Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goed gevoel : Sloveense wijnen

Gepost op 11/08/2012 om 23:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Balkanlanden van het voormalig Joegoslavië leveren eveneens frisse stille witte of audenthieke rode wijnen, schuimers en zoetigheden , met een rijke geschiedenis. Van het Communistische tijdperk , oorlog - ouderwetse wijnindustrie van Staatsbedrijven tot gerenoveerde coöperatieven en privé wijnbouwers.

Slovenië is nu heden een prachtige wijnregio geworden - zeer strenge regels - het land leerde de lessen kennen van Oostenrijk , de tegenslagen door de phylloxera plaag in de vorige eeuw. Touristisch is het heden een hoogvlieger geworden met de instap bij Europa - ze bezitten alles voor een heerlijke vakantie: kraaknette kuststrook om er te kuieren tot middernacht (Portoross) . Glooiende en bergachtige vlakken. Twee klimaten beïnvloeden de temperaturen : continentaal en mediterraan, goed voor een schitterende wijnbouw. Dorpen en steden zoals Koper, Posavje (Zuid Oost) , op een heuveltop gelegen Jeruzalem , Ljubjana - ze zijn de buren van Italië, Oostenrijk , Hongarije en Kroatie. Voor een goede voorstelling proeven we een natuurlijke lokale schuimer PENINA en een frisse pint PIVO.

Wijnwetten

Niet toegelaten : suikers en zuren toevoegen of chaptaliseren. Bulkwijnen voor bottelingen uitvoeren buiten het land is ten strengste verboden. Chemische bewaarmiddelen (citroenzuur) , of onfrisse processen van vinificatie - alles is in grondige controle. Voor de klassementen van de hoogste naar de laagste top is het even wennen : ZGP , PGO , TBA - deze laatste naar een vormgeving en model zoals Duitsland : Auslese - Spatlese - Beerenauslese - Trockenbeerenauslese dit voor zoete wijnen.


Rassen

Zowel bekende Europese rassen : Pinot Gris, Riesling , Pinot Noir , Chardonnay als niet bekende rassen of stokken zijn er te vinden : Furmint , Rebula , Sauvignonasse , Malvazija, Vitovska, Vivpava, Dräzna , Rizling - allemaal te bewonderen en te proeven in de jaarlijkse Wereld - foire- du - vin en zeer beroemd in LJUBJANA . Veel grote coöperatieven zoals PUKLAVEC ( 1200 ha in beheer) zijn er te vinden in Slovenië.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese