Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Slovenie : druppelgewijs komen ze in de schappen - wat stellen ze voor ? We proeven ze voor U !

Gepost op 02/08/2014 om 19:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Slovenië is van origine een traditionele wijnproducent, in het oosten ingeklemd tussen Italie en Oostenrijk, Kroatië en Hongarije . In het land werd al wijn geproduceerd voor de komst van de Romeinen. Sloveense wijnbouwers willen mee concurreren op de Europese en wereldmarkt en bespreken momenteel voorstellen om de wijnbouw te professionaliseren. In Slovenië bestaat een traditie van merkwijnen, waarbij druiven uit verschillende herkomstgebieden samen worden gevinifieerd. Dat er een groot potentieel is aan kwaliteit, bewijzen
de kwalitatieve rode en (vooral) witte wijnen die geproduceerd worden in de regio Friuli in Italië, die grenst aan Slovenië. Een aantal Italiaanse wijnmakers stak de grens over en produceert nu ook wijn in hun buurland.

Klimaat & Bodem

Slovenië kent drie klimaatzones. Bij Istrië en Triëst heerst een middellandszee-klimaat, midden- en noord-Slovenië kennen een continentaal klimaat met koele zomers en in het oosten is het klimaat ook continentaal maar met hete zomers.

Het noorden van Slovenië is bergachtig (Karawanken, Julische Alpen; tot 2863 m). Ten oosten van de Karawankn liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen (tot 1542 m); tussen Ljubljana en de Golf van Triëst ligt het kalkplateau Karst. De kern wordt ingenomen door heuvelgebied langs de Sava. De belangrijkste rivieren zijn de Sava en de Drava. Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1200 - 1400 mm, gemiddelde januaritemperatuur is -2 °C.

Er zijn drie wijnregio's te vermelden, Primoska (zuid-westen), Posavje (oosten/ zuid west) en Podravje (noord oost). Slovenië produceert 20 witte wijnen en 12 rode. Tussen deze rode wijnen noemen we de "Modra Portugalka", wat blauw Portugees betekent. Het is vreemd dat de wijn deze naam heeft, daar het in Portugal niet voorkomt. Sommige wijn telers denken dat deze naam voortkomt omdat lang geleden deze druif uit Portugal is gehaald zo'n 2000 jaar geleden en in Portugal is verdwenen.

Verder in de omgeving vinden we lokale druivenrassen zoals Furmint & Muscato die er beroemd zijn. Eveneens Europese rassen zoals Merlot en Cabernets.


Wijnregio Jeruzalem in SlovenieJeruzalem (Ljutomer) in de plaatselijke naam genoemd, is een historische regio in Stiemarken en in de Statische regio POMURSKA, waarbij ook de gemeente Ljutomer behoort.
De Coördinaten zijn 46° 28'NB, 16° 11' OL , of Zuid Oost Europa, die nauw met de lijn van Bourgogne (Fr) overeenkomen. Het aantal bewoners overtreft niet meer dan 50 personen, waarbij zij allen in de land-wijn- en tuinbouw hun brood verdienen. De hoogteligging betreft 328 meter boven de zeespiegel. De totale oppervlakte bevat wijngaarden voor witte druiven en wijnen.


Proefnota

SAUVIGNON BLANC & PINOT GRIGIO 2013
Slovenia


Médaille d'Or Concours Mondial 2014 (!!!!!!) We nemen dit ernstig.

Kelder : Stajerska PUKLAVER Slovenia (SINCE 1934)

Bijzonderheden fles : schroefdop - vermelding 'handpicked'

Te koop : splinternieuw DELHAIZE GROUP

Alc : 11,5 %


CULINAIR : Aperitief, salades met asperges, gevogelte, visgerechten.

Kleur: bleek geel met groene tinten. Kleurloze witte alcoholwand waar te nemen in de wijnspiegel (schuin houden). Fijne tranenband .


Geuren: aangenaam parfum van vooral vegetale planten : venkel, munt met een sierlijke geur van witte bloemen - groene appeltjes, citrus, klein wit fruit. Een flinke walsoefening was nodig om de gesloten geuren te ontdekken.

Smaken : aanzet van een frisse soepele fruitigheid en een fijne concentraat fruit. Rijpe peer, passievrucht, gele perzik, citronnelle, krokante tannine, een kruidig grijs pepermolen draai en met een evenwichtige zuurpalet. Halflange afdronk. Een fraîcheur met aciditeiten voor een zonnige dag. Lage alcohol en dit is prima voor een volgend glas. Jong degusteren.

Score: 16/20


Deca copyricht eigendom Aug. 2014 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese