Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op bezoek in het wijnland : Israël ! ( met kameel) *******

Gepost op 17/09/2013 om 21:53 door Carl in de rubriek algemeen.

We gaan op bezoek naar Israël. Dit gaan we vooral 'Vredig' houden, zonder ijzeren-schietgeweren. Deels als 'Pelgrim' en wijnliefhebber. Eerst en vooral bezoeken we de plaatselijke 'klaagmuur' met een geschreven briefje die we in een gleuf zullen droppen : onze regering heeft in zes maanden tijd, de taks en b.t.w. twee maal extra gaan verhogen ! Men weet maar nooit! Boeiende lectuur en wetenschap van dit wijnland !
Geografie

Tel Aviv, Jeruzalem, Haifa, Gaza zijn de bijzonderste steden - De Middellandse Zee aan de zijde van Jeruzalem vinden we 'De dode Zee'. Noordelijk vinden we Libanon , Nw Syrië,Zuiderlijk Jordanië en Egypte.

Wijngebieden

We moeten de wijnbouw gaan zoeken in de watergebieden of waar leven mogelijk is : Judeaheuvels - Negev - Gaililea - Samaria & Samson. De bijbelse tijden in het Heilig Land staat in alle talen ter wereld in de geschiedenisboeken. Hoe wij dit voor onze bezoeken zullen organiseren - vermoedelijk met een kameel is een dik probleem! Hoe stopt zo'n dier, en in de wijngaarden zullen we welgekomen zijn ? Zo'n groot dier heeft altijd honger en dorst. Beloofd voor boeiende avontuur !
Druivenrassen


Wat is er te vinden in Israël van druivenrassen? We zettn ze allen op een rij : Carignan, Pinotage (zie Zuid Afrika), Segal, Argamande (plaatselijke locale Israëlitische druif) , Cabernet Franc , Malbec, Pinot Noir, Barkan, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Sirah, Gewürztraminer, Geshem (kan zowel rood of wit gevinifieerd worden), Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Petit Verdot en Muscaat.

Zoals jullie zullen merken , zijn de Europese rassen zeer geeerd. Vooral rode wijnen, met uitzondering van Gewürztraminer , Geshem , Chardonnay, Viognier , Muskaat. Vele rode wijnen vinifiëren ze voor het edel kleurloos sap te verkrijgen en komen ook op de markt. Verder persen ze verder om het kleurstof te verkrijgen van de druiven en zo eveneens rosé te maken. Zoals u eveneens aan de druivenrassen zult zien - zij kunnen Bordeaux-blends maken, en dit doen ze ook in samenstellingen.

Wijnbouw

Tafelwijnen mogen beschouwd worden, als een grote economie in wijnbouw en sedert 60 jaar is de zoete, rode 'KIDOEJ' een exportproduct. Kwaliteits wijnen zijn dan echter te vinden met in de omgeving van heuvelruggen , koel klimaat, vochtige regenbuien , wind en zeebries aan de kust zoals Haifa.
Het meer van Tiberjas (ten noorden dicht bij Syrië) is er een wijnbedrijf 'Carmel' dateerd uit 1882 langs de Middellande Zee. Samson en Samaria zijn gebieden voor zoete rode wijnen ! In ' Negev' moet men helemaal geen wijnen zoeken, dit is een woestijngebied (zuiderlijk). De heuvels van Judea leveren geconcentreerde rode wijnen met o.a Carignon als ras - niet te verwonderen als een zonneklopper (zie Lanquedoc en Zui-Frankrijk) . Voor een fruitige 'Merlot' is het bedrijf 'Yarden' aangewezen op de Galilberg in opper-Galilea. Vele kleine bedrijfjes rond het vulkanisch plateau van 'Golan'. Merkwaardig is ook dat de benaming van een bedrijf soms een 'Franse' naam krijgen zoals Domaine de Castel en dit komt vooral in Jeruzalem in de handel.


Besluiten:

Het besluit is dan wel dat de wijnbouwers er ook actief zijn. De stiel geleerd in Europa. Ze hebben goede rassen , goede ondergrond , klimaatsmogelijkheden - en dan kunnen ze ook goed werk afleveren. Meestal gebruiken ze Engelse taal op de etiketten. Ze zijn ook in ons land verkrijgbaar. We gaan ze opsporen, degusteren en met een garantie , komen ze op de proefnota's.

Onze kameel

En onze kameel ? Staat terug op stal, nog altijd aan het knabbelen, en de grote witte mousse van veel speeksel aan zijn muil ....! Hij heeft wat gedaan ! ...
Eind goed - al goed !Deca Sept 2013 copyricht
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese