Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : altesse

Gepost op 10/02/2015 om 19:34 door Carl in de rubriek algemeen.

Altesse is een rijk en nobel druivenras die stille lichte wijnen voortbrengen, gekenmerkt door fruitige, kruidige en honingachtige aroma's. De plaats van de wijngaard is belangrijk, nog meer kan men verkrijgen bij minerale gronden.

Deze druivensoort is van oorsprong geïmporteerd uit Cyprus, maar wordt al eeuwen verbouwd in de Savoie. Ook in Zwitserland is deze druif een welgekomen druivenras. De Après-ski sporters zullen dit wel kennen. Eenmaal proeven en door zijn bijzondere smaak kan het een lange nacht worden. Echt een zalige smaakdrager. Plaatselijke medicijn deskundigen zeggen dat het bergkruidenmengsel in de wijnen onmogelijk verkoudheden kunnen bezorgen. Wij weten niet of dit klopt, of dat deze uitspraken om 3 uur in de morgen gebeuren. Zeker staat vast dat het een lekker, zelf zeer lekker druif betreft, die wijnen voorbrengt met kwaliteit.

Geschiedenis

Reeds aan het einde van de 18e eeuw wordt deze variëteit besproken en wel door de markies Costa de Beauregard. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord Altesse, wat Hoogheid betekent. Genetisch is deze druif gerelateerd aan een ander Frans druivenras, namelijk de Chasselas, dat zijn oorsprong vindt in het Meer van Genève.

Kenmerken : botrytis veroorzaakt ook kleurverandering.

Het bijzondere is, dat tegen de tijd dat deze druif rijp wordt, de schil een rode kleur krijgt. Vandaar dat een van de synoniemen Roussette heet, naar het Franse woord roux, wat rood betekent. Het is een kwetsbare druif, die gevoelig is voor echte meeldauw, valse meeldauw en zeker ook voor botrytis. De wijn bevat aroma's van bloemen, noten en exotische vruchten en in de smaak tonen van honing en amandelen. De wijn heeft de potentie om een aantal jaren bewaard te worden, afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit in een bepaald jaar.

Gebieden

De Altesse wordt in Frankrijk geproduceerd binnen een vastgelegd geografisch gebied, Roussette de Savoie. In deze Haute-Savoie regio kennen we specifiek de gebieden Frangy, Marestel, Monterminod en Monthoux.

Synoniemen

Altesse Blanche
Altesse Verte
Anet (in Isère)
Arin
Fusette
Fusette d'Amberieu
Fusette de Montagnieu
Ignam

Ignan Blanc
Maconnais
Marestal (in Bourget)
Petit Maconnais
Plant d'Altesse
Prin Blanc
Rousette Haute
Roussette(in de Savoie)

Roussette Basse
Roussette de Montagnieu
Roussette de Seyssel
Roussette Grosse
Roussette Haute
Roussette Petite
Serene Blanche

Wijnen met 'ALTESSE' druiven

Altesse is een witte druivensoort en groeit in de Savoie regio in Frankrijk. In Zwitserland is dit eerder miniem. De druif is familie en bezit een dna van de Furmint druif uit Hongarije. In combinatie met de lokale druivensoort Molette, vormt de Altesse de wijn Seyssell, een wijn die jong gedronken moet worden. Altesse is een druivensoort met een goede body en veel smaak en wordt ook wel Roussette genoemd. De wijnen van dit ras zijn sterk, hebben een aangenaam zuurtje en een kruidige en mineralige smaak.


Kenmerken van de druivenstok :

- Kan laat rijpen, maar ook vroege oogsten kunnen mooie wijnen voortbrengen.

Wij hebben de wijnen reeds verschillende keren op tafel gekregen, en soms is een restsuiker te vinden in de smaken. We kunnen dit niet afwijzen, de oogstperiode is zeer belangrijk.

-Het druifje is een mineraal snoeper, daarom het is het ideaal waar de herkomst of het terroir was van de druivenstokken en de wijnen .

Parfums zijn zeer gelijkaardig als de Hongaarse furmint en moeilijk te onderscheiden zijn. Veel geuren van wit fruit, citroen, kaneel, noten, dit zal terug de smaken worden met ofwel scherpe zuren bij jonge wijnen. De kruiden zijn opmerkelijk, gaat van lichte witte peper tot Provence- of bergkruiden.

Altesse : een bijzonder druivenras voor late oogsten en zoete wijnen, maar het enige minpunt is de lage opbrengst.
Prijsvorken zijn er te vinden onder de 7 EURO , maar kleine wijnboeren vragen iets meer. Het is hun boterham, en de druif is niet gul. Sommige handelaars bieden dit aan, in supermarkten zijn ze eveneens te vinden. Koop met deskundigheid en met de begeleiding van kazen. Veel snoepgenot ! Een geheimpje ? Een raclette-avond met deze wijnen. Laat het U smaken !


DECA FEB. copyright ©Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese