Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Asperges ontkurk de lente ! (1 )

Gepost op 27/04/2010 om 11:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Meimaand, een uitstekende culinaire gelegenheid, een bosje asperges te gaan opzoeken in de tuin, waar de groene, witte- stengels komen bovenpiepen op de verhoogde aarde-bermen. Men kan er ook niet naastkijken in de winkels-of supermarkten, waar deze delicatesse te vinden zijn. Met een polderaardappel, een sausje (Hollandaise) , of een bereiding op zijn Vlaams, een echte lekkernij.

Asparagus Officinalis of de echte Latijnse naam , van deze groente behorende tot de familie van de 'Lelie' is een vaste plant d.w.z. éénmaal geplant, komt deze groente steeds terug. Een rabarberstruik is dan eveneens in dezelfde richting. De eerste jaren gaat men , géén grote opbrengst noteren, zodat de volgende jaren des te beter zal zijn.


Van soep tot gerecht

*Kan het echt feestelijker , dan met een asperge-soep?

Kook de asperges tot een zachte groente, voeg ze toe bij warme halfvolle melk, kruid met een weinig zout, peper, en muskaat, en laat uw blender het werk doen .

Tip : hou enkele stelen over, om in stukjes te snijden, om achteraf in de warme soep te serveren. Een weinig peterselie, en het feest kan beginnen.


Op zijn Vlaams

Neem 250 gr asperges , 50 gr. goede hoeve-boter , één ei , een bosje peterselie .

Kook de eieren zacht,hak het bosje peterselie fijn, en plet met een vork de peterselie en de gekookte eieren tot een kruimelige massa , waar het eigeel en eiwit niet meer zichtbaar zijn.

Smelt de boter, kruid deze met peper en zout, muskaatnoot, en de kook jonge goede polderaardappelen. Kook de asperges in een kleine tijdsruimte (hoe dikker de stengels, hoe langer de kooktijd) . Met een sprik , gemakkelijk te controleren.

Voeg het bovengaande smeurige bereiding erbij , bovenop de asperges. Nog een stukje ham, natuur, gerookt of Ardeens , wij laten het echt tot uw talenten.Het witte goud voor Uw Asperges

Hiervoor is de Elzas regio, een uitstekende begeleider

-Pinot blanc Alsace A.C.
-Pinot Gris Alsace A.C.
-Muscat sec Alsace A.C.

Wie het echt eens , samen met de Loire wil beleven , raden wij een 'Anjou' aan, met als druifje CHENIN .


Liever een Spanjaard ?

Zalig een lente - flesje uit Rueda (Sp) D.O. met als druivenstok de VERDEJO .

*Jonge wijnen hebben dit keer uitstekende kansen !


Laat het jullie smaken ! Laat horen, hoe groot uw gulzigheden waren !

Graag keren we nog eens terug : Ontkurk de Lente . Zuiderse gerechten met een Artisjok in een dipsausje of opgevuld met fijngesneden ui, peterselie geraspte parmezaan, garnalen en de wijnen !

Binnenkort : Aperitieven en smullen met rosé-wijnen ! Zomer in zicht !

Met dank , voor alle sympathieke mails !

DECA Mei 2010 copyright WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese