Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen worden terug duurder : TAX - SHIFT Accijnsverhoging .

Gepost op 21/10/2015 om 21:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Nadat de vorige regering, met als Premier Di Rupo de Staatskist vulden in minder dan 6 maanden, twee maal de accijnzen en taxen te vullen met hogere B.T.W.waarden, heeft de huidelige regering ook al deze nieuwe taxen aangepast. Eigenaardig dat men de bieren niet onder die maatregelen vallen. De werkgelegenheid en het aantal jobs hieraan verbonden, naast de BOB-compagne is voor de regering niet aan de orde. De Horeca heeft het al moeilijk, dus geen nieuwe taxen. Maar, men heeft er duidelijk iets anders op gevonden nu de waters en frisdranken ongeacht de 'suiker' bevattende, eveneens te belasten. Daar raakt men gevoelig ieder bewoner in ons land. De waterfactuur van de kraantjeswater is ook al de hoogte ingegaan -goedkoop en gezond water verbruiken is nu ook 'kostelijk ' geworden.


De nieuwe accijnsverhoging

Op 1 November, als alles in het Begisch Staatsblad verschijnd, is het alle hens aan dek voor alle -handelaars, boekhouders om onmiddelijk tot innning van alcoholische dranken over te gaan. Uw Cava, Gin, Genever, Porto, Wiskey, Martini , Pina Colada, aperitieven , alle wijnen, stijlen (rosé, zoete, specialiteiten) en geestelijke dranken worden terug extra belast.

Een overzicht

Mousserend > 8,5 % - inhoud 0,75 cl - ex btw + 0,46 In btw. 0,57

Mousserend < 8 % - inhoud 0,75 cl - ex btw 0,04 , In btw 0,05

Alcohol > bvb Porto - inhoud 0,75 cl - ex btw 0,28, in btw 0,34

Alcohol < 15 % - inhoud 0,75 cl - ex btw 0,21, in btw 0,17

Wijn > 8 % - inhoud 0,75 cl - ex btw 0,14, in btw 0,17

Wijn < 8 % - inhoud 0,75 cl - ex btw 0,004, in btw 0,05


Geestelijke dranken : 0,70 cl (!) ex btw 2,43 , in btw 2,94
Hier zijn alle alcohol boven 20 % .


- Laatste stand van zaken : ook bier gaat omhoog.

Een flesje bier wordt dan 0,06 euro duurder, een fles wijn 0,16 euro. Voor een fles whiskey betaal je 2,88 euro meer.

Laatste update

De federale overheid heeft enige weken geleden beslist om de accijnzen op alcoholische dranken te verhogen vanaf 1 november 2015.

Op dit moment is het ministerieel besluit hierover nog niet gepubliceerd. Via de bevoegde administratie hebben wij informatief en onder voorbehoud al de accijnsverhogingen doorgekregen. Sterke dranken, zoals Gin, worden het meest getroffen met verhogingen tussen de 3 en 5 Euro/fles. Bubbels (Champagne, Cava, Prosecco,…) krijgen een verhoging van ongeveer 0.60 Euro. Bij Porto en wijn valt het iets beter mee met stijgingen van 0.38 respectievelijk 0.20 Euro/fles (normale winkelprijzen, BTW inclusief).

Vanaf 1 november worden onze bestaande prijzen daardoor verhoogd met de accijnsstijging.

Bedankt regering !


Handelaars reageren

06/11/2015 - De verhoging van de accijns op wijnen en sterke dranken die enkele weken geleden door de regering werd beslist is stuitend. Niet alleen de producent, invoerder of consument worden opnieuw getransformeerd in onbezoldigde belastingontvangers of gedweë melkkoeien. Zelfs zij die geen wijn of alcohol drinken zouden moeten in opstand komen. Uit principe.


Begrijp ons goed. Zelfs al maken we deel uit van de wijnwereld (en heel af en toe van die van de sterke dranken), als burgers en belastingplichtigen begrijpen we de noodzaak van de regering om regelmatig geld uit onze zakken te kloppen. Ook dat mist een verschijnsel is dat we vooral in de herfst te zien krijgen is een van de normaalste zaken van de wereld. Maar het is de manier waarop.Te veel taksen doen de taksen teniet

Eerst is er de toepassingstermijn van deze fiscale hervorming. Amper drie weken, dat is veel te weinig om als handelaar de prijzen of het assortiment aan te passen.
En vervolgens zijn er de motieven die worden aangehaald: openbare financiën en de gezondheid van de consument ...Een brede discussie. Wanneer we echt zouden geloven wat de regering ons vertelt (wat we nooit moeten doen, want het is met ons geld dat ze spelen), dan zouden hogere taksen de verkoop van zogeheten slechte producten ons moeten ontmoedigen ze te kopen en zou dat tegelijk geld in de staatskas brengen.

Dat is contradictorisch : wanneer de verkoop daalt, dan ook de taksen erop, en dus komt dat geld van die taksen niet meteen in het laatje. Deze fiscale maatregel valt dus ergens 'tussen twee stoelen'. En als het doel van de regering werkelijk is dat ze de verkoop van wijnen en sterke dranken wil zien dalen, dan kunnen we alvast een primeur onthullen: verdelers zullen er alles aan doen om verder te gaan met prijzen te afficheren die onder de psychologische grens zitten.
Aan hun klanten die tot op vandaag een Muscadat voor 5,99 euro kochten zullen ze diezelfde Muscadet niet voor 6,30 euro verkopen maar komt er een andere voor in de plaats, een van 5,99 euro die goedkoper werd aangekocht. Of iets anders, een Verdicchio, een Picpoul, of wat dan ook. Het resultaat ? Niet alleen een daling van de verkoop, maar ook een daling van rentabiliteit voor de invoeder.

En tot slot is er de basis waarop deze taks gefundeerd is. Wanneer de stijging wordt doorgerekend per liter dan komen de duurdere wijnen er verhoudingsgewijs beter vanaf dan de andere: 19 cent op een wijn van 50 euro, dat is verwaarloosbaar. Maar op een wijn van 4 euro is dat enorm. En precies voor zij die dat soort van wijnen verkopen is dit een schreeuwend onrecht.


Deca Nov 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese