Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Alles over sulfiet in de wijn .

Gepost op 27/09/2015 om 11:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Deze studie over sulfiet, is afkomstig van Mev. Irene Lelieveld uit Nederland. Verschillende boeken zijn door haar reeds verschenen, naast vele lezingen die ze hier en daar aanneemt . Vooral gezonde voeding en koken is haar prioriteit. Wij willen u helemaal niet bang maken, voor het gebruik van sulfiet, toch zijn consumenten gevoelig hieraan. Sulfiet is bijna onmisbaar in dranken, is eveneens geen gif.

Biografie

Irene Lelieveld (1970) is (auto)kinesiologisch voedingstherapeute, auteur en vanaf 1997 actief bezig met voeding en gezondheid. Ze heeft al jaren een goed lopende praktijk waar ze mensen met klachten, kwalen en overgewicht behandelt. Voeding als medicijn is haar motto en door voeding en eventuele supplementen zal ze het zelfgenezingsmechanisme activeren. Irene test via (auto)kinesiologie de voeding op voedselovergevoeligheden maar ook of er vitamine- en mineralentekort is. Verder test ze de gezondheidtesten zoals de zuurbalans, suikerspiegel, candida, orgaantesten enz. Door een uitgetest schema maakt ze een behandelprotocol om zo van de klachten af te komen of te verminderen. Voor mensen met overgewicht en zeker wanneer afvallen niet lukt kan ze uittesten wat de reden hiervan is. Ook heeft ze een ontgiftingsmethode ontwikkeld. Het E-book 'reset' je lichaam voor een gezonde nieuwe start. Is verkrijgbaar via vetvrij.com .



Krijg je hoofdpijn van wijn met sulfiet?

Sulfiet is een stof die van nature in heel veel voeding zit, maar dan in hele kleine hoeveelheden en in zijn natuurlijke vorm. Vooral in de lookfamilie waar uien, prei, bieslook, knoflook enz. bij horen zit het wat meer. Dat is allåçemaal geen probleem voor de gezondheid, maar zodra sulfiet gemaakt wordt dan verandert het verhaal.

Hoe wordt Sulfiet gemaakt?

Sulfiet ontstaat als je zwavel (mineraal) verbrandt tot zwaveldioxide en dit met water verbindt. Dit wordt dan weer tot een poeder verwerkt en dit poeder gebruiken ze in onze voeding.
Sulfiet wordt aan voeding toegevoegd vooral als conserveringsmiddel maar ook als kleurstof. Ze worden op een etiket ook vaak aangegeven als E-nummers namelijk E-150 (kleurstof) en als E-221 t/m E-228 (conserveringsmiddel). Zwaveldioxide (E-220) wordt in de lever omgezet in sulfiet en kan dus ook gezondheidsproblemen geven. Ook de E-163 moet je mijden als je niet tegen sulfiet kunt. Door de etikettenwetgeving staat sulfiet verplicht op het etiket als er meer dan 10 mg per kilo of liter in verwerkt zit. Dit doen ze omdat veel mensen een overgevoeligheid hebben voor deze stof. Vooral bij astma kan het een groot probleem geven.

Wat doet Sulfiet?
Omdat sulfiet een conserveringsmiddel is, kan je producten langer houdbaar maken want ze gaan gisten en bacteriegroei tegen. Ook gaat het verkleuring tegen en wordt het dus vaak toegevoegd aan vlees, vis, wijn, maar ook aan fruit zoals gedroogd fruit.

Nadelen van Sulfiet

De onnatuurlijke sulfiet heeft ook veel nadelen zo kan het giftig zijn en dit kan een overgevoeligheidsreactie uitlokken van het lichaam. Ook breekt sulfiet B1 af waardoor er een tekort kan ontstaan. Ook vitamine E kan afgebroken worden door sulfiet. Vitamine E is een belangrijke antioxidant.

Symptomen Overgevoeligheid Sulfiet

Er komen veel overgevoeligheidsreacties voor op sulfiet en hieronder zie je een lijst van de meest voorkomende klachten:
-Hartkloppingen
-Huiduitslag zoals netelroos, eczeem, rode vlekken
-Vochtophopingen
-Hoofdpijn
-Migraine
-Spijsverteringsproblemen en misselijkheid, buikpijn
-Benauwdheid en astmatische klachten
-Anafylaxie shock
-Vermijden bij nier- en leverproblemen

Waar zit sulfiet in verwerkt

Lees altijd goed op het etiket of je het woord sulfiet ziet staan of de E-nummers E-150 en E-220 t/m E228 en vermijd deze producten zeker als je klachten hebt die op het lijstje staan. Vaak wordt het niet aangegeven met een E-nummer maar met de hele naam zoals calciumwaterstof sulfiet (E-227) of alkalisulfietkaramel (E-150b) maar het woord sulfiet staat er dus altijd in, kan niet missen.

Eet zoveel mogelijk biologisch-dynamische producten, dan heb je geen last van de toegevoegde sulfiet. Zo is gedroogd fruit van de reformzaak misschien minder mooi van kleur, je weet wel dat er geen sulfiet op zit.

Producten waar veel sulfiet in verwerkt zit

Producten die niet biologisch zijn, en waar veel sulfiet in verwerkt zijn onder andere:
-Producten uit de lookfamilie
-Kant en klaar producten
-Wijn
-Bier
-Whisky
-Gedroogd fruit
-Vlees
-Ontbijtgranen
-Jam
-Babyvoeding
-Vis
-Kruiden mixen

Sulfiet en Wijn

We lezen vaak dat mensen reageren op wijn. Dit kan dus komen door de sulfiet. Van nature zit er altijd sulfiet in wijn. Dat komt door de gisting maar dit is een natuurlijke vorm. Als er op wijn staat geen sulfiet toegevoegd, bedoelt men dat er niks extra is toegevoegd maar zit er dus wel natuurlijke sulfiet in. Ze doen sulfiet in wijn omdat dit bacteriën en gisten uitschakelt. Ook zorgt het ervoor dat de houdbaarheid hoog is zeker bij temperatuurschommelingen is dat belangrijk. Wanneer er geen extra sulfiet in wijn zit moet de temperatuur van de wijn echt heel stabiel blijven en onder de 16 graden.



Gezonde Groeten,

Irene


Met dank aan Irene Lelieveld

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese