Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Leren proeven met Wijnton.be (2)

Gepost op 13/04/2015 om 12:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnen leren proeven, ontdekken - is een kunst die iedereen aankan. Een kleine oefening en alles zal een mooi gevolg krijgen. Hoeft dit om dure curcussen te volgen, gaande van masterclass tot de meeste prestige namen ? Ons antwoord is dubbel : ja en neen. Wij willen helemaal onze collega's niet voor een spijtige zaak zetten. Onze ploeg zal voor iedereen een eenvoudige voorstelling geven, dit volgen en oefenen zal u werkelijk tot een echte Sommelier vormen. Bij de handelaars, kan men regelmatig gaan proeven, doe mee aan de oefeningen.

Niet alleen is de kleurenkennis van de wijnen belangrijk, ook de geuren (palet) of het bouquet, maar ook 'wat proeft men' ? Het fruit, de mineralen, de tannines ,welke sappen , het evenwicht van de aciditeiten of de zuren. De afdronk en een algemeen oordeel. Een goed boek kopen en dit zal uw investering lonen.


Wijnen zijn al even belangrijk bij het koelen, of een ideale temperatuur voor rode wijnen , als het uitschenken. Maar eveneens bij het proeven, is de handleiding van tel : vastnemen van het glas. (opgepast voor opwarming). Deze ondergaande foto tonen wij de fouten.

-De ziel van de fles : opening (holte) om met een paar vingers de fles vast te nemen. Met een neutraal doekje kan men de fles wikkelen om met de overige vingers de fles te hanteren. De gemiddelde temperatuur van ons hand is 37 graden, en dit kan de bedoeling niet zijn om op te warmen. Sorry voor onze bedienster.

Deze foto is eveneens een verkeerde weergave- maar dit is toevallig gepost. Men kijkt niet door het glas ! Schouderklopjes voor alle Dames en juffers : jullie zijn uitstekend bezig ! En voor de wijnliefhebbers bij deze degustatie 10/10 . Iedereen kan het ! Eind goed - al goed !

De glazen - de proefnota'sVolgende maal : boeiende informatie over WIJNAROMA'S - een moeilijke les, maar doe een inspanning om het te leren. Uw wijnglas zal plots een ander gezicht krijgen vol ontdekkingen.

Deca april 2015 .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese