Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenstokken : Sangiovese

Gepost op 30/03/2013 om 22:07 door Carl in de rubriek algemeen.

Het klinkt Italiaans en het ras is dit ook- zijn thuishaven is in de wijnregio van de geografische laars van Italië. In Californië en Australië kan je deze variëteit ook vinden, maar als vreemdeling in andere landen kan hij weinig gedijen. Het smaakpalet van de Australiërs mag dan wel Sangiovese genegen zijn - in de Primo Estate duikt hij op als weldoener van de bevolking. Laat de Romeinen in west-en centraal Italië maar over hun trots praten- ze hebben het altijd over ' het bloed van Jupiter ' .

Het ras


Warme voeten en niet kieskeurig maar wel een minerale snoeper , is is grotendeels zijn kenmerken. Een rustige groei, vochtigheid en laat groeiend voor het rijpen. Brengt kilo's blauwe dragende bessen , maar een ruimte van afstand is hem genegen. Het is niet moeilijk te achterhalen bij de eerste kennismaking wie zijn voorouders zijn : Pinot Noir - bezit veel kers en braam en je zal ervan houden. Goede zuren en tannines, rijp gestoofd fruit en zo bekomt hij zijn beroemdheid. Toscane , Brunello di Montalcino , alle Chianti's en Vino Nobile di Montepulciano - toch mooi als vocabulaire en ze zijn niet duur en nog lekker ook ! Onze tip , wanneer je een magnum unt aankopen - doe het ! Negatieve karakters of als je dit kunt zo noemen , zijn de broze pel die bij gevige regenval veel schade kunnen berokkenen. Vraagt ook een aandacht voor ziektes.

Zoek en je zal vinden
Iedetr wijnhandelaar , of supermarkt bezit hem , maar komt veel voor in het IGT-aanbod als landwijn en dan kan je een mengeling verwachten. We raden aan hem aan te kopen waar hij heeft opgegroeit op een heuvenrug met een frisse bries. Regio Umbrië, Apenijnen in Romagna en onze tip is de regio 'MACHE' - echt super!
Net als een zuivere monocépage is hij een gekende vertrouweling als assemblages met Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot Ciliegiono (!!!), Alicante en Malvasia Nera maar steeds in hoofddruif van 85-95 %. Wil je hemeens goed uitfilteren , doe hem in een korte tijdsduur in een karaf.
Een Sommelier vertroeteling
Willen wij u laten wijnbekken met algemene proefnota's ? Normaal donkerrood met zwart en paarse wijnspiegel. Parfums van kersen, frambozen , zwart fruit (bosgeuren) zoals natte bladeren, kreupelhout , maar ook zachte frisse kruiden zoals salie en groene netels zijn normaal - paprika soms. Proef mondvol zonovergoten fruit, intens soepel en zijn structuren. Lange afdronk. Jong is hij een aanrader voor zijn zuren, maar neem hem liever met een lagering zodat fruitigheid beter overkomt.

Culinair: massa's pasta en gulle zongedroogde tomaten , kalsschenkels, rood vlees. La Bella Italia - akkoord ?

deca Maart 2013 eigendomsrecht WIJNTON.BE producties.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese