Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De mousserende parelwijnen van de Mont Blanc : ode aan de gringet (druivenvariëteit)

Gepost op 27/12/2015 om 10:26 door Carl in de rubriek algemeen.

De Alpen, zijn van onze aandacht ontsnapt, toch kunnen ze solaas brengen voor een goed glas wijn. Savoie & Bugey staan reeds 40 jaar garant van een degelijke A.O.C. , komt hierbij dat ze reeds een vol jaar erkende pétillant en vin mousseux onder de noemer 'Crémant' mogen produceren. Wondermooie wijnregio, aan de voet van de Mont Blanc, vallée de l' Arve en Haute Savoie. Savoie en Bugey, zijn samen goed voor 2031 ha wijngrond, met een productie van 111.000 hl wijnen. Savoie neemt hiervan 1744 ha voor zijn rekening, met 933.72 hl wijnen. Vooral witte wijnen, die 70% deel uitmaken van hun wijnareaal. Rode wijnen zijn er eveneens, net zoals rosé's (5%). Kalkrijk ondergrond, en late wijnoogsten voor een uitstekende klimaat.


Druivenrassen

Witte wijnen : jacquée, altesse, Savoie blanc, bergeron (rousanne) chasselas, chardonnay, molette en gringet.

Rode wijnen : mondeuse, gamay, pinot noir.


De wijnen :

We kunnen ze algemeen een goede reputatie geven, van licht elegant, eveneens de mousserende zijn van finesses en duidelijke fruitigheden. De autoctone druif GRINGET springt eruit, met een vreemde eend. De DNA van de druif zou afomstig zijn van savagnin, traminer en Altesse. Nergens elders is hij te vinden, buiten een kleine plantage in Australie. De druif leent zich, tot het maken van mousserende wijnen.

Uitspringers :
Er zijn zeer talentrijke wijnbouwers te vinden in Abymes, Chignin, Jongieux, Chantage, Cruet, Ayze, Seyssel.

Ontdek de wijnen als licht-gele wijnen, fris wit fruit, froraal, moutgeuren, met een goed balans. Witte perzik en citus zijn een normaal vorkomen, waarbij een munt en venkel diwijls voorkomen. Hun hoedanigheid is wel dat ze altijd mineralig zijn, dit ontdek je zo. Door de late ooogsten en lange nazomer brengen ze zonovergoten fruit. De wijnen zijn niet te lageren, maar het genot des te beter. Geniet er echt van ! Zeer goede tip : Dominique Belliard uit Chammonix aan de Zwitserse border.

Culinair : uitstekende kaas-vis wijnen. Ook als aperitief, wit vlees zullen ze uw gerechten opfleuren.

DEC Dec 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese