Belgische hoop voor onze wijnbedrijven : Ruffus ( methode traditionelle) Gepost op 10/01/2014 om 17:02 door Carl in de rubriek algemeen. Het gaat goed bij onze wijnbouwers, alle flessen vinden hun toekomst, maar er is niet genoeg! 2013 was een nat voorjaar, maar een nooit geziene goede (droge) zomer gedurende drie volle maanden. De wortels van de stokken konden nu zelf eens dieper zoeken naar vocht, en dit is het positieve. De trossen vormden goede suikers en prima zuren - de lenteschade is gedeeltelijk weggenomen. Het is nu afwachten (12-15 maanden voor mousserende wijnen). Ook voor de stille wijnen zijn er al goede signalen bij alle wijnbouwers en zullen we reeds een kennis hebben rond april/mei. Onze ploeg zal dit natuurlijk goed opvolgen. Voor de grootste bedrijven : Meerdael (Paul Vleminckx) uit Oud Heverlee (Brabant) , Genoels- Elderen uit Limburg , Ruffus (familie Leroy - Raymond , John en Arnaud allen in het bedrijf) zal dit verder belangrijk zijn voor hun kwaliteiten nog verder tentoon te stellen & hun bekendheid en prijzenkast te vullen. Allen zitten ze ook met dezelfde probleem : uitbreiding noodzakelijk, maar dit gaat zomaar niet dag op morgen.
De flessen hebben een zeer mooie presentatie , vooral voor de bubbels. De wijngaard bevindt zich in het gehucht 'Les Agaises' op het grondgebied van Haulchin. (deelgemeente van Estinnes , vlakbij Binche) . Via de route N563 te bereiken of de N40 MONS- GIVRY. Een kalkrijk terroir dat vroeger ' Les terres blanches' werd genoemd. De wijnstokken werden op een zuiderlijke bodem en op een zuiderlijke helling geplant, waardoor deze zich ten volle ontplooien. Met totaal meer dan 140.000 wijnstokken is dit het grootste bedrijf van België.
Blanc des blancs 0 Druivenstokken 100 % Chardonnay 0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting op de fles. 0 Verkrijgbaar in gewone verpakking (75 cl) MAGNUM 1,5 liter en Jèroboam 300 cl. Brut Sauvage 0 Dosage suiker 0 gr/liter 0 Druivenrassen 100 % Chardonnay 0 Méthode traditionelle 0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting in de fles. Rosé (mousserend) 0 Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier 0 Méthode traditionelle 0 De wijn ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting op de fles Ratafia 0 Van het vers druivensap (most) voegd men eau-de-vie toe, zodat de alcohol de gisting laat stoppen. Gedurende 1 jaar krijgt deze digustief een rijping op een houten vat. **** Ruffus haalde al goud op Mondial du vin in Bordeaux , zilver op Concours Mondial du vin in Luxemburg , Valencia (Sp) , St Lager (Fr) , Maastricht (Nl) , Dijon (Fr) , Lisboa (Port) , naast de hoogste prijzen op MEGAVINO sedert 2005. Vignobles des Agaises (Ruffus) Rue Léfebure 18 7120 Haulrin www.ruffus.be Deca Copyricht Januari 2014 Copyright 2009 Wijnton.Be |