Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bubbels van een Cava

Gepost op 21/11/2010 om 10:14 door Carl in de rubriek algemeen.

We weten alvast dat Cava geweldig in is. De Spaanse fiesta, de Catalaanse topgastronomie, de zon, alle elementen zijn aanwezig om van deze lekkere mediterraanse wijn een bron van plezier te maken op Belgische tafels. In amper enkele jaren tijd heeft deze sprankelijke wijn onze markt veroverd. Een glaasje Cava alsjeblieft !

Sinds het ontstaan heeft Cava de superieure kwaliteit van Champagne willen evenaren. Hij werd van in het begin volgens de beste traditionele methode gemaakt. Het ontstaan ervan wordt in het begin van de 19 de eeuw gesitueerd, in de wijnregio rond Barcelona. Deze streek bleef gespaard van de druifluisplaag om de eenvoudige reden dat de remedie ertegen, op Amerikaanse onderstok geënte druivelaars, al was uitgevonden voordat de ziekte tot Catalonië kon doordringen. Bij de heraanplant koos een aantal wijnmakers ervoor om alles in te zetten op deze heerlijke sprankelende wijn. Maar het zou duren tot de jaren '50 eer we een eerste echte cava-boom te zien krijgen. De economische heropleving en de technische vooruitgang in de de wijnsector lieten toe reuzenstappen te zetten op het vlak van kwaliteit en productievolumes.


Trouw aan de traditionele methode

Cava is niet zomaar een wijn , het is een dubbele klassewijn ! Om te beginnen is het een wijn die geduld vraagt. De basiswijn, op zich al een klasbak , wordt verrijkt met een mix van gist en suiker en wordt dan in flessen gebotteld In de fles zorgen suiker en gist ervoor dat de wijn opnieuw begint te gisten, wat koolzuurgas opwerkt ( die zalige bubbels , weet je wel ) terwijl de toegevoegde suiker in alcohol wordt omgezet. Gedurende minstens 9 maand ( soms zelfs meerdere jaren ) worden deze bubels almaar fijner omdat de wijn rust. Zo krijgen we tenslotte een nieuwe wijn : een schitterende schuimwijn die we Cava heten.


Druivenstokken:

Macabeu , Xarel-lo en Parellada , voor rosé met Trepat .

Met dank :
Consejo Regulador del Cava
Institut del Cava
PimeCava
November DECA Copyricht 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese