Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een Spaanse wijnregio die zich terug inzet voor kwaliteit : Alicante

Gepost op 19/02/2015 om 17:21 door Carl in de rubriek algemeen.

De wijnen van Alicante ,velen zullen zich weinig bekommeren wanneer ze uit het luchthavengebouw komen. Alicante is de ideale startplaats om een zonnige vakantie te genieten. Ze hadden een goede reputatie voor hun wijnbouw en dit is helaas weggekwijnd. Laten we dit eens onderzoeken.

Aankomst in Alicante

Alicante (Valenciaans: Alacant) is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia, en is hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de autonome regio Valencia, met 322.673 inwoners.

In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen.

Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad). Eigenlijk ligt deze luchthaven in El Altet, een dorpje buiten Alicante.


De wijnbouw in Alicante

De afgelopen tien jaar is de reputatie van de wijnen van de provincie Alicante enorm verbeterd, ook buiten Spanje. Dit is het gevolg van de inspanningen van de wijnboeren, die op technisch vlak veel vooruitgang geboekt hebben en van de bodega's die veel geïnvesteerd hebben in de verbetering van de infrastructuur. Een zeer belangrijke rol in de verbetering van de kwaliteit van de wijnen uit de provincie Alicante heeft ook het 'Consejo de Denominación de Origen Alicante' (D.O.), de herkomstbenaming van de wijnen uit de provincie Alicante, gespeeld.

De bodega's, die behoren tot deze D.O., hebben veel inspanningen geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van hun wijnen en aan de verbetering van de comercialisering ervan. Zij zijn erin geslaagd om tot een uitstekende verhouding prijs-kwaliteit te komen.

3.000 jaar wijncultuur

De provincie Alicante kan terugblikken op een wijncultuur die meer dan 3.000 jaar oud is. Iberiërs, Feniciërs, Carthageners, Grieken, Romeinen, Arabieren en Christenen hebben hier allemaal wijn verbouwd. Uit deze mengelmoes van culturen is een wijntraditie gegroeid die nog steeds zeer levend is. De wijnen in Alicante worden al eeuwenlang beïnvloed door het klimaat en door de nabijheid van de Middellandse Zee. Het voornaamste doel van de 'Consejo Regulador de la D.O.', het orgaan dat waakt over de herkomstbenaming van de wijnen van Alicante, is de kwaliteit van de wijnen die onder deze herkomstbenaming op de markt gebracht worden, te bewaken en te garanderen.

Het wijngebied

Alicante beschikt over een benijdenswaardige geografische ligging, tussen de Meseta (hoogvlakte) en de Middellandse Zee. De oppervlakte van de D.O. van Alicante strekt zich uit over 50 gemeenten en is geconcentreerd in drie zones: de omgeving van Alicante-Stad, de Vinalopó en de streek van de Marina Alta, in het noorden van de provincie vlakbij de zee.
Het klimaat en de bodem Het mediterrane klimaat speelt een belangrijke rol bij het totstandkomen van de unieke kwaliteit van de wijnen van de provincie Alicante. In de provincie Alicante heerst een hoge gemiddelde temperatuur, die schommelt tussen de 13 en de 18 graden C. en die in de zomermaanden opklimt tot maxima die gelegen zijn tussen de 30 en de 40 graden C. Het klimaat van de provincie Alicante wordt gekenmerkt door zeer weinig neerslag (tussen de 300 en de 500 mm/jaar) en door het hoge aantal zonne-uren (gemiddeld 2.500 zonnige uren per jaar). De meeste wijngaarden van de provincie Alicante zijn slechts enkele meter boven het niveau van de zee gelegen.
In het binnenland van de provincie wordt het mediterrane klimaat beïnvloed door de nabijheid van de Meseta, waar een streng continentaal klimaat heerst. De bodem van de provincie Alicante bevat veel kalk, nauwelijks klei, weinig organisch materiaal maar veel mineralen. Het is bijgevolg een bodem die bijzonder geschikt is voor de wijnteelt.

De druiven
Door de jaren heen hebben de wijnbouwers ontdekt welke druivensoorten het beste gedijen in de provincie Alicante. De meest gebruikte druiven voor de witte wijn zijn: Chardonnay, Macabeo, Meseguera, Moscatel de Alejandría, Sauvignon blanc, Planta Fina en Verdil. Voor de rode wijn: Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera, Monastrell, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah.

De wijnbouw

De hedendaagse wijnboer in Alicante is meestal iemand die al generaties lang met wijn bezig is. Hij combineert traditie met techniek en studeerde vaak oenologie in Frankrijk, meestal in de streek van Bordeaux, in Catalonië (Villafranca del Penedes) of in La Rioja. In het register van de D.O. staan alle eigenaars van wijngaarden ingeschreven, met de vermelding van de plaats waar hun wijngaarden gelegen zijn, de oppervlakte van de wijngaarden, de verschillende druivensoorten die aangeplant zijn en het aantal wijnstokken.
Het reglement van de D.O. Alicante beschrijft alle voorwaarden waaraan de wijngaarden moeten voldoen. Wijnboeren, die niet beantwoorden aan de eisen van de D.O. Alicante, mogen hun wijn niet met de vermelding D.O. Alicante op de markt brengen. Het reglement schrijft voor dat per hectare niet meer dan 2.000 wijnstokken mogen geplant worden.

De druivenoogst en de productie van de wijn De wijnboer beslist op basis van zijn ervaring wanneer de druiven voldoende rijp zijn om geplukt te worden. Dit kan in de provincie Alicante gebeuren in de maand september. Technici van de D.O. Alicante onderzoeken in deze periode regelmatig de druiven zodat de wijnboeren op het optimale moment met de pluk kunnen starten.

Als de druiven de bodega bereiken worden ze gescheiden op basis van hun kwaliteit en naar soort. Na het persen van de druiven verkrijgt men een soort pasta en door die te persen scheidt men het vocht van de vruchtmassa. De most die overblijft, begint dan aan het rijpingsproces in roestvrije stalen containers. Dit rijpingsproces moet rustig gebeuren zodat de aroma´s van de most zich harmonieus verspreiden. Als het rijpingsproces beëindigd is, wordt de wijn gefilterd en is hij klaar om gebotteld te worden of om verder te rijpen in vaten (waardoor men een 'crianza'-wijn verkrijgt, een wijn die gerijpt is op vat). Als de wijn bestemd is voor de 'crianza' gaat hij langzaam verder rijpen in eikenhouten vaten. Heel dit rijpingsproces wordt voortdurend gecontroleerd door een oenoloog, een wijnexpert.

Wijnen van Alicante

De wijnen van Alicante zijn tegenwoordig allemaal kwaliteitswijnen. Zowel in als buiten Spanje vielen ze al herhaaldelijk in de prijzen bij internationale wijnconcours. Het zijn zowel jonge wijnen als crianzawijnen en reservas.
De jonge wijnen onderscheiden zich door hun frisheid, hun fruitig karakter en door hun bloemenaroma’s. De 'crianzas' en 'reservas' zijn wijnen met een uitgesproken mediterraan karakter en een harmonisch smaakpalet.

De provincie Alicante heeft twee autochtone druivensoorten, de Monastrell en de Moscatel. De Monastrell is de meest typische druif van de regio en wordt zeer vroeg geoogst. Deze druif heeft een hoge zuurtegraad, maar dat wordt gecompenseerd door er tempranillo- of cabernet-sauvignondruiven bij te voegen voor het maken van een uitstekende 'crianza' of 'reserva'. De Moscateldruif levert, afhankelijk met welke druivensoort ze vermengd wordt, een uitstekende zoete of een droge witte wijn.

Rode wijnen

De rode wijnen worden vervaardigd uit druivensoorten zoals de Monastrell, Tempranillo, Garnacha Tintorera, Merlot, Cabernet-Sauvignon of Syrah. Het zijn wijnen met een donkerrode kleur, een volle rijpe smaak, die soms wat fruitig is, maar steeds zeer evenwichtig. Het zijn krachtige mediterrane wijnen met veel 'body'.

Roséwijnen

De roséwijnen worden eveneens uit verschillende druivensoorten vervaardigd. Ze zijn tintelend en hebben een typisch aroma. Sommige hebben de smaak van kersen of van aalbessen en ze zijn steeds fruitig.

Witte wijnen

De witte wijnen zijn helder en licht van kleur, zeker als het jonge wijnen zijn. Witte wijnen, die gerijpt hebben op eikenhouten vaten, krijgen een warme gele kleur zoals oud goud. Ze hebben een krachtige smaak en zijn bijna steeds fruitig. De druiven, die in Alicante traditioneel gebruikt worden voor de productie van witte wijnen zijn: de Moscatel de Alejandria, Merseguera, Macabeo, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Moscatel

De Moscatel (muskaatwijn) van Alicante, ook mistela genoemd, is een zoete likeurwijn die gemaakt is van de Moscatel de Alejandria. Deze druif wordt vooral gekweekt in de Marina Alta, de streek bij uitstek van de Moscatel. Deze wijn krijgt zijn typische smaak omdat de wijngaarden vlakbij de zee gelegen zijn. De vochtigheid van de regio en de constante zeebries beïnvloeden het karakter van deze wijn. De Moscatel is een unieke wijn met een uitzonderlijk aroma. Hij kan verschillende kleuren hebben, gaande van heel licht geel tot amber.

Fondillón De Fondillón wordt beschouwd als een van de vijf beste wijnen van de Europese Unie. Hij wordt vervaardigd uit de Monastrelldruif en hij moet zeer lang rijpen, minstens 10 jaar. Dit is noodzakelijk omdat jonge wijn, die geperst wordt uit Monastrelldruiven, ranzig smaakt. Deze wijn krijgt alleen maar een evenwichtige smaak door een zeer lange rijping in eikenhouten vaten. Tijdens het rijpingsproces van de Fondillón gebruikt men uitsluitend autochtone gist. De lange rijping heeft een natuurlijk hoog alcoholgehalte tot gevolg (een alcoholgehalte van 18 graden is normaal). Het resultaat is een wijn met een kleur van oud goud, met een roodachtige nuance en tonen van hout. De Fondillón heeft een zeer krachtig aroma maar het is, ondanks zijn hoog alcoholgehalte, een uitermate evenwichtige wijn.

De Fondillón is een juweeltje van een wijn en hij is dan ook terecht internationaal vermaard en hij wordt overal gewaardeerd. Hij verschijnt al sinds de 15de eeuw in de beste restaurants ter wereld en op de tafels van de meest veeleisende gastronomen. Deze wijn die men vaak omschrreef als een 'Denominación Real' (koninklijke herkomstbenaming) is al sinds de renaissance geliefd door de adel en door de hoge kerkelijke hiërarchie. Hij werd met zeer veel enthousiasme beschreven door schrijvers als Alexandre Duma, Salgari en Dostojewsky.

Feb 2015 Deca

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese