Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Belgische hoop voor onze wijnbedrijven : Ruffus ( methode traditionelle)

Gepost op 10/01/2014 om 17:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gaat goed bij onze wijnbouwers, alle flessen vinden hun toekomst, maar er is niet genoeg! 2013 was een nat voorjaar, maar een nooit geziene goede (droge) zomer gedurende drie volle maanden. De wortels van de stokken konden nu zelf eens dieper zoeken naar vocht, en dit is het positieve. De trossen vormden goede suikers en prima zuren - de lenteschade is gedeeltelijk weggenomen. Het is nu afwachten (12-15 maanden voor mousserende wijnen). Ook voor de stille wijnen zijn er al goede signalen bij alle wijnbouwers en zullen we reeds een kennis hebben rond april/mei. Onze ploeg zal dit natuurlijk goed opvolgen. Voor de grootste bedrijven : Meerdael (Paul Vleminckx) uit Oud Heverlee (Brabant) , Genoels- Elderen uit Limburg , Ruffus (familie Leroy - Raymond , John en Arnaud allen in het bedrijf) zal dit verder belangrijk zijn voor hun kwaliteiten nog verder tentoon te stellen & hun bekendheid en prijzenkast te vullen. Allen zitten ze ook met dezelfde probleem : uitbreiding noodzakelijk, maar dit gaat zomaar niet dag op morgen.

Gebruikte rassen

De drie grote wijnbedrijven durven het aan om net zoals in de Champagneregio Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier (voor het maken van rosé) aan te planten en te gebruiken. Meestal zien we in Hageland , Heuvelland veel Duitse rassen (Muler Thurgau Pinot Gris....). Ook Filip Decrois van Boezinge (Ieper) met mijn wijngaard Zilver Cruys gebruikt de rassen samenstelling zoals in de Champagneregio.

Een drietal maanden terug was ik er met een grote groep om zijn Crémant de Flandre te proeven. Persoonlijk moet ik vaststellen voor een jonge start (7 jaar zijn de stokken) het geel fruit jong in de aanzet was met het gevolg van een hemelse zuurkracht met overwicht, maar deze foutjes kijken we niet naar. Zeer mooie citronelle, pompelmousse, kruisbessen , wijnsteenzuur en dit is al een goede hongerdrank. Ik geloof erin, zijn knapheid zit erin om zeer geschikte onderstammen te gebruiken , speciaal aangepast voor ons klimaat. De enten zijn dan natuurlijk Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir. Hij bezit zelfs een klein proefterrein (aan de ingang van zijn bedrijf) met onderstammen en enten , onder toezicht van een onderzoekcentrum. Zijn grondterrein (zware klei) is niet van de beste soort en veel onheil kan vermeden worden met deze testen.

Zijn stille witte wijnen (Chardonnay) Grand réserve 2011 vinifieerde en opvoede hij net zoals Meursault (Bourgogne) in stalen tanks - ik geef het op een briefje : BRAVO voor de copy ! Zijn rode Pinot Noir bezitten geuren zoals cuberdons . Voor de wijnliefhebbers , de flessen hebben een wereldtop mooi etiket n.a.v. 100 jarige oorlogsverleden. Beloofd een proefnota zo snel mogelijk te posten !

We zagen een weelderige groei (zomerperiode 2013) , maar dit is gevaarlijk voor een conclusie.


voorstelling van het wijnbedrijf Vinobles des Agaises (Ruffus)


De flessen hebben een zeer mooie presentatie , vooral voor de bubbels. De wijngaard bevindt zich in het gehucht 'Les Agaises' op het grondgebied van Haulchin. (deelgemeente van Estinnes , vlakbij Binche) . Via de route N563 te bereiken of de N40 MONS- GIVRY. Een kalkrijk terroir dat vroeger ' Les terres blanches' werd genoemd. De wijnstokken werden op een zuiderlijke bodem en op een zuiderlijke helling geplant, waardoor deze zich ten volle ontplooien. Met totaal meer dan 140.000 wijnstokken is dit het grootste bedrijf van België.


Wat produceren ze ?Blanc des blancs

0 Druivenstokken 100 % Chardonnay

0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting op de fles.

0 Verkrijgbaar in gewone verpakking (75 cl) MAGNUM 1,5 liter en Jèroboam 300 cl.


Brut Sauvage

0 Dosage suiker 0 gr/liter

0 Druivenrassen 100 % Chardonnay

0 Méthode traditionelle

0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting in de fles.


Rosé (mousserend)

0 Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

0 Méthode traditionelle

0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting op de fles


Ratafia
0 Van het vers druivensap (most) voegd men eau-de-vie toe, zodat de alcohol de gisting laat stoppen. Gedurende 1 jaar krijgt deze digustief een rijping op een houten vat.


**** Ruffus haalde al goud op Mondial du vin in Bordeaux , zilver op Concours Mondial du vin in Luxemburg , Valencia (Sp) , St Lager (Fr) , Maastricht (Nl) , Dijon (Fr) , Lisboa (Port) , naast de hoogste prijzen op MEGAVINO sedert 2005.

Vignobles des Agaises (Ruffus)
Rue Léfebure 18
7120 Haulrin

www.ruffus.be

Deca Copyricht Januari 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese