Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijnen uit Duche D ' Uzés (Fr)

Gepost op 17/06/2010 om 20:32 door Carl in de rubriek algemeen.

De omgeving van Duché d'Uzès vinden we terug tussen Nimes en Arlès , de eerste reliefs van Cévennes. In het noorden, de kalkrijke 'Lussan' en de Mont Bouquet (630 meter). Vergeten we niet de plateaux's van de Vallée du Rhône. Pic St-Loup is dan ook een touristische plaats.

Méditiriaans is deze zone van ZW-NO een prima appellatie, met enkele graden boven nul in de winter, zonnige zomerdagen, voldoende vochtigheden, een jaargetij rond.

Reeds in de VI de eeuw was er reeds sprake van wijnbouw in deze regio, Romeinen, Pelgrims en bezoekers, waren er vlug bij , deze wijnen te ontdekken. In de XV de eeuw , werden plaatselijke stenen gebruikt , om kleine muurtjes, te bouwen rond de wijngaarden, om nog naar hogere doelstellingen van kwaliteit te streven. Heden zijn nog kleine getuigenissen van deze historische omheiningen.

Sedert 1989 verzamelden de wijnbouwers van Uzès, om in groep hoogwaardige wijnen te produceren. Hun doelstellingen waren dan ook een volwaardige A.O.P. te bekomen (Appellation d'Origine Protégée ) , naar de hervormingen van de Europese benamigen A.O.C. (Appellation d' Origine Controlée) . 70 producenten vinden wij hier terug , goed voor 10.000 ha met een rendement van 60 hl/ha.


Hun orderboek stond dan ook vol wetgevingen om strict na te volgen met o.a. lage volumes, een grote kwaliteit, de liefde en de passie om een rijk terroir met geuren en kleuren in hun wijnen te brengen. Een lange weg bracht de wijnbouwers naar grootheid.

Druivenstokken
Grenache , Syrah, Viognier, Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Marsanne.


Rode wijnen

Intense levendige kleuren , aromatische kruidigheden , fruitigheid met punten van réglisse, peper en zwarte olijven zijn hier te ontdekken.

Meestal gebruikt men Grenache Noir en Syrah, eveneens Carignan Noir of Mourvèdre Noir, of Cinsault Noir.


Witte wijnen

Geel-goud met aromatische rijkheden met geuren van perzik, sinaas, Viognier en Grenache de weldoeners.


Rosé

Schitteringen van rood, met meestal witte-rode bloemen in de neus, ontdek de 'levendigheid' , een dominante Grenache , Syrah of Cinsault zorgen hiervoor.

Gekende domeinen
Domaine Saint Firmin, Domaine Reynard, Domaine l ' Aqueduc , Domaine Deleuze-Rochetin


www.vinducheuzes.com

Een ganse ZOMER WIJNVRIENDEN
Ontdek in 'DE TIJD'

Met Europees wijnexpert Frank Van der Auwera
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese