Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Er zit meer alcohol in rode wijn, dan u denkt .

Gepost op 08/01/2016 om 11:03 door Carl in de rubriek algemeen.

Last van een stevige kater na Nieuwjaar, terwijl je dacht dat je nu ook weer niet zóveel wijn had gedronken? Je kan de schuld voortaan op de wijnmakers steken, want een nieuw grootschalig wijnonderzoek wijst uit dat wijn jaar na jaar mee alcohol bevat, en dat het werkelijke alcoholpercentage soms hoger ligt dan het etiket aangeeft. Het ligt dus niet (alleen) aan jou.

Europese wijnen bevatten het meeste alcohol, en met de jaren nam het alcoholpercentage steeds toe.
Onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden 127.406 verschillende wijnen van over de hele wereld tussen 1992 en 2009. Ze vergeleken hierbij het alcoholpercentage zoals dat stond aangegeven op het etiket, met het effectieve percentage in de fles. Een paar leuke weetjes die ze hieruit destilleerden: het alcoholpercentage nam steeds toe met de jaren, en Europese wijnen bevatten het meeste alcohol. Verder zit er in wijntjes uit koelere klimaten zoals Canada en Nieuw Zeeland minder alcohol dan wijnen uit warme plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten. Rode wijnen zijn over het algemeen sterker dan witte.

Hoe komt dit ?

Wijnen krijgen juist voor de botteling een test-onderzoek naar het alcoholgehalte. Na de sluiting kan een nagisting gebeuren, door bvb te weinig sulfiet toe te voegen, die de gisting stopt. Sommoge varieteiten van druiven, maken veel alcohol, en dit kan een tweede reden zijn. De berekening van 0,35 % tot 0,50 % is normaal aangenomen die men diend toe te voegen aan aangeduide alcohol percentage.

DECA jANUARI 16

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese