Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Champagne ' Vincent Couche '

Gepost op 16/05/2015 om 13:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Deze kelder zal vermoedelijk nog niet gekend zijn, daarom geven wij een kans voor deze voorstelling. Maar mijn oog viel op nog andere zaken, zoals hun reklame boodschap : L' excellence par nature.

Deze familie Magili Garret en Eveline Couche bezit een matig groot domein van 13 ha, en biodynamie zijn hun werkzaamheden. Alle flessen trouwens krijgen een biologische label.

De Côte des Bars is een champagnestreek in Frankrijk. Het als "région naturelle de France" aangewezen gebied ligt in noord-oost Frankrijk in de regio's Champagne-Ardennen en Lotharingen. Het is het zuidelijke deel van de Appellation d'Origine Contrôlée Champagne en men vindt er wijngaarden die de druiven voor champagne leveren. De naam komt van de twee steden Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube. Tevens de twee rivieren die er vloeien.

De regio

De Côte des Bars waar hun percelen liggen in het hart van deze regio o.a twee communes in de l'Aube waaronder Montgeux en Buxeuil behoren. Daar is ook de verkoopplaats gelegen. Voor de eerste plaats van wijngrond kozen ze voor een 3 ha aanplanting van uitsluitend chardonnay, met veelvuldig krijt en kalk in de grond . De tweede plaats van 10 ha is voorbehouden voor pinot noir, met een mengeling van meer zand-kalk. Geen pinot meunier en dit eigen voor de regio. Warme diepgaande kleurspiegels en volbloedig fruit in de mond, mogen we dus verwachten. Wanneer ik hun wijnkaart bekijk, dan is dit uitsluitend met de meest droge cuvée's : 80 % extra brut, non dosé en brut. Goed zo natuurlijk, voor een palet van fruit en zuren.

Met compost, natuurlijke werkzaamheden, maar ook plantenbestrijding van ziektes gebruiken ze uitsluitend mengsels van planten zoals thym, valeriaan, netels en andere kruidenheden. Hun prijzenkast is dan ook bijzonder, van Canada tot USA, valt dit domein in hoge ratings. Ze kregen onlangs nog veel aandacht, omdat kippen in hun wijngaard lopen en zo natuurlijke mest aanbrengen.

Hun wijnkaart


Eclipsia Brut

80 % pinot noir en 20 % chardonnay Vendages of oogsten 2011 is een millésime bio prijsvork rond 20 €
* 12 % lagering op eik

Eclipsia extra brut
80 % pinot noir en 20 % chardonnay vendages 2011 prijsvork rond 20,5 €
* 12 % lagering op eik

Eclipsia Rosé brut
80 % pinot noir - 20 % chardonnay - 37 % lagering op eik.

Chloe non dosé of geen suiker toegevoegd.
Niet met zwavel of bestrijdingsmiddelen of bio.
65 % pinot noir - 34 % chardonnay

Sélection brut

72 % pinot noir en 28 % chardonnay
vendages 2009 - 30 % lagering


Bulles de Miel demi-sec

2/3 pinot noir - 1/3 chardonnay
vendages 2009 - 30 % lagering


Dosage Zéro non dosé geen suikertoevoeging

67 % pinot noir en 33 % chardonnay
oogstjaren 2009/2010 - 28 % lagering


Rosé Désir extra brut

75 % pinot noir en 25 % chardonnay
oogstjaren 2009/10
35 % lagering

Perle de Nacre extra brut

100 % chardonnay
oogstjaren 2002-3 en 2004

Millésimes

2004 - 2003 - 2002 - sensation 1997 en 1995 bijna allemaal extra brut of non dosé. Toch wel zeer merkwaardig. Prijsvorken van 29 tot 48 €

* prijzen kunnen wel een aanpassing hebben gekregen. Sommige flessen niet meer beschikbaar.Deca mei 2015 copyrightAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese