Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Chili steeds meer variatie

Gepost op 15/10/2009 om 17:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Een wijn uit Chili, zal u nooit een miskoop aanbieden, integendeel, altijd voor een scherpe prijs, en wat een kwaliteit. Het is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika - dat is buurland Argentinië-maar altijd toonaangevend geweest in marketing.

Een nieuw wijnlaand is Chili eigenlijk niet, al in de 16 de eeuw waren de Spanjaarden er reeds bij 'de pais ' te verbouwen. Eind 19 de eeuw exporteerde Chili zelf op vrij grote schaal wijn naar het door 'phylloxera' zwaar getroffen Europa.

De stijl was deze geïnspireerd door Bordeaux, rood dus en gemaakt van de druiven als Cabernet Sauvignon en de sinds kort weer ontdekte Carmenère.

Chili is smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen de Andesgebergte in het oosten en het kustgebergte en de stille Oceaan in het westen. Daartussen liggen tal van valleien die hun naam lenen aan wijngebieden. Veel van de namen beginnen met de Spaanse Valle of eindigen met het Engelse Valley.

De condities voor wijnbouw zijn in Chili uitzonderlijk gunstig. Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met veel zonlicht. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziektes nauwelijks voorkomen. Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit schade aangericht. Druivenplanten hoeven daarom niet geënt te worden op onderstokken. De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen.

De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van oost-west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems. Door al deze factoren bij elkaar groeien de planten uitbundig. In toenemende mate worden nu ook wijngaarden op hellingen aangeplant. Lastiger te exploiteren, maar wel een belangrijke factor voor het produceren van betere wijnen.

De Chileense wijngebieden liggen verspreid over honderden kilometers. De eerste die ontwikkeld werden liggen in het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ze maken deel uit van de grote Valle Central ( Central Valley) tussen het kustgebergte en de Andes.

Namen om teonthouden zijn : Maipo , Colchagua, Rapel, Curico en Maule Valley. Recentelijk zijn ook gebieden verder naar het zuiden en noorden ontdekt. In het diepe zuiden is dat BIO-BIO , ten noordwesten en noorden van Santiago zijn dat Casablanca en Aconcagua. Hoewel het in die twee laatstgenoemde gebieden theoretisch wat warmer zou moeten zijn, is dat niet het geval. Mist van de Stille Oceaan zorgt namelijk voor de gewenste afkoeling.

Chili scoorde altijd met Chardonnays, Merlots en Sauvignons, solide wijnen voor een scherpe prijs. Ze willen echter van dit imago af, en proberen op diverse manieren wijnen met meer complexiteit te produceren.
Nadruk leggen op specifieke herkomst, meer variatie en hun assortiment . Het lukt hun aardig, en tal van bedrijven maken tegenwoordig prestige topcuvées in de vorm van assemblages, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië.

Carmenére en Merlot , ze omarmen hun 'nationale druif' , maar ook Malbec , Syrah en Pinot Noir mogen in stijgende belangstelling genieten van hun natuur. Wie echt van deze druivenstokken kan genieten, en ook hun terroirs in Frankrijk bvb. , en dit te kunnen vinden, twijfel géén enkel ogenblik, dit eens te testen. Chili succes toegewenst ! Prettige tastings !

* We vonden een reeds zéér goede fles in Antwerpen : Matetic Syrah 2007 , gaat al de richting uit van 26,50 € . Of het lekker is ....?
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese