Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De witte van Anjou ( Loire)

Gepost op 05/11/2010 om 10:25 door Carl in de rubriek algemeen.

Loire en zijn prestigieuze streek, hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor goudkleurige, aromatische finesse wijnen - waar honing, abrikozen, zachtheid opmerkelijke karaktertrekken zijn.

Productie en de officiële benaming Witte Anjou, treffen we aan de zuiderlijke oever van de Loire, met een vertegenwoordiging van 1100 ha. Deze officiële benaming treffen we voornamelijk aan op de gronden die overwegend leisteenhoudend of klei-leisteenhoudend zijn waarop de Chenin de verfijnheid van zijn uitdrukkingskracht levert. (Chenin ook zéér populair in Zuid-Afrika) .

Voornamelijk de Chenin, ook wel de Pineau de Loire genoemd, die ten minste 80 % van de oogst voor zijn rekening moet nemen. Chardonnay en Sauvignon mogen eventueel er aan worden toegevoegd.

De Wijnen

De witte Anjou wijnen onderscheiden zich, wanneer ze droog zijn, net zo veel door hun frisheid en vurigheid als door een verbazendwekkende aromatische verfijning. Deze wordt overheerst door een smaak van appels en zuidvruchten met, afhankelijk van de rijpingsgraad, vleugjes kweepeer, linde, gegrilde amandelen of kaneel.

De uitsluitend van de goed rijp geooste Chenin afkomstige wijnen, zijn complex, bieden aroma's van overrijp wit fruit en bijna romige structuur. De aanwezigheid van Sauvignon en Chardonnay voegt hier vleugjes voorjaarsbloemen aan toe en bestemt ze voor om gedronken te worden wanneer ze nog jong zijn.


Gegratineerde Sint Jacobsschelpen, kreeft, tong , snoek, kalfsvlees zijn uitstekende combinaties culinair.

DECA Nov 2010 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese