Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Schuiverskapelle (TIELT) W.VL. heeft nu ook een wijnboer en wijnen.

Gepost op 09/06/2015 om 18:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Artsen zijn beiden 1/2 tijdelijk wijnboer geworden.
Ze kochten in 2010 een boerderij in Schuiferskapelle, maar hadden geen zin in een paard op hun weide en wilden wel eens 'iets zot doen'. Vijf jaar later stellen Emmanuel Audenaert en zijn echtgenote Daphne Van den Bussche hun eigen wijn van Wijngoed Kapelle voor tijdens Schuiferskapelle Kermis.


Nu zondag kun je de schuimwijn van Wijngoed Kapelle proeven op de kermis zegt Bieke Cornillie


De hobby van artsen Emmanuel Audenaert en Daphne Van den Bussche (beide 37) is ondertussen zodanig uit de hand gelopen dat de wijngaard hun bijberoep is geworden. "Toen we in 2010 onze boerderij kochten, wilde vooral ik er in een zotte bui druiven planten", vertelt Emmanuel, orthopedist in het UZ Gent. Daphne is vaatchirurg in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. "We drinken al eens graag een glas en mijn interesse in wijn is groot. Toen onze druiven er een jaar stonden, ben ik lessen gaan volgen bij Syntra."
Leren en proberen

Druiven kweken en wijn maken in België is helemaal anders dan in Frankrijk, leerde het koppel. "Het is hier natter en kouder, het klimaat is verschillend. Het blijft daarom vechten tegen onkruid en schimmels. Het is ook altijd spannend: België kent een late pluk, pas in oktober. En net dan slaat het weer hier vaak om. Ondertussen weten we dat we de goede keuze van druiven gemaakt hebben", vertellen de twee artsen.

Na vier jaar leren, kweken en proberen, konden Emmanuel en Daphne vorig jaar hun eerste wijn proeven. "Als onze wijngaard volledig volgroeid zal zijn, zullen we 2.500 flessen kunnen bottelen. De helft wit, de andere helft rood. Het leuke komt natuurlijk ook na het bottelen van die flessen: het ontwerpen van etiketten, kurken... We maken nog fouten, maar we leren elke dag bij. Er komt ook meer bij kijken dan we gedacht hadden: voedselinspectie, accijnzen, economie..."
Op de markt brengen

"Maar we doen het graag en ondertussen is het ons bijberoep geworden. Op zondag 14 juni komen we op Schuiferskapelle Kermis voor het eerst buiten met onze schuimwijn. Ik zal er wat uitleg geven en mensen kunnen uiteraard ook proeven."

Op de rode wijn van Wijngoed Kapelle is het nog wat wachten, maar de schuimwijn is nu al te koop in dorpswinkel en café 't Een en 't Ander in Schuiferskapelle. "Heel wat familieleden en vrienden proefden al en zelf zijn we erg tevreden met de smaak. De volgende stap was ons product ook lokaal op de markt te brengen. 't Een en 't Ander is ideaal, want je kunt het hier zowel drinken op het terras als kopen in het winkeltje. We mochten ook al leveren aan restaurant Den Haze."
Spreekbeurt

Emmanuel en Daphne zijn maar wat trots op hun wijn en dat zijn ook hun vier kinderen Pauline (7), Victor-Jan (6) en tweeling Marie-Julie en Simon (3,5). "De jongsten deden er al een spreekbeurt over op school", vertelt Daphne. "Ah, het is toch zalig om je eigen wijn te drinken op een terras in het dorp? En afgelopen weekend konden we onze eigen schuimwijn schenken tijdens het communiefeest."

Een bericht van :
BIEKE CORNILLIE EN HANS VERBEKE (Het Laatste Nieuws)
Dank voor de informatie.


Wij wensen de jonge wijnbouwers veel succes toe.
-Opgenomen in AGENDA voor kennismaking of aankoop

-Onze redactieploeg zal contact opnemen, om te weten te komen over welke druivenrassen het gaat. Tevens oppervlakte of als er mogelijkheden bestaat voor uitbreiding.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese