Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Soorten Sherry wijnen (4)

Gepost op 28/08/2009 om 20:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Sherry wijnen kan men terugvinden van helder tot donker, en van droog tot zoet.

De wijnen vormen een breed kleurenpallet en bieden een varieteit aan aroma's, indrukken en mogelijkheden.

Hun bijzonder productieproces en rijping en niet in minder mate, hun rijke en eeuwenoude geschiedenis, zorgen ervoor dat de generische benaming 'Jerez' kenmerkend is geworden voor de identiteit van diverse, zeer uiteenlopende soorten wijn.

FINO
Een strogele wijn of lichtgoud van kleur met pittig en delicaat aroma (amandel).

Manzanilla
Strogeel van kleur, pittig aroma, droge en frisse smaak, onder 'flor' gerijpt met alcoholgehalte tussen 15° en 19 °. Deze wijn is enkel en alleen afkomstig uit de wijnkelders van Sanlucar en Barrameda.

De Finos en Manzanillas

Zijn aperitiefwijnen bij uitstek en zijn bijzonder geschikt om geschonken te worden bij tapa's, zeevruichten, witte vis en zachte kaas. Ze worden altijd koel geserveerd.

AMONTILLADO

Een amberkleurige wijn met een licht pittig aroma ( hazelnoten), een elegante en zachte smaak en met een alcoholgehalte dat varieert tussen 16° en 22 °

OLOROSA .

Een nature droge wijn, in kleur varierend van amber tot mahonie, met een zeer uitgesproken geur (walnoten), zoals zijn naam aangeeft (oloroso betekend geurig). Een wijn met veel kracht en een alcoholgehalte tussen 17° en 22 ° .

De Amontillados

Zijn ideale wijnen bij soep en consommé, bij wit vlees , blauwe vis en belegen kaas.

De Olorosos

Zijn op hun beurt uitstekend bij wild en rood vlees.

Medium
Een amberkleurige of licht mohoniek kleurige wijn met een zacht aroma en licht zoet van smaak. Het alcoholgehalte varieert tussen 15° en 22° .

Cream

Een mahonie kkleurige zoete wijn op basis van Olorosos wordt verkregen met een pittig en zacht aroma. Een consistente wijn met een alcoholgehalte varieert tussen 15.5° en 22 °

PEDRO XIMENEZ

Een donkere mahoniekleurige wijn met een opvallende geur van rozijnen en een zoete , zachte smaak. Vol krachtig en evenwichtig. Deze wijn wordt geproduceerd met de gelijknamige druiven die in de zon te drogen worden gelegd. Het alcoholgehalte varieert tussen 15° en 22 ° .

ZAL VERVOLGEN : Sherry Coctails in shakers.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese