivenstokken op een ander onderstam, en de aaltjes bleven weg.

Druivenrassen: Naast Chardonnay, bezitten ze eveneens unieke druivenstokken nergens te vinden. Savagnin 15% aangeplant, een variant van Traminer, die goudgele vins-jaune voortbrengen. Eerder een late oogstdruif voor oktober. Pinot noir, een uitloper van Bourgondie, en de vreemde TROUSSEAU 5% geeft zeer kleurrijke en geconcentreerde sappen. Eveneens de POULSARD met zijn lichtrode kleur, fruitig en wilde aroma's zijn uniek voor hun rosé ook genaamd: pupillin rosé.

* Het stadje Arbois en de 800 ha wijngaarden ontvingen de eerste appellation d' origine contrôlée.


Culinair: Je bent er wel zéér goed in deze regio, zowel voor kazen en de begeleiders van hun wijnen. Hun pure Chardonnay bezit vuursteenaroma's. De Côte-du-Jura, droog en vlezig passen uitstekend bij visschotels, kaas (comtée of Franse emmental of gepocheerde gevogelte. De rode wijnen hebben onderhout, wilde bosvruchten, en maken wild zo heerlijk. Voor Vin jaune die zes jaar en drie maanden op houten vaten rijpen krijgen een typerende geur en smaak van walnoten, groene amandelen. Ook morilles en eekhoornbrood, parelhoen en snoek gestoofd .....doen het uitstekend bij deze wijnen.

Vin de Paille: strowijn handgeplukt die daarna op stro gelegd worden in kleine kistjes, opgehangen aan grote balken van de zolder goed geventileerd, zo uniek! De druifjes worden kleine rozijntjes.
Rond kerst geperst, brengen ze 15 a 16 ° alcohol en een likeurachtige wijn voort van zeldzame klasse. De wijnen worden gebotteld in kleine 37,50 cl flesjes.
Probeer dit geschenk van 'BACHUS' met een appeltaart of amandelcake.

Crémant de Jura: meestal afkomstig uit L' Etoile en de Vennois zowel in brut, sec, demi-sec of rosé. Dit volgens de méthode traditionnelle of Jura mousseux.

Besluit: Werkelijk een bezoek waard, de typische Zwitserse bouwkunsten, hun sympathie, en een tourist is er heilig. Succes Jura, ik vergeet u nooit.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese