Bezoek onze Belgische wijnbouwers : wijngoed zilver cruys (Heuvelland) Gepost op 30/05/2015 om 11:02 door Carl in de rubriek algemeen. De wijntoerisme in alle landen zijn sterk toegenomen. Maar ook onze eigen domeinen bezitten veel potentieel om u hartelijk te ontvangen. Hoe maakt men wijn ? Een lang verhaal van oogsten, gisten tot bottelen. Maar voor de mousserende wijnen komen hiervoor extra maatregelen te pas. Alles is te zien op hun domeinen, naast een grondig bezoek van een rondleiding in de wijngaard. Welke rassen zijn er : plantafstand en groeiwijze. Al uw vragen zullen opgelost worden, met de wijnbouwer die zijn stiel uitlegt. Hoffelijk vragen wij een afspraak te maken - een wijnboer is steeds met zijn planten begaan, hem rechtstreeks thuisvinden is soms moeilijk.
Domein 'Zilver Cruys '
De Heuvellandse wijnboeren, er zijn er al een tiental zijn gekend in de streek, rond de omgeving van Ieper. Sommigen zijn al een twintigtal jaren bezig. Monteberg, Entre-deux-mont, Vidaigne , ......maar Filip Decroix begon in 2007 met de aankoop van de grond in de Dikmuideweg 530 in Boezinge. De bedoeling was een wijnmakerij met druivenplanten naar te zetten en een gastenverblijf te voorzien. Uiteraard met een werkplaats en een ontmoetingszaal en verkoop mogelijkheden. In 2008 begon de aanplanting van zijn druivenstokken o.a chardonnay, bachus, siegerrebe en pinot gris voor de witte , pinot noir en regent voor de rode. 10.000 stokken op 2,1 ha, maar de uitbreiding is al groter geworden. Pinot Meunier is er ook al bijgekomen en een goede wijnkenner zal wel weten dat dit het geheim van de regio Champagne is, want de 3 bijzonderste wingerds bezit Filip . Daarnaast is er samenwerking van het 'intituut viticole Luxembourgois' met een 40 tal wijnstokken van diverse hybrides en soorten om de testen te doorstaan. Dit al is wonderlijk te ontdekken, met hun groeiwijze en levensloop. Een boeiende bezoek, dit is al zekerlijk.
Het wijnlandschap
Wijnbouw op de 50 ste breedtegraad en het klimaat, niemand ging het succes vroeger bevestigen. Het is tevens de meest noordelijke wijngaard van Europa. Nu zijn de Fransen ook dicht bij de grens van ons land aan het verbouwen, en terug worden ze in de pers en media als 'zinloos' beschreven. Het lukt wonderwel en zelf buitengewoon bij onze wijnboeren in Heuvelland, naast de fruitbomen en struiken met ander fruit. Het geluk is er nu met de opwarming van de aarde, die prachtige zomers en nazomer meebrengen. Filip Decroix was vastberaden en brengt nu al 'toppers' op de markt, ondanks nog jonge planten. Jaarlijks is er zelfs een evolutie te bemerken die niemand gelooft. Ik proefde zelfs een chardonnay 2011, met 4 jaar kelderrust die piekfijn te degusteren was. De eerste oogst was in 2010.
De wijnboeren op Heuvelland genieten van de flanken van de 3 verschillende bergen aldaar, (rode -, zwarte-, monteberg) maar voor het domein is de verbouwing relatief vlak. Een aanpassing van de rijen en afstand genieten de planten van gelijke zonlicht. Een zeer belangrijke zaak, dat zal u wel mee akkoord zijn.
Grondsoort en plantmateriaal is nog belangrijker en de grondanalyse is een lichte zandleem . Jaarlijks natuurlijke mesttoffen en spore-elementen toe te dienen kan het fruit genieten van mineralen. Er is een goede drainage voorhanden, van de aders van de Ieperlee beek en de bedding van de oude Ieperlee en het kanaal Ieper-Ijzer die er dichtbij aangetroffen worden. De wijnplanten kunnen dus diep hun osmose met vervoer van vocht voorzien. Dat wijnwortels zelfs tot 20 meter diep worden aangetroffen, een duidelijk bewijs dat de planten zich kunnen ontwikkelen. Ik trof er bij mijn laatste bezoek, zeer gezonde wijnstokken met vooral veel, en diep groene bladeren, het fruit was dan ook van dezelfde kwaliteit.
De planten zijn op goede onderstammen geboren, voor een miniem ziekteverschijnselen en dit maakt bijna alles tot een succesverhaal.
Een domein aan een oorlogsmonument
Een tweede aanrader voor het bezoek van dit domein is het oorlogsmonument, aan de overkant van de straat. Een statig monument die een hoogte bezit van 15 meter en het landschap onderbreekt. Op 22 april 1915 vond daar een gasaanval plaats tijdens de WO 1. Het monument dateert van 1953, waar het slechts in 1961 een inhuldiging kreeg. Uw stilte, zal wel de verschrikkelijke geschiedenis waarnemen, met oorlogswoede van vele gesneuvelden. Op het wijndomein vond men ook een steen met inscriptie 1601, het bouwjaar van een vroegere hoeve op het domein met wijnplanten. Deze hoeve is ook verschillende keren door de Duiters aangevallen geweest, waar ook dieren hun dood vonden.
Tussen de wijngaarden kan u een lange waterpartij vinden, die in bochten het landschap siert .
De etiketten van de wijnflessen van zilver cruys hebben dan ook een bijzondere waarde naar het gedachtenis van de oorlog. De papaverbloemen in een mooi kleuretiket met gouden letters en informatie.
De wijnflessen :
Proef het gamma zilver cruys, en dit kan mits een kleine bijdrage. Dit is zekerlijk te verstaan, voor de lange investering van deze jonge wijnbouwer.
Een prachtig zaaltje is voorzien, met film mogelijkheden en degustatie. De werkplaatsen met vooral de pers, gistingkuipen, botteling en de nieuwe apparaten voor mousserende wijnen te maken, zal u boeien.
-Proef zekerlijk de mousserende wijn, naast de stille witte - en rode wijnen. Chardonnay zal hoogstaans bewijzen met zijn noot-botergehalte, groene appeltjes en fijne zuren, hoe hoogstaand Filip Decroix, magisch zijn stiel kent.
-Tweede aanrader is de cuvée Bachus-Sieger, fruitig, zacht, kaneel en tot de finale een drinkgenot.
-Pinot noir en rode wijnen : zoek de cuberdongehalte en het rood fruit die overheersen in mondvullend glas wijn.
Wij wensen u, familie en vriendenkring een toffe ervaring van dit domein.
Wijngoed Zilver Cruys
Diksmuidseweg 530
8904 BOEZINGE bij Ieper. |
www.zilvercruys.be info@zilvercruys.be
Tel : 051 54670 2
DECA Mei 2015
|