Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De eerste classificatie van Sherrywijnen !

Gepost op 10/07/2009 om 13:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Met de eerste winterkoude zijn alle vaste deeltjes als bezinksel op de bodem gezakt, zodat de wijn rein en helder is geworden.

Het gaat om een droge, geheel uitgegiste witte wijn met een alcoholgehalte tussen 11° en 12° . Aan het wijnoppervlak is een sluier van gistcellen intstaan, die "flor" wordt genoemd.

De keurders gaan over tot de eerste classificatie van de wijnen. De wijnen die zuiver in de neus zijn, bleek van kleur en licht van smaak worden geclassificeerd als FINO. De wijnen die meer kracht, kleur en structuur hebben worden geclassificeerd als OLOSOSO. De fino wordt met wijnalcohol versterkt tot 15°, terwijl de oloroso versterkt wordt tot 17,5 ° . Dit verschil in toevoeging van alcohol bepaald de soort evolutie die de wijnen in latere fase van rijping gaan volgen.

In het geval van de finos, -van 15°- blijft de florlaag, die aan het einde van het fermentatieproces was ontstaan, bestaan en bedekt het gehele wijnopervlak in het wijnvat. Deze "florsluiter" wordt gevormd dor gistcellen van het geslacht Saccaromyces en sluit de wijn af van de lucht, zodat de fino niet kan oxideren. Dit is de zogenaamde ' crianza biologica' of biologische rijping.

De wijnen bestemd voor oloroso worden na hun classificatie versterkt tot 17.5°. Bij dit hoger alcoholgehalte blijft de vorming van flor uit en staat dus permanent in contact met de lucht. Deze rijping wordt oxidatieve rijping of fysisch-chemische rijping genoemd.
Voorstelling doorsnee ton met florrijping

Zal vervolgen .....

* De rijping van Sherry
* De Bodegas
* Soorten Sherry van helder tot donker en van droog tot zoet.
* Sherry coctails in shakers
* Praktische informatie

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese